Megjelent a NOE Levelek legfrissebb száma – Fókuszban a Környezetvédelem

A Föld is családtagunk

Egy árva hang nem sok, annyi sem hagyja el címlapunkon Tímár Nikolett grafikáját, mégis nehéz megszólalni utána. Nehéz jól megszólalni, mert ami ennyire kifejező, ennyire sokatmondó (ugye, milyen kifejező is ez a mi csodás nyelvünk!), az bizony megállít, egy időre magához köt. Ilyen az a téma is, amely köré egész lapszámunkat szerveztük: a fenntartható fejlődés, a klíma- és a környezetvédelem.

Mindezt tettük abból az örömteli apropóból, hogy egyesületünk immár második alkalommal rendezheti meg – ráadásul ezúttal a jubileumi, X. – Európai Nagycsaládos Konferenciát. Ezért a fenti témák friss kutatási eredmények tükrében, Nobel-díjas szakértő válaszaiban, de még vers és a próza hangján is megszólalnak, ahogy a legapróbb, otthon is végezhető praktikákról is sok szó esik. Szakértőink is bemutatják, hogy mivel lehetünk környezettudatosabbak a munkahelyünkön, hogyan kezeljük családtagjaink ötleteit, miként nevelhetjük hatékonyan környezettudatossá gyermekeinket. Kilátogatunk a „földekre”, ahogy benézünk a konyhába is, hogy megtudjuk, mit tehetünk annak érdekében, hogy ne ártsunk a Földnek. Azt is megtudhatjuk, hogy miért fontos a NOE számára, hogy nemzetközi konferencia keretében foglalkozzon ezzel a kérdéssel (Spoiler! Az egyik ok, hogy a nagycsaládot, általában is a gyermekeket azzal vádolják, hogy károsak az ökoszisztémára.) Persze, ahogy sok másban, úgy e kérdések kapcsán sem értünk mindenben egyet, s ez így van jól, mert így megmutathatjuk a különféle véleményeket új, Párbeszéd rovatunkban, amelyet olvasóink javaslatára indítottunk el,. Tanulságos lesz, bizton állíthatjuk. Szintén a felmérésünk alapján bővítettük a gyermekeknek, a barkácsolóknak szóló rovatainkat is. Még adósok vagyunk egy-két új rovattal, de a következő lapszámban már azok is megjelennek.

Természetesen, továbbra is bemutatjuk s, hogy mi történt velünk, veletek az elmúlt időszakban, és megismerkedhetünk a legutóbbi pályázatunkra érkezett kitűnő alkotásokkal is. Talán nem csak mi gondoljuk úgy, hogy Nikolett címlapon szereplő rajza bizonyítja: érdemes belelapoznotok a magazin e számába. Ne feledjük: a Föld is családtagunk! Tegyünk érte!

Jó szórakozást! Tartalmas olvasást! Találkozunk Keszthelyen!

A szerkesztők

Letöltés

Támogatók

Széchenyi 2020

A projekt azonosító száma: EFOP-1.2.1-15-2016-00573