Sajtószoba

Az alábbiakban a NOE hivatalos sajtóközleményeit, valamint sajtómeghívóit olvashatja. A dokumentumok pdf formátumban letölthetők.

Sajtókapcsolat:
Forgács Laura sajtó és titkársági referens. e-mail: forgacs.laura@noe.hu

Sajtómeghívók

NOE-KINCS: EGYÜTTMŰKÖDÉS A CSALÁDOK ÉRDEKÉBEN

Esemény időpontja: 2021.01.06.

A szakmai együttműködés kialakítására, a szellemi erőforrások és lehetőségek optimális hasznosítására, valamint a kutatási együttműködések biztosítására a NOE és a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért együttműködési megállapodást ír alá. A szoros együttműködést – melynek kiemelt területei a hazai és nemzetközi projektekben, kutatásokban, rendezvényeken való részvétel, valamint rendezvények, konferenciák közös szervezése – életre hívó dokumentumot a két szervezet elnök asszonya,

Kardosné Gyurkó Katalin, valamint Fűrész Tünde látja el kézjegyével.


Letöltés

HENKEL ADOMÁNYOK A NAGYCSALÁDOSOK JAVÁRA

Esemény időpontja: 2020.11.25.

A családok támogatására és a járvány okozta megpróbáltatások enyhítésére a Henkel Magyarország Laundry & Home Care üzletága 15 raklapnyi termékadományt juttat el a Nagycsaládosok Országos Egyesülete tagcsaládjai részére. Különösen fontos, amikor a vírushelyzet miatt a fogyasztás csökken, hogy vannak olyan vállalatok akik a családokat támogatják. A mosó- és tisztítószerekből  álló adomány értéke több mint 12 millió forint, melyből országosan mintegy 400 család részesül. A jó szándékú felajánlás országos elosztásáról régiós kollégáink gondoskodnak. November 25-i sajtótájékoztatónkon az adomány jelképes átadására kerül sor. Ezúton is hálásan köszönjük a támogatást!

Képgaléria


Letöltés

ÜNNEPI AJÁNDÉKKÖNYVCSOMAG TÖBB EZER NAGYCSALÁDNAK

Esemény időpontja: 2020.11.18.

Két kiváló könyvkiadó – a Magyar Napló és az Orpheusz Kiadó – összefogott a nagycsaládok érdekében, hogy a járvány sújtotta időszak alatt se maradjanak irodalmi élmények nélkül. Az egyedülálló akció keretében a két kiadó összesen 10 ezer könyvet adományoz ingyenesen – 21 millió forint értékben – a Nagycsaládosok Országos Egyesülete tagcsaládjainak. A kötetek főleg hazai kortárs szerzők munkái, de vannak köztük kortárs világirodalmi művek is. Az országos akció keretében a családok még advent előtt megkapják a könyvcsomagokat. A kb. kétezer családot mesék, szépirodalom, albumok és antológiák repítik az irodalom világába.


Letöltés

NOE-Díj adományozása

Esemény időpontja: 2020.10.29.

A NOE díjat az Egyesületünkért végzett sokéves, kiemelkedő vagy a családokért végzett rendkívüli, áldozatos munkáért adományoz Elnökségünk. A NOE díj a legmagasabb elismerésünk, értékének megőrzése céljából minden évben erősen korlátozott számban adjuk. Ez évben szeptember 5-én közgyűlésünk keretében az alábbi személyeknek adtuk át ezt az elismerést: Balmaz László és Balmazné Lili, Bognár Józsefné, Daragóné Kontra Ágnes, Dudásné Fejér Márta, Frank József posztumus, Helbert Gyula, Kisné Szirtes Andrea, Lódi Viktória, Makó Zoltán, Nagycsaládosok Szentendrei Egyesülete, Páskándi Ágnes – Család 19 Magazinműsor stábja, Pfeil István, Szatmáriné Priskin Anita, Tarr Éva.

A NOE elnöksége díjat adományozott Gál Kinga Képviselő Asszonynak és Hölvényi György Képviselő Úrnak is, a családokért, kiemelten a nagycsaládokért végzett rendkívüli, áldozatos munkájukért. (A NOE díj egy oklevél és egy bronz plakett, amely Kopp Judit ötvösművész munkája.)


Letöltés

A „SZERETET ÍZEI” PROGRAM ÁTADÓ ÜNNEPSÉGE

Esemény időpontja: 2020.10.24.

  1. október 24-én szombaton 11 órakor első alkalommal kerül sor A SZERETET ÍZEI program átadó ünnepségére a Dinnyési Templomkert Hagyományőrző Turisztikai Központban. Egyesületünk az elmúlt két évben csaknem 90 befőző automatával gazdagodott, amelyet helyi szervezeteink kaptak meg. Az volt a célunk, hogy a helyben, nagycsaládosok által feldolgozott sok-sok magyar gyümölcs és zöldség olyan tagcsaládjaink felé is eljusson, akik a nagyvárosokban élve jóval nehezebben jutnak hozzá a befőttekhez, savanyúságokhoz. A 80-100 fős kültéri rendezvény keretében több mint 1000 befőtt kerül átadásra három fővárosi nagycsaládos egyesület javára.

Letöltés

NOE Díjátadó ünnepségére

Esemény időpontja: 2020.09.05.

2020. szeptember 5-én kerül sor a NOE tisztújító közgyűlésére, melyet a jelenleg érvényben lévő óvintézkedések betartásával rendezünk meg a Szent Margit Gimnáziumban. Az esemény keretében NOE díjat, Hűség díjat, Bölcső díjakat és Elismerő okleveleket adunk át az Egyesületünkért végzett sokéves, kiemelkedő munkáért. Ez évben a pandémia idején az azonnal segítséget nyújtó támogatóinkat és önkénteseinket szintén kitüntetjük áldozatos munkájukért.


Letöltés

Sajtónyilatkozatok

SAJTÓKÖZLEMÉNY – Átfogó kutatást készít a NOE az egyetemisták gyermekvállalásáért

Esemény időpontja:

S A J T Ó K Ö Z L E M É NY

 

Átfogó kutatást készít a NOE az egyetemisták gyermekvállalásáért

 

 A Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) széleskörű felmérést készít a felsőoktatási hallgatók gyermekvállalással kapcsolatos véleményeinek, terveinek, félelmeinek feltérképezésére. Az Európai Unió Erasmus+ programjának támogatásával megvalósuló projekt célja, hogy a szervezet mélyrehatóan megismerje azokat a tényezőket, amelyek befolyásolják a hallgatók döntéseit a gyermekvállalással kapcsolatban, és szakmai javaslatokat fogalmazzon meg a felsőoktatási intézmények és a döntéshozók számára a gyermekvállalási kedv növelése céljából.  

A kutatás első fázisában fókuszcsoportos beszélgetéseken keresztül mérik fel a projekt munkatársai a hallgatók életkörülményeit, prioritásait és a gyermekvállalással kapcsolatos kihívásait. A második és harmadik fázisban, a részt vevő intézmények adminisztratív adatainak és dokumentumainak elemzésén, majd oktatókkal való interjúk készítésén keresztül ismerik a legjobb, már rendszerben lévő gyakorlatokat és fogalmazzák meg azok kiterjesztési lehetőségeit új javaslatokkal kiegészítve.

Kardosné Gyurkó Katalin, a NOE elnöke, kiemelte: „Ez a projekt egyedülálló lehetőséget kínál arra, hogy megértsük a hallgatók gyermekvállalási szokásait, és olyan környezetet teremtsünk, ahol a családalapítás nem akadály, hanem része lehet az egyetemi éveknek.”

Ennek érdekében nemcsak azonosításra kerülnek, hanem részletes elemzés is készül azokról az akadályokról, amelyek gátolják a hallgatókat a gyermekvállalásban, legyen szó akár a pénzügyi nehézségekről, az időhiányról, a rugalmatlan tanulmányi követelményekről, vagy a társadalmi elvárásokról. A kutatás partnerintézményei között szerepel a Károli Gáspár Református Egyetem, a Selye János Egyetem, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, akik aktív szerepet vállalnak a kutatás lebonyolításában, biztosítva a szükséges adatokat és résztvevőket.

Ez az átfogó kutatás nemcsak a hallgatók közvetlen támogatását kívánja elérni, hanem hosszú távon is hozzájárulhat a hazai demográfiai kihívások kezeléséhez. Az eredmények alapján megfogalmazott szakmai javaslatok segíthetnek a felsőoktatási intézményeknek abban, hogy támogatóbb és rugalmasabb oktatási környezetet biztosítsanak a családos hallgatók számára.

„A NOE elkötelezetten dolgozik azon, hogy a családos hallgatók számára támogató és inkluzív környezetet teremtsen, elősegítve ezzel a családalapítást és a felsőoktatási tanulmányok sikeres összeegyeztetését.” – teszi hozzá Kardosné Gyurkó Katalin. Az Erasmus+ projekt révén az egyesület tovább erősítheti szerepét a hallgatói családalapítás támogatásában, és olyan javaslatokat dolgozhat ki, amelyek valóban változást hozhatnak a felsőoktatási intézmények működésében és a hallgatók életében egyaránt. A kutatás során szerzett tapasztalatokat és eredményeket a NOE egy dedikált weboldalon teszi közzé, ahol a projekt minden eredménye megismerhető lesz.

 

Budapest, 2024. május 24.

 

A sajtóközlemény letöltése


Letöltés

SAJTÓKÖZLEMÉNY – A NOE fontos családbarát intézkedésnek tekinti az új tömegközlekedési tarifarendszer bevezetését

Esemény időpontja:

Megszűnik a sorban állás, csökken az adminisztráció – 2024. március elsejétől ingyenes lesz a közlekedés a MÁV és a Volán járatain az országban. A Nagycsaládosok Országos Egyesülete üdvözli az új tarifarendszer bevezetését a MÁV és a VOLÁN járatain.  

A NOE régi álma vált valóra azzal, hogy – mások mellett – a nagycsaládosok számára ingyenessé válik az állam által működtetett tömegközlekedés a vonatok és a buszok vonatkozásában.  Az anyagi nyereségen túl további fontos előnyökkel jár ez a döntés a családok számára:

  • Megszűnik az utazáshoz kapcsolódó adminisztráció, a jövőben nem kell sorban állni a pénztáraknál, az automatáknál, az így megspórolt időt a készülődésre lehet fordítani. megszűnik az aggodalom, hogy hányan lesznek a pénztárnál, s így sok idegeskedés, kellemetlenség szűnik meg.
  • További előny, hogy ezzel az adminisztrációs terhek is csökkennek, valamint azokat az utakat is vállalhatják a családok, amelyet eddig az anyagi vonatkozások és más kényelmetlenségek miatt nem vállaltak. Ezáltal kicsit jobban kinyílik számukra a világ, hiszen az utazás szabadságot ad, lehetővé teszi, hogy könnyebben elérjenek gyermek- és kulturális programokat, sport- és más szabadidős tevékenységeket, kiránduljanak.
  • Emellett több tízezer forint marad a családok zsebében, amit szintén a gyermekekre, a közös családi programokra, vagy más, számukra fontos dolgokra tudnak költeni. Ilyen értelemben az új tarifarendszer egyfajta családi pótlék-emelésnek is felfogható.

Különösen fontos, hogy a 14 év alatti gyermekek utazásának ingyenessé tétele nem korlátozódik a nagycsaládosokra, az minden családra vonatkozik, minden gyermeket nevelő szülőt érint.  Így az iskoláztatással járó költségek minden családnál ezzel a tétellel is csökkennek. Az intézkedés újabb lépés abba az irányba, hogy mindenki megtapasztalja: a több gyermek vállalása nem jelenti a szegénység vállalását.

 

Budapest, 2024. január 10.

 

Kardosné Gyurkó Katalin s.k.

a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke

A sajtóközlemény letölthető innen

 


Letöltés

SAJTÓKÖZLEMÉNY – Fiatalok a kisgyermekes családokért – adománygyűjtés

Esemény időpontja:

Budapest, 2023. november 3. – Ma kezdődik a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE), valamint a CBA és Príma  bolthálózat közös, „Fiatalok a kisgyermekes családokért” nevet viselő adománygyűjtő akciója, melyre immár nyolcadik alkalommal kerül sor. A már hagyománynak számító gyűjtéssel azoknak a kisgyermekes családoknak szeretnének segíteni, akikre az év vége, az ünnepek közeledte különösen nagy terhet ró. A gyűjtés során évről-évre több tonna élelmiszer- és más adomány gyűlik össze, így egyre több családnak tudnak segíteni az adományokból összeállított ajándékcsomagokkal.

A gyűjtés két novemberi hétvégén zajlik (2023. november 3-7., valamint 2023. november 10-12.) országszerte összesen 30 helyszínen. A gyűjtésben résztvevő áruházak listája megtalálható a Nagycsaládosok Országos Egyesületének honlapján, a www.noe.hu oldalon.

A NOE és a CBA ezúttal is arra kéri a vásárlókat, hogy aki teheti, vegyen a szükségesnél egy-két termékkel többet, és adja le az áruházi gyűjtőpontokon a kijelölt hétvégéken. A gyűjtés során főleg a következő termékek adományozására buzdítják a vásárlókat: tésztafélék, rizs, konzervek, kakaó, pirospaprika, dió, mák, puding, babaápolási termékek, mosó- és tisztítószerek, apró játékok.

Közeleg a családosok számára az év egyik legmegterhelőbb időszaka, a karácsonyi szezon. Ilyenkor a kisgyermeket nevelő szülőknek megemelkednek a kiadásaik, akik több gyermeket is nevelnek, azoknak pedig különösen megterhelő lehet ez az időszak. A nehéz helyzetben lévő családok javára idén immár nyolcadik alkalommal szervez adománygyűjtést a Nagycsaládosok Országos Egyesületének ifjúsági tagozata és a CBA. A gyűjtés során befolyt adományokból ajándékcsomagok készülnek majd, melyeket az egyesület még az ünnepek előtt eljuttat a legrászorulóbb kisgyermekes családokhoz.

 


Letöltés

SAJTÓKÖZLEMÉNY: Kétezer nagycsaládos találkozott Kalocsán

Esemény időpontja:

Kétezer nagycsaládos, ezeréves város, sok program, egy esküvő – 35. alkalommal szervezte meg Őszi Találkozóját a Nagycsaládosok Országos Egyesülete
 2023. szeptember 16-án tartotta 35. Őszi Találkozóját a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) Kalocsán, amelyre az ország minden pontjáról érkeztek családok.
Magyarország egyik legnagyobb közönséget vonzó családos programja az 1989 óta minden évben megrendezésre kerülő Őszi Találkozó, amelyre idén mintegy kétezren látogattak el, s élvezték a programokat a helyi és környékbeli családokkal közösen. A résztvevőket múzeumok, gyönyörű csipkék, a helyi ízek kavalkádja, a csodálatos népviselet, az ezeréves múlt, a Duna-part, az Érseki Palota, az Érseki Főszékesegyház és az Érsekkert várta. A találkozó fő célja épp az, hogy megismertesse a családokkal az ország, kulturális-, művészeti- és természeti értékeit, valamint építészeti és népművészeti örökségét, hagyományait. 2019 óta új hagyománya van a találkozónak. Minden évben egy (vagy több) fiatal pár esküvőjét rendezik meg Nagycsaládos esküvő néven. Idén egy pár esküvőjének megszervezéséhez és költségeihez járultak hozzá, akiket pályázati úton választottak ki. Az esküvő célja, hogy minél többen részesüljenek az esküvő öröméében, s minél többen kapjanak ezáltal is bátorítást, hogy egymáshoz kössék életüket.

A 16 ezer tagcsaládot számláló egyesület elnöke, Kardosné Gyurkó Katalin elmondta: „Kalocsa csodálatos város, de a terek, a parkok, az épületek szépségét és értelmét a mi emberi találkozásaink, s a közös, együttesen átélt élmények adják. Az, hogy tudunk örülni egymásnak, tudunk örülni a város és környéke nyújtotta csodáknak. Amikor együtt kóstoljuk a kalocsai paprikát, akkor nemcsak az étel, hanem az élet íze lesz jobb. Amikor együtt nézegetjük, együtt próbálgatjuk a helyi népviseletet, akkor nemcsak a ruhánk lesz szebb, hanem az életünk is. Köszönöm a Kalocsai Sokszínvirág Nagycsaládos Egyesület tagjainak, az önkénteseknek, és Dr. Filvig Géza polgármester úrnak, hogy mindent megtettek értünk, s az Őszi Találkozó sikeréért.”

A város polgármestere, Dr. Filvig Géza hozzátette: „Nagy megtiszteltetés Kalocsa számára, hogy az idei évben az Érsekkertet választotta a NOE nagyszabású Őszi Találkozójuk helyszínéül. A városvezetés teljes vállszélességgel a rendezvény mellé állt, hiszen kiemelt feladatvállalásaink közé tartozik a kalocsai családok támogatása, a gyermekek nevelési körülményeinek javítása. Ennek érdekében az elmúlt években új óvodát és játszótereket adtunk át, illetve a régi óvodák infrastruktúráját, kültéri közösségi tereinket fejlesztettünk. Fontos számunkra, hogy a családok, kifejezetten a kisgyermekes családok számára Kalocsa egy vonzó és élhető település legyen. Emiatt külön köszönöm Kardosné Gyurkó Katalin elnökasszony megkeresését és pozitív hozzáállását szeretett városunk iránt. Bízom abban, hogy ez a rendezvény egy hosszú, közös és gyümölcsöző kapcsolat kezdete is lesz egyben! Szeretettel várjuk a NOE összetartó közösségének minden tagját Kalocsán, a hungarikumok fővárosában!”

A Kalocsai Sokszínvirág Nagycsaládos Egyesület vezetője, Kisné Szirtes Andrea kiemelte: „Nagy megtiszteltetés egy Őszi Találkozó megrendezése. Sok feladattal járt, de egyesületünk tagjai egységesen álltak mellé és munkájukkal segítik/segítették a találkozó létrejöttét. Remélem, minden részvevő megtalálja a szívéhez közel álló programot. A város múzeumai ingyenesen, illetve kedvezményes jegyekkel látgathatók. Természetesen bemutatjuk Kalocsa hungarikumait, hiszen egyedül a mi városunknak kettő is van: a népművészet és a paprika. A délelőtti esküvői hangulat után két koncert is lesz. Zárásként a Country Road együttes ad koncertet, melynek tagja több egyesületi tagunk is. Az együttes térítésmentesen lép fel, melyet ezúton is köszönök. Köszönöm továbbá Dr., Filvig Géza polgármester úrnak, hogy mellénk állt a megrendezésben és Kardosné Gyurkó Katalinnak, hogy megkaptuk a megrendezés jogát. Köszönöm minden önkéntesnek a munkáját.”

Budapest, 2023. szeptember 16.

További információ: Forgács Laura, NOE sajtó, +36 70 417 7508, forgacs.laura@noe.hu

Az 1987-ben alakult Egyesület jelenleg az egész országban több mint 250 helyi közösséggel és mintegy 16.000 tagcsaláddal rendelkezik. Az országos munkát hét regionális központ segíti. Önkénteseink száma megközelíti az 1500 főt. A NOE a családos közösségépítésen és értékőrzésen túl – melynek középpontjában a házasság és az élet védelme, az anyaság tisztelete áll – ellátja a családok érdekvédelmét és országos, valamint helyi rendezvényein vidám kapcsolatépítésre, szórakozásra is lehetőséget nyújt.

 


Letöltés

SAJTÓKÖZLEMÉNY – ELKEZDŐDÖTT A SZÜLETÉS HETE

Esemény időpontja:

S A J T Ó K Ö Z L E M É NY

 ELKEZDŐDÖTT A SZÜLETÉS HETE

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) a születés hete nyitányaként tartotta közel négyszáz gyermek és szüleik részvételével Babaköszöntő programját, amelynek célja a gyermekek megszületésének közös megünneplése és a születés hetével összhangban a gyermekvállalás népszerűsítése.  

 

A születés hete immár húsz éve indult útjára, és célja, hogy a szüléssel, a gyermekvállalással összefüggő kérdések, dilemmák kapcsán minél szélesebb körű tájékoztatást kapjanak a döntés előtt állók és a várandósok. A fehérvárcsurgói Károlyi-kastély adott helyet a születés hete nyitányaként zajló Babaköszöntő programnak, amelyen az előző évben született gyermekeket és szüleiket ünneplik. A NOE tagcsaládjaiban 415 gyermek született. Az esemény mottója egyben üzenet is: ahol gyermek születik, ott család születik. Kardosné Gyurkó Katalin megnyitó beszédében mindenkit arra buzdított, hogy merjenek boldogok lenni, merjenek kiteljesedett életet élni és merjék megmutatni azt a boldogságot, amely a gyermekkel költözik a szülők életébe. „Hiszem és vallom, hogy az életünk a gyermekkel teljesedik ki, velük lesz leginkább a sajátunk, mert belőlünk fakad.” Az eseményt megtisztelte jelenlétével Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár asszony is.

Budapest, 2023. május 8.

A sajtóközlemény letöltése

(fotó: Szabó Nándor, Vadócz Dávid)


Letöltés

Sajtóközlemény – Magyar Zarándokút XIII. évnyitó zarándoklata 2023. április 16-tól

Esemény időpontja:

A Magyar Zarándokút klasszikus „évnyitó” zarándoklattal indul, immár 13. alkalommal. Az elmúlt években kialakult szokásoknak megfelelően gyalogosan teszik meg az utat a Magyar Zarándokút zarándokai Esztergom és Baja között. Nyugalomban, békességben, szeretetben, a tényleges testi-, lelki-, szellemi megújulásuk, feltöltődésük érdekében, a Húsvét utáni „újjászületés” jegyében.

Idei „zászlós” zarándok: Kardosné Gyurkó Katalin, a NOE elnöke, aki gyalog teszi meg teljes utat. Kísérő zarándokok: Cserhátiné Kovács Edit, Csepeli Ildikó, Dézsi Erika, Majorcsics Gábor, Móricz Attila, Schadt Mihály, Rumi Imre.

A zarándokokat Scmittné Makray Katalin örökös zászlós zarándok és dr. Alberti Péter Esztergom alpolgármestere indítja útnak, 2023. április 16-án 8.00 órakor a Szent Adalbert Központ főbejáratánál.

Kardosné Gyurkó Katalin gondolatai a zarándoklatról:

„A zarándoklaton nem csak a zarándok indul útnak, útnak indulnak az otthon maradottak is. A zarándok hátizsákjában ott van a család, a gyermekek, ahogy a zarándokútra induló hiányát hordozzák ők is távollétében. Néha bizony kell, hogy hiányozzanak, néha kell, hogy hiányozzunk. A zarándoklat ilyen értelemben is közös, ilyen értelemben is családi élmény. Bármilyen célért is indul el a zarándok, azt csak akkor érheti el, ha azt visszatérve, az otthonában megtalálja, és az ő vágyuk és céljuk is a hazatérő zarándok: az egymásra találás. Az út célja gyakran nem is az előre kitűzött cél – bármilyen szép és értékes is az -, nem is maga az út, hanem magának a célnak, a valós igényeinknek a megtalálása.  A zarándoklat nem csupán önmagunkhoz, hanem másokhoz, a családunkhoz, és a keresztény közösség felé vezet, mert sohasem vagyunk egyedfül a világban, hiszen ott van velünk az Isten, ahogy a barátaink és a családunk is, s csak akkor érhetünk célt, ha megtaláljuk benne a magunk és szeretteink helyét: együtt, közösen. A hit, a remény és a legmélyebb emberi szeretet felé törekszünk, mert az az otthonunk, a valódi családunk. S minél többen vagyunk együtt, ahogy egy nagycsaládban a szülők és a gyermekek, annál tágasabb ez a világ, amelyért érdemes elindulnunk.”

Egynapos csatlakozásra bárhol van lehetőség. Szeretettel látjuk az érdeklődőket.

Részletes program: https://magyarzarandokut.hu/

Buen Camino!


Letöltés

Támogatók

Széchenyi 2020

A projekt azonosító száma: EFOP-1.2.1-15-2016-00573