Szeretetnyelv

A nyelv az emberek közti kommunikáció legfontosabb eszköze. A társadalmi gyakorlat minden területén kitüntetett szerepe van. Készült, Gary Chapman: Egymásra hangolva című könyve alapján.

A nyelv az emberek közti kommunikáció legfontosabb eszköze. A társadalmi gyakorlat minden területén kitüntetett szerepe van. A nyelv segítségével ismerjük meg a világot, tapasztalatokat, gondolatokat adunk át egymásnak. Az emberek a Föld különböző területein más-más nyelveket beszélnek. Ha egy másik nyelvterületen élő emberrel szeretnék beszélni, meg kell tanulnom az Ő nyelvét. De mi a helyzet a szeretettel, hogyan tudom a szeretetemet egy másik ember felé továbbítani úgy, hogy érezze is azt?

Gary Chapman magyarul is olvasható könyve a kommunikáció pszichológia eredményeire alapozva fontos felfedezést tesz: a szeretetközlés többféle csatornán át történhet, de mindenki csak azt az adást képes fogni, amelyre neveltetése, környezete és személyes hajlamai hatására ráhangolódott. Sok házaspár szenved amiatt, hogy a szerelmi lángolás alábbhagyása után a férj vagy a feleség nem érzi társa szeretetét. A megoldás egyszerű: fel kell ismernünk és meg kell tanulnunk társunk „szeretet-nyelvét”.

Személyiségünket felfoghatjuk egy benzinmotorként, amelynek működéséhez rendszeresen szükség van üzemanyagra. Az ember számára a szeretet jelenti az említett hajtóanyagot, amely lehetővé teszi személyisége kiteljesedését. A házasságban a házastársak feladata egymás „szeretettankjának” feltöltése, az-az a cél a szeretet kölcsönös kinyilvánítása. Talán megéltük már, amikor egy gondosan kiválasztott ajándéknak vagy egy meglepetésként elvégzett házimunkának társunk nem igazán örült. A félreértések és sokszor a csalódások hátterében az áll, hogy szeretetünket nem partnerünk személyre szabott „szeretetnyelén” fejezzük ki. Gary Chapman, amerikai családterapeuta 20 éves tanácsadói tapasztalata alapján 5 szeretetnyelv típust állapított meg: elismerő szavak, minőségi idő, ajándékozás, szívességek, testi érintés.

Cikk folytatása

Teszt letöltése

Kitöltési útmutató

Támogatók

Széchenyi 2020

A projekt azonosító száma: EFOP-1.2.1-15-2016-00573