Parfinéria: sütés-főzés 10-14 éves korig

Egészen kiskorukban még sokan érdeklődnek a konyhai tevékenységek iránt. Izgalmas művelet a palacsintatészta kikeverése, a pogácsaszaggatás vagy ha a kicsik maguk önthetik a kimért lisztet a tésztához. Az idő előrehaladtával már ennél bonyolultabb műveleteket is rájuk lehet bízni, tarthatják a robotgépet, vagy rétegezhetik a rétegeznivalót. Aztán eljön az a kor, amikor már nem minden gyerek tüsténkedik szívesen a konyhában, főleg, mivel klasszikus értelemben már nem is gyerekek, hanem inkább kiskamaszok vagy kamaszok. Egy-egy sikerélmény azonban sokat segíthet abban, hogy szívesen főzőcskézzenek. Ekkor a lelkesebbek egy-egy receptnek már maguk is nekilátnak, immáron nem csak a kukta szerepében.

LASAGNE

Hozzávalók:

  • 300 g reszelt sajt
  • 500 g darált sertés/marhahús
  • 100 g vaj
  • 50 g liszt
  • 500 g sűrített paradicsom
  • 5 dl tej
  • 2 dl főzőtejszín
  • 1 nagyobb szál répa
  • 1 nagy fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kávéskanál szerecsendió
  • majoranna, rozmaring, bazsalikom, oregano
  • só, bors
  • olaj
  • lasagne tészta lapok

A szósszal kezdjük az elkészítést. A húst sózzuk, borsozzuk. A hagymát és a fokhagymát felkockázzuk, egy mélyebb serpenyőben megolvasztjuk a vaj felét és megpirítjuk rajta a hagymát, majd hozzáadjuk az apróra vágott sárgarépát is. Ha már szépen megpirultak, jöhet a hús, a fokhagyma és a fűszerek (majoranna, rozmaring, bazsalikom, oregano). Adjuk hozzá a paradicsomsűrítményt és öntsük fel kevés vízzel. Lefedve kb. fél óráig főzzük, néha keverjük át. Ha túl sűrű, lehet vízzel hígítani. Mikor majdnem kész, hozzákeverjük a tejszínt, megvárjuk, míg egyet rottyan, s ezzel a szósz kész is.

A besamelhez a vaj másik felét elkezdjük hevíteni, erre rászórjuk a lisztet, elkeverjük és megpirítjuk (rántást készítünk). Intenzív keverés mellett fokozatosan hozzáöntjük a tejet. Figyeljünk, hogy ne csomósodjon, addig kevergetjük, míg elkezd besűrűsödni. Só, bors, szerecsendió mehet bele.

Jöhet a rétegezés. Egy közepes tepsibe lerakjuk az első réteg lasagne-tésztát, erre egy adag besamel, majd rá egy adag húsragu kerül. Ezt addig ismételgetjük, míg minden elfogy. A sort besamellel zárjuk és azt megszórjuk reszelt sajttal. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 60 perc alatt sül meg. Én 45 percig lefedve, utána csupaszon szoktam sütni, hogy ne égjen meg.

PÁLMALEVÉL

Hozzávalók:

  • bolti leveles tészta
  • kristálycukor
  • víz
  • Ezen kívül lehet extrázni fahéjjal, vaníliás cukorral vagy olvasztott csokival is.

Kitekerjük a levelestésztát, vizes ecsettel megkenjük, megszórjuk cukorral, majd mindkét oldaláról indulva feltekerjük középre. Ezután kívül is lekenjük vízzel és megszórjuk cukorral.  Ezután praktikus bedobni a mélyhűtőbe, amíg előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Ha kicsit megszilárdul, könnyebb felvágni. Vékony, egy-másfél cm-es szeletekre vágjuk, majd sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük a kis pálmaleveleket. Ha nem tökéletes a formájuk, itt még lehet igazítani. 10-12 perc alatt megsülnek.

 

A teljes NOE Levelek letölthető: ITT

Támogatók

Széchenyi 2020

A projekt azonosító száma: EFOP-1.2.1-15-2016-00573