SAJTÓKÖZLEMÉNY – A NOE fontos családbarát intézkedésnek tekinti az új tömegközlekedési tarifarendszer bevezetését

Megszűnik a sorban állás, csökken az adminisztráció – 2024. március elsejétől ingyenes lesz a közlekedés a MÁV és a Volán járatain az országban. A Nagycsaládosok Országos Egyesülete üdvözli az új tarifarendszer bevezetését a MÁV és a VOLÁN járatain.  

A NOE régi álma vált valóra azzal, hogy – mások mellett – a nagycsaládosok számára ingyenessé válik az állam által működtetett tömegközlekedés a vonatok és a buszok vonatkozásában.  Az anyagi nyereségen túl további fontos előnyökkel jár ez a döntés a családok számára:

  • Megszűnik az utazáshoz kapcsolódó adminisztráció, a jövőben nem kell sorban állni a pénztáraknál, az automatáknál, az így megspórolt időt a készülődésre lehet fordítani. megszűnik az aggodalom, hogy hányan lesznek a pénztárnál, s így sok idegeskedés, kellemetlenség szűnik meg.
  • További előny, hogy ezzel az adminisztrációs terhek is csökkennek, valamint azokat az utakat is vállalhatják a családok, amelyet eddig az anyagi vonatkozások és más kényelmetlenségek miatt nem vállaltak. Ezáltal kicsit jobban kinyílik számukra a világ, hiszen az utazás szabadságot ad, lehetővé teszi, hogy könnyebben elérjenek gyermek- és kulturális programokat, sport- és más szabadidős tevékenységeket, kiránduljanak.
  • Emellett több tízezer forint marad a családok zsebében, amit szintén a gyermekekre, a közös családi programokra, vagy más, számukra fontos dolgokra tudnak költeni. Ilyen értelemben az új tarifarendszer egyfajta családi pótlék-emelésnek is felfogható.

Különösen fontos, hogy a 14 év alatti gyermekek utazásának ingyenessé tétele nem korlátozódik a nagycsaládosokra, az minden családra vonatkozik, minden gyermeket nevelő szülőt érint.  Így az iskoláztatással járó költségek minden családnál ezzel a tétellel is csökkennek. Az intézkedés újabb lépés abba az irányba, hogy mindenki megtapasztalja: a több gyermek vállalása nem jelenti a szegénység vállalását.

 

Budapest, 2024. január 10.

 

Kardosné Gyurkó Katalin s.k.

a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke

A sajtóközlemény letölthető innen

 

Támogatók

Széchenyi 2020

A projekt azonosító száma: EFOP-1.2.1-15-2016-00573