Igazi mosolygós család vagyunk

Miután néhány hónap együttélés után elhatároztuk magunkat, hogy „akár gyermekünk is lehetne…”, nem volt kérdés, hogy legalább három csemetét szeretnénk. Így mondhatni gyorsan, alig 3 és fél év alatt lettünk nagycsalád. Részletezhetném az örömeit és a nehézségeit annak, hogy három kis orgonasíppal hogyan telnek egy család mindennapjai, de azt gondolom, erről sokaknak vannak tapasztalatai.

Nagyon fontosnak tartjuk, hogy azonos értékek mentén, egymást elfogadva, mély tisztelettel és elfogadással szeretve éljünk.

Szerintem, az egyik legfontosabb dolog az, hogy mind a nevelési elvekben, mind a szülői munkamegosztásban egyetértés volt és van közöttünk, szülők között. Törekedtünk az egyensúlyra és arra, hogy minden szituációból a legjobban kerüljünk ki. Természetesen, mindig akadnak megoldásra váró helyzetek, amikben esetleg másként döntöttünk volna, mint a másikunk, de a közösen választott irányt sikerül tartanunk. Ráadásul mindannyian elegendő humorérzékkel vagyunk megáldva, így nagyon sok nevetéssel telnek a napjaink. Egy igazi, mosolygós család vagyunk.

Mi szülők más és más dolgokban tudtuk segíteni a gyerekeket az évek során. Amikor kisgyermekek voltak és egyszerre akartak mindent tudni és kérdések ezreit tették fel, Apa nagy türelemmel volt képes ezeket a rohamokat kezelni, míg én inkább a finom motoros képességeiket fejlesztettem hol kézművességgel, hol játékokkal. Most, hogy kamaszkorba léptek a gyermekeink, nagyon élvezem a velük töltött perceket, és tudok segíteni a tanulásban is, míg Apukájuk inkább a sportokban társul hozzájuk, és a tini dolgokat inkább rám hagyja. Örülök, hogy a gyerekeknek minden körülményben biztos, és biztonságos, meleg családi otthont tudunk biztosítani.

Igyekszünk a gyermekeinket a természet szeretetére és tiszteletére nevelni, ezért is költöztünk egy csodás kis faluba, Felsőörsre. Itt egy nagy kertben, saját zöldségeket és gyümölcsöket, gyönyörű mediterrán növényeket termesztünk, és néhány hónapja két eleven kutya és két álmos cica is csatlakozott a családhoz. A házkörüli munkák segítenek abban, hogy a gyerekek felelősségtudata, munkához való viszonya megfelelően fejlődjön.

Sokat kirándulunk, utazunk, nagyon sok közös programot szervezünk azért, hogy az együtt töltött idő színes és élményekben gazdag legyen. Olyan emlékeket szeretnénk a gyerekeknek adni, amelyek maradandóak és majd később szívesen eleveníthetnek fel.

Sokat köszönhetünk a Nagycsaládosok Veszprémi Egyesületének ebben, hisz olyan igényes programokat biztosít nekünk, amelyek mindannyiunk számára érdekesek és izgalmasak.

Az Egyesület arra is lehetőséget biztosít, hogy a gyermekeink megismerjék a civil szervezetek, az önkéntes munka jelentőségét. Mindannyian aktívan kivesszük részünket a faluban működő civil szervezetek, illetve a NOE munkájában.

Reméljük, hogy saját példánk ösztönző lesz majd gyermekeink számára, hogy boldog, kiegyensúlyozott, teljes életet éljenek felnőtt életük során.

 

Óváry-Nagy Andrea
Veszprém

Támogatók

Széchenyi 2020

A projekt azonosító száma: EFOP-1.2.1-15-2016-00573