További számaink

Megjelent a NOE Levelek legfrissebb száma – Fókuszban a Környezetvédelem

A Föld is családtagunk

Egy árva hang nem sok, annyi sem hagyja el címlapunkon Tímár Nikolett grafikáját, mégis nehéz megszólalni utána. Nehéz jól megszólalni, mert ami ennyire kifejező, ennyire sokatmondó (ugye, milyen kifejező is ez a mi csodás nyelvünk!), az bizony megállít, egy időre magához köt. Ilyen az a téma is, amely köré egész lapszámunkat szerveztük: a fenntartható fejlődés, a klíma- és a környezetvédelem.

Mindezt tettük abból az örömteli apropóból, hogy egyesületünk immár második alkalommal rendezheti meg – ráadásul ezúttal a jubileumi, X. – Európai Nagycsaládos Konferenciát. Ezért a fenti témák friss kutatási eredmények tükrében, Nobel-díjas szakértő válaszaiban, de még vers és a próza hangján is megszólalnak, ahogy a legapróbb, otthon is végezhető praktikákról is sok szó esik. Szakértőink is bemutatják, hogy mivel lehetünk környezettudatosabbak a munkahelyünkön, hogyan kezeljük családtagjaink ötleteit, miként nevelhetjük hatékonyan környezettudatossá gyermekeinket. Kilátogatunk a „földekre”, ahogy benézünk a konyhába is, hogy megtudjuk, mit tehetünk annak érdekében, hogy ne ártsunk a Földnek. Azt is megtudhatjuk, hogy miért fontos a NOE számára, hogy nemzetközi konferencia keretében foglalkozzon ezzel a kérdéssel (Spoiler! Az egyik ok, hogy a nagycsaládot, általában is a gyermekeket azzal vádolják, hogy károsak az ökoszisztémára.) Persze, ahogy sok másban, úgy e kérdések kapcsán sem értünk mindenben egyet, s ez így van jól, mert így megmutathatjuk a különféle véleményeket új, Párbeszéd rovatunkban, amelyet olvasóink javaslatára indítottunk el,. Tanulságos lesz, bizton állíthatjuk. Szintén a felmérésünk alapján bővítettük a gyermekeknek, a barkácsolóknak szóló rovatainkat is. Még adósok vagyunk egy-két új rovattal, de a következő lapszámban már azok is megjelennek.

Természetesen, továbbra is bemutatjuk s, hogy mi történt velünk, veletek az elmúlt időszakban, és megismerkedhetünk a legutóbbi pályázatunkra érkezett kitűnő alkotásokkal is. Talán nem csak mi gondoljuk úgy, hogy Nikolett címlapon szereplő rajza bizonyítja: érdemes belelapoznotok a magazin e számába. Ne feledjük: a Föld is családtagunk! Tegyünk érte!

Jó szórakozást! Tartalmas olvasást! Találkozunk Keszthelyen!

A szerkesztők


Letöltés

Megjelent a NOE Levelek legfrissebb száma – Fókuszban a Boldogság

Vajon a marcipános puszi, a banános gofri, a meghitt helyek, ahol együtt lehetünk, az erdőfürdés (no, ez mi lehet?), a sport, a lélek edzése, a vallomások, egy üzenet anyák napján a gyermektől, egy szép mézeskalácsba sült üzenet – mindezek elegendőek a boldogsághoz? Vagy szólaljon meg versben, prózában, esszében, esetleg forduljunk coach-hoz, trénerhez, pszichológushoz, más gyakorló nagycsaládos szülőhöz? Ott vagyok a világ boldogság-térképén? Mindezekre a kérdésekre bőséges választ találhatunk a NOE Levelek legújabb számában, amelynek fő témája a boldogság, amit mi szerkesztők végig éreztünk, miközben készítettük ezt a lapszámot. Osszuk meg egymással az élményt, lapozzuk végig a cikkeket, ismerjünk magunkra a boldogságban!

A lap olvasásához jó szórakozást kíván:

a NOE Levelek Szerkesztősége

 


Letöltés

NOE Levelek – 2021. április – közgyűlési szám


Letöltés

Megjelent az új NOE Levelek!

Ebben a lapszámunkban az emberi kommunikációt vesszük górcső alá, azt, hogy miként bánunk egymással, hogyan fejezzük ki magunkat. „A jó kommunikáció olyan, mint az élet levesében a só.” Potthoff idézete sok mindenről árulkodik, hiszen a kommunikáció több síkon áthatja életünket. Alapvetés, hogy nemcsak szavakkal kommunikálunk, hanem minden mozdulatunkkal, gesztusunkkal, mimikánkkal, sőt még az öltözködésünkkel is. Igyekeztünk minden korosztályt megszólítani a témában: a gyerekek kapcsán szólunk a gyermekrajzokról, a fiatalok kapcsán az oktatásról, a közösségi médiáról, az öltözködésről és a fiatalok nyelvéről, de írunk a hosszú távon sikeres házastársi az erőszakmentes kommunikációról is. Az idősekkel történő kommunikáció rejtelmeire egy novella irányítja figyelmünket. De nem maradhat el februári számunkból a házasság világnapja sem: ezúttal Bíró László volt családreferens püspök köszöntőjét olvashatjátok.

A lap olvasásához jó szórakozást kíván:

a NOE Levelek Szerkesztősége

 


Letöltés

NOE Levelek – 2020. november-december


Letöltés

NOE Levelek

NOE Levelek 328-329. szám

szeptember-október


Letöltés

Támogatók

Széchenyi 2020

A projekt azonosító száma: EFOP-1.2.1-15-2016-00573