Parfinéria: sütés-főzés 6-10 éves korig

Egészen kiskorukban még sokan érdeklődnek a konyhai tevékenységek iránt. Izgalmas művelet a palacsintatészta kikeverése, a pogácsaszaggatás vagy ha a kicsik maguk önthetik a kimért lisztet a tésztához. Az idő előrehaladtával már ennél bonyolultabb műveleteket is rájuk lehet bízni, tarthatják a robotgépet, vagy rétegezhetik a rétegeznivalót. Aztán eljön az a kor, amikor már nem minden gyerek tüsténkedik szívesen a konyhában, főleg, mivel klasszikus értelemben már nem is gyerekek, hanem inkább kiskamaszok vagy kamaszok. Egy-egy sikerélmény azonban sokat segíthet abban, hogy szívesen főzőcskézzenek. Ekkor a lelkesebbek egy-egy receptnek már maguk is nekilátnak, immáron nem csak a kukta szerepében.

 

TÚRÓS RAFFAELLÓ GOLYÓK

Hozzávalók:

  • 250 g túró
  • 150 g kókuszreszelék (plusz a hempergetéshez)
  • 100 cukor
  • 30 szem pirított mogyoró vagy mandula
  • vanília-esszencia

A túrót villával összetörjük, majd hozzáadjuk a cukrot, a kókuszreszeléket és kb. egy kiskanálnyi vanília-kivonatot. Alaposan összegyúrjuk. Ezután golyókat formázunk és minden golyó közepébe egy mandulát vagy mogyorót nyomunk. Végül kókuszreszelékbe hempergetjük.

 

OROSZ KEFÍRES PALACSINTA (olagyi)

Hozzávalók (kb. 4 főre):

  • 2 tojás
  • 85 g cukor
  • csipet só
  • 450 ml kefír
  • 1 púpozott késhegynyi szódabikarbóna
  • 375 g liszt
  • olaj a sütéshez

Először elkeverjük a tojást a cukorral és a sóval, majd lassan hozzáönjük a kefír egy részét, de közben erőteljesen keverjük tovább a tésztát. Ehhez jöhet aztán a liszt egy része (ebbe előtte belekeverjük a szódabikarbónát), simára keverjük, újabb adag kefír és így tovább. Tehát 3-4 részletben adjuk hozzá felváltva a kefírt és a lisztet. Jó sűrű, de homogén tésztát kell kapnunk, még sűrűbbet, mint a gofrié. Serpenyőben olajat hevítünk (mint a sima palacsintához, ne maximális fokozaton, de ne is túl lassan).

A porciózáshoz segítségünkre lehet egy lapos merőkanál vagy evőkanál. Nagyjából gyerektenyérnyi palacsintákat készítünk, egymás mellett több is elfér a normál méretű serpenyőben. Egyszer kell megfordítani sütés közben. Ízlés szerint találhatjuk édesen (például juharszirup, lekvár), de akár sósan, pl. tejföllel is.

A NOE Levelek magazin letölthető: ITT

 

 

Támogatók

Széchenyi 2020

A projekt azonosító száma: EFOP-1.2.1-15-2016-00573