Családbarát Önkormányzat Díj átadó ünnepsége

A kétéves kihagyást követően módosított, megújított pályázat keretében hirdettük meg pályázatunkat a Családbarát Önkormányzat Díjunkra.

Idén 44 önkormányzat nyújtott be pályázatot, melyeket a szakértőkből és elnökségből álló csapat értékelt, majd az elnökség ezt követően szavazta meg a nyertes önkormányzatokat. A 44 pályázóból 30 díjazott tért haza az alkalomra tervezett, Családbarát Önkormányzat logóval ellátott zászlóval és oklevéllel, illetve 14 nem nyertes önkormányzat a benyújtott pályázatért emléklappal.

A Családbarát Önkormányzat 2018-as díjátadóját az Országházban rendeztük meg október 19-én, melyen köszöntőt mondott Kardosné Gyurkó Katalin, a NOE elnöke, Novák Katalin államtitkár asszony és Pogácsás Tibor államtitkár úr is.

Kardosné Gyurkó Katalin köszöntőjében ismertette a pályázati anyag megújításának körülményeit, így többek között az előzetes egyeztetést önkormányzatokkal, valamint a külföldi minták és jó gyakorlatok beemelését a pályázatba. Az önkormányzatok budapesti, 5000 fő alatti, illetve 5000 fő feletti település kategóriákban nyerhettek díjat.

Elnök asszonyunk kiemelte, hogy a családbarát ország megvalósulásához az állam, az önkormányzatok, egyházak és a civil szféra szoros együttműködésére van szükség. A korábbiakhoz képest az idei pályázati anyagban azt is figyelték, hogy munkáltatóként mennyire családbarát a pályázó önkormányzat. A nyertes önkormányzatok ezzel bekerülhetnek a tervezett Családbarát Önkormányzatok Magyarországi Hálózatába, illetve hosszú távon a Családbarát Önkormányzatok Európai Hálózatába is, ezzel hazai és nemzetközi szinten is megosztva a jó gyakorlatokat.

A köszöntők után Luciano Malfer, a trentói Agenzia per la Famiglia ügyvezető igazgatója mutatta be munkásságukat és az elmúlt hét évben elért eredményeiket. Az ügynökség célja és feladata a tartományban élő családokat érintő politikák összehangolása, a családtagok támogatása a születéstől a felnőtt korig. A térségben hálózatként működnek, nagy hangsúlyt fektetve az ifjúsági célok megvalósulására, a munka-magánélet egyensúlyának népszerűsítésére, illetve minősített tanúsítványt adnak ki a családbarát szolgáltatók, márkák számára.

A díjátadó közös fotózással, valamint állófogadással zárult, ahol kötetlenebb hangulatban ismerkedhettek meg egymással a megjelent önkormányzati képviselők.

Nemzetközi szakmai partnerek

Széchenyi 2020

A projekt azonosító száma: EFOP-1.2.1-15-2016-00573