Kreatív kihívások 13 éves kor felett

Amikor minden gyermek otthon van velünk, mert a járvány miatt nincs iskola, akkor bizony nem csupán tanulnunk kell velük, de értelmesen el is kell töltenünk a szabadidejüket, lemerítve féktelen energiájukat.

A NOE Levelek magazinban több kreatív ötlettel is szolgálunk, amelyek bármikor jól jöhetnek.

A KULCSSZÓ: ÉLETÖRÖM

A kényszerű pihenő idejére, melyet együtt töltünk a családdal, érdemes kreatív kihívásokban gondolkodnunk. A kézműveskedés szórakoztató és tartalmas programot jelent gyermekeink és saját magunk számára is, aminek bónuszként még fejlesztő hatása is van a kicsikre. 

13 éves kor felett

Új kihívás: a KALLIGRÁFIA

A kislányom figyelt fel mostanában a kalligráfiára. Először időrabló tevékenységnek tűnt a cirkalmas betűvetés, de aztán rájöttem, hogy mennyi esetben hasznosítható a díszes kézírásnak ez a közel művészi szintű gyakorlása. Üdvözlő lapot, posztert, emléklapot, ajándékot díszíthetünk vele, sőt, ha van kedvenc idézetünk, akár képet is varázsolhatunk segítségével a falra.

Első lépésben a felirat hátterét készítsük el. A genothermre ecsetfilccel vigyünk fel foltokat, melyek nem érnek egymásba, vagyis legyen köztük hézag. Egy-két, de akár négy-öt színben is lehet gondolkodni. A kész foltokat finoman hintsük be vízpermettel, majd egy papírlapot (érdemes famentes lapot használni) fektessünk rá, és hagyjuk, hogy az felszívja a festéket. Óvatosan emeljük fel a lapot, majd hagyjuk megszáradni. A feliratot készíthetjük különböző méretű betűkből is, a szavak változatos elhelyezésével.

Mielőtt a feliratot elkezdjük, minden alkalommal érdemes a kezeket bemelegíteni, és aztán dolgozni „élesben”. Aki amúgy is szereti a szépírást és az esztétikus külalakot, biztosan élvezni fogja ezt az alkotó folyamatot.

Kellékek:

  • famentes papír
  • színes ecsetirón (brush pen)
  • genotherm (irattartó tasak)
  • szórófejes flakon (spricni)

Kívánok szívmelengető alkotó perceket!

Lódi Viktória

Kalligráfia alapok (letölthető sablonnal): https://www.youtube.com/watch?v=q54lgX2cUPw; https://www.youtube.com/watch?v=HdgNw_6kmbI

A magazin megtekinthető PDF formátumban ITT.

Támogatók

Széchenyi 2020

A projekt azonosító száma: EFOP-1.2.1-15-2016-00573