Nagy család – nagy élmény

Mindig nagy családról álmodtam, s az álom valóra vált. Feleségemék hárman, mi öten voltunk testvérek. Kérdeztem tőle, hány gyermeket szeretne? Azt mondta, hogy páratlan számú nem lehet. Szerintem a kettő kevés, így alakult, hogy a négy lett a közös többszörös. Minden baba után megbeszéltük, hogy bírunk-e még egy következővel. S mivel a cél négy volt, igyekeztük úgy berendezni az életünket, hogy bírjunk velük. Ebben nagyon nagy része a feleségemnek van. Ő az, aki megtalálja a középutat, hogy minden gyermeknek jusson elég a szülőkből, s a szülőknek is jusson elég egymásból.

 

Remek élményeket lehet szerezni, ha az ember sokat kirándul, ha a kedvtelésének él, ha élvezi az életet. Ezeket az élményeket megsokszorozza, ha a gyermekünkkel együtt éljük át. A legjobbak azok a pillanatok, amikor a gyermekeink együtt boldogok. Mikor a „nagyok” (öt és négy évesek) megtanítják a kicsi másfél éveset bukfencezni. Mikor a harmadik gyermek rohan a nagyok után, hogy ő is egyedül akar enni, ő is szobatiszta akar lenni, ő is azt akarja tenni, amit a nagyok csinálnak.

 

Nem értettük korábban, miért mondják, hogy a harmadik gyermek ajándék. A párok a harmadikat vállalják a legnehezebben, pedig a mesékben is mindig a harmadik gyerek a legkisebb, a legokosabb, legügyesebb, ő nyeri el a királylány kezét, vagy győzi le a sárkányt. A harmadik gyerek tanul a nagyoktól, ezért szófogadóbb, sokkal könnyebb vele a szülőnek. A szülők is gyakorlottabbak, nem idegeskednek az apróságokon, van már tapasztalatuk.

 

Ha a harmadik az ajándék, akkor a negyedik a ráadás. Különösen így van, ha három hercegnő után a kisherceg következik. Nekünk legkisebb fiú, legkisebb fiának, a legkisebb gyereke is fiú lett. Így ő most egyedüliként viszi tovább a nagy családban a nevet. Székelyeknél mindig is a legkisebb gyerek az, aki a szülők örökébe lép. Nagy kegyelem, hogy ez a lehetőség nekünk is megadatott.

 

Nagyon hálás vagyok a feleségemért, és azért a rengeteg odaadásért, amit a gyermekekért és a családért tesz. Hálás vagyok minden gyermekemért, azért, hogy általuk jobb ember lehetek, a személyiségemet folyamatosan fejlesztik.

 

Nagy élmény nagycsaládosnak lenni!

 

Dr. Székely László

Gyula

Támogatók

Széchenyi 2020

A projekt azonosító száma: EFOP-1.2.1-15-2016-00573