További számaink

Megjelent az új NOE Levelek – Fókuszban a fiúgyermek

Megjelent a NOE Levelek legfrissebb száma fókuszban a fiúgyermekekkel. Hatalmas öröm volt számunkra, hogy kiemelkedően sokan ragadtak tollat és írták meg, miért büszkék fiúgyermekükre. A lapszámunkban szereplő írások közt sok újdonságra, sőt meglepetésre bukkanhatunk. Miben más egy fiú már csecsemő illetve kisgyermek korban? Hogyan erősítsük a fiúk önbecsülését? Hogyan udvaroltak régen és hogyan udvarolnak napjainkban a kamaszok? Miért éri meg fiút nevelni (tűzön, vízen át)? Olyan kérdések ezek, melyekre mind-mind választ találhatunk az újság hasábjain. Természetesen mindezek mellett kínálunk férfias ételeket és férfias kedvezményeket is, valamint nagy örömünkre e lapszámban útjára indult pénzügyi rovatunk, melyben az Állami Számvevőszék és a Magyar Államkincstár kiváló szakemberei  izgalmas és igazán gyakorlatias tippekkel erősítik pénzügyi tudatosságunkat.

Csodás olvasmányélményeket kívánunk ehhez a több szempontból is különleges lapszámhoz!


Letöltés

NOE Levelek 2022. április – közgyűlési szám


Letöltés

Megjelent az új NOE Levelek – Fókuszban a felelősség

Megjelent a NOE Levelek legújabb száma fókuszban a felelősséggel. A  felelősség átszövi egész életünket. Szülőként a gyermekeinkért, alkalmazottként a ránk bízott munkáért, vezetőként a ránk bízott emberekért vagyunk felelősek, de a sort még hosszan folytathatnánk. Hogyan kezeljük felelősségteljesen kamaszaink ébredező szexualitását? Nagyszülőként hogyan adjuk át a stafétát a következő generációnak? Mit gondol a felelősségről egy államtitkár és mit egy esküvői fotós? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket jártunk körül, miközben a gyermekeknek foglalkoztató feladatokkal, mesével és kézműves rovattal, a konyhatündéreknek izgalmas receptekkel, a kirándulni vágyóknak pedig csodás úticél tippekkel kedveskedtünk. Ha pedig mindez nem lenne elég, olvasóink bepillantást nyerhetnek helyi egyesületeink pezsgő életébe is. Csodás olvasmányélményeket kívánunk!


Letöltés

Megjelent a NOE Levelek legfrisebb száma – Fókuszban az ünnep a családban

Ha nem tudjuk pontosan, hogy hány angyal van, akkor ideje kézbe vennünk a NOE Levelek decemberi számát, ahol ez egészen pontosan ki fog derülni Soós Katalin meséjéből. Ugyanakkor olyan titkokra is fény derül, hogy mi is a karácsonyi visszaszámláló, sőt az is kiderül, hogy miként készíthetjük azt el, mondjuk olyan csodák mellett, mint a Teafa, a kezecskés koszorú, a karácsonyi kaktusz, vagy épp az egyszerű, de nagyszerű szarvasok. Ám a gyermekkuckóban további rejtélyek és rejtvények is várnak ránk, s gyermekeinkre. S ha már gyermekek: szakavatott írásokat és tanácsokat olvashatunk arról, hogy miként is ünnepeljünk együtt kamaszunkkal, egyáltalán hogyan érdemes ünnepelnünk, mit tegyünk, ha már kirepültek a gyermekek, s ketten maradtunk. Az ünnep elengedhetetlen részével, a sok odafigyelést igénylő ajándékozás fortélyaival ismerkedhetünk egy remek írásunk segítségével. Egyházi emberek írnak nekünk az ünnep szépségéről és jelentéséről, ahogy novella és vers is olvasható e témában hasábjainkon. Nagyon sokan reagáltak felkérésünkre, így nagyon sok szebbnél szebb ünnepi verset közölhetünk, csupa olyat, amely nagyon közel áll a szívetekhez. Persze sok hasznos információval is szolgálunk a babakötvény, a szabadságolási lehetőségek kapcsán, ahogy bemutatjuk, mi is történt az egyes régióinkban. S hát desszertként felkínáljuk Parfinéria rovatunk finomságait. Áldott ünnepeket, jó olvasást kívánunk!


Letöltés

Megjelent a NOE Levelek legfrissebb száma – Fókuszban az újrakezdés

Házasodnak a nagycsaládosok. Nos, ez csak látszólag nem meglepetés, a gyakorlatban azonban ezt szó szerint kell érteni, hiszen a gyulaiak egy tanyával, míg a kétsopronyiak egy önkéntes házzal gazdagodtak legutóbbi megjelenésünk óta. Utóbbiak azt is elmesélik, hogy milyen elvinni a nagyit táborozni. Kiderül az is, hogy milyen volt Inárcson, Köveskálon, Tiszavasváriban táborozni, vagy épp hogyan ünnepelték Iváncsán az Apák napját. A Vízivándor Táborról is olvashattok a lapban, ahogy a péteri Babaköszöntőről és a IV. Budapesti Demográfiai Csúcsról is. És persze több cikkünk foglalkozik az újrakezdéssel. Megnézzük a munkahely, a gyermekek utáni munkába állás, és a válás utáni újrakezdést is. Gyermeksarkunk gazdagabb, mint valaha, számos játék, mese várja olvasóinkat, a versről és a novelláról sem feledkeztünk el, továbbá az erőt adó étkek receptjeitől sem fosztunk meg senkit. Jó olvasást! Hasznos időtöltést kívánunk!


Letöltés

Megjelent a NOE Levelek legfrissebb száma – Fókuszban a Környezetvédelem

A Föld is családtagunk

Egy árva hang nem sok, annyi sem hagyja el címlapunkon Tímár Nikolett grafikáját, mégis nehéz megszólalni utána. Nehéz jól megszólalni, mert ami ennyire kifejező, ennyire sokatmondó (ugye, milyen kifejező is ez a mi csodás nyelvünk!), az bizony megállít, egy időre magához köt. Ilyen az a téma is, amely köré egész lapszámunkat szerveztük: a fenntartható fejlődés, a klíma- és a környezetvédelem.

Mindezt tettük abból az örömteli apropóból, hogy egyesületünk immár második alkalommal rendezheti meg – ráadásul ezúttal a jubileumi, X. – Európai Nagycsaládos Konferenciát. Ezért a fenti témák friss kutatási eredmények tükrében, Nobel-díjas szakértő válaszaiban, de még vers és a próza hangján is megszólalnak, ahogy a legapróbb, otthon is végezhető praktikákról is sok szó esik. Szakértőink is bemutatják, hogy mivel lehetünk környezettudatosabbak a munkahelyünkön, hogyan kezeljük családtagjaink ötleteit, miként nevelhetjük hatékonyan környezettudatossá gyermekeinket. Kilátogatunk a „földekre”, ahogy benézünk a konyhába is, hogy megtudjuk, mit tehetünk annak érdekében, hogy ne ártsunk a Földnek. Azt is megtudhatjuk, hogy miért fontos a NOE számára, hogy nemzetközi konferencia keretében foglalkozzon ezzel a kérdéssel (Spoiler! Az egyik ok, hogy a nagycsaládot, általában is a gyermekeket azzal vádolják, hogy károsak az ökoszisztémára.) Persze, ahogy sok másban, úgy e kérdések kapcsán sem értünk mindenben egyet, s ez így van jól, mert így megmutathatjuk a különféle véleményeket új, Párbeszéd rovatunkban, amelyet olvasóink javaslatára indítottunk el,. Tanulságos lesz, bizton állíthatjuk. Szintén a felmérésünk alapján bővítettük a gyermekeknek, a barkácsolóknak szóló rovatainkat is. Még adósok vagyunk egy-két új rovattal, de a következő lapszámban már azok is megjelennek.

Természetesen, továbbra is bemutatjuk s, hogy mi történt velünk, veletek az elmúlt időszakban, és megismerkedhetünk a legutóbbi pályázatunkra érkezett kitűnő alkotásokkal is. Talán nem csak mi gondoljuk úgy, hogy Nikolett címlapon szereplő rajza bizonyítja: érdemes belelapoznotok a magazin e számába. Ne feledjük: a Föld is családtagunk! Tegyünk érte!

Jó szórakozást! Tartalmas olvasást! Találkozunk Keszthelyen!

A szerkesztők


Letöltés

Támogatók

Széchenyi 2020

A projekt azonosító száma: EFOP-1.2.1-15-2016-00573