X. Európai Nagycsaládos Konferencia – Összegzés

Szakmai és családi programok forgataga várta a családokat Keszthelyen, a NOE és az ELFAC közös szervezésű X. Európai Nagycsaládos Konferencián. Európa tizenegy országából fogadtunk előadókat és vendégeket a 2021. július 9-11. között megrendezett konferencián, melynek mottója: „A fenntarthatóság bölcsője a család”. A kiemelt jelentőségű rendezvényt személyesen köszöntötte Magyarország Köztársasági elnökének felesége, Herczegh Anita asszony, valamint Dubravka Suica, az Európai Bizottság Demokráciáért és demográfiáért felelős alelnöke.

 

A Keszthelyre szervezett szakmai-tudományos rendezvény a fenntarthatóság és a családok szerepének összefüggései köré szerveződött. Így a körforgásos gazdaság, a klímavédelem, az ökológiai lábnyom és a fenntartható fejlődés, demográfiai kérdések egyaránt az előadások és szekcióülések is az esemény napirendjén szerepeltek.

A konferencián összesen 735 fő vett részt, akik 12 országból 29 előadót és 9 szekcióvezetőt hallgattak meg a két nap során. Az esemény deklarált célja volt, hogy megfogalmazza a fenntarthatóság és klímavédelem kapcsán a (nagy)család és a gyermekvállalás szerepével kapcsolatos tudományos álláspontot, vizsgálja a környezetvédelmi és demográfiai kérdéseket ebből a szempontból.

 

Családi programok:

 

A szakmai programok mellett, melyek a Balaton Színházban kerültek megrendezésre, gazdag szabadidős programok várták a családokat a Georgikon Majortörténeti Kiállítóhelyen, Keszthelyen és környékén. A család apraja és nagyja változatos kézműves foglalkozásokon vehetett részt (mézeskalács díszítés, bőrözés, vesszőmunkák, pontozásos technika, nemezelés és szövés stb.).

 

Sor került családi parasztolimpiára, gőzgép bemutatóra is, a legkisebbek pedig a Tekergő Bábszínház elődását hallgatták nagy figyelemmel. A meleg nyári nap sem tántorította el az érdeklődőket partnereink színes standjaitól és programjaitól, valamint Keszthely nevezetességeinek megtekintésétől. Az esték is izgalmasan teltek, a kultúra szerelmesei a Festetics Kastély bejárásán vettek részt korhű ruhákba öltözött vezetők segítségével, majd zenei motívumokkal kísért fényjáték szórakoztatta a résztvevőket.

 

A nemzetközi szakmai konferencia legfontosabb megállapításai:

 

1.Európa, amelynek eddig a technikai fejlettség biztosította helyét a világban, azon térségekkel szemben, ahol nagyobb a népesség, félő, hogy lemarad. Mára azonban ez a fejlettségbeli különbség évről élvre csökken. (Alejandro Macarron, demográfus).

 

  1. 2021. április 6. és május 31. között nemzetközi kutatást kezdeményezett a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) az Európai Nagycsaládos Szervezetek Szövetsége (ELFAC), melyben 11 ország 2789 nagycsaládja vett részt. A felmérés felhívására (https://noe.hu/hirek/felmeres-csaladok-es-kornyezetvedelem/) 830 magyar válaszadó reagált válaszainak beküldésével. A kutatás eredményeit Fűrész Tünde (a KINCS elnöke) és Raul Sanchez (az ELFAC főtitkára) ismertette a konferencia keretében.

 

  • Az európai és magyar nagycsaládosok több mint 90% -a szelektíven gyűjti a hulladékot, többnyire a műanyagot és a papírt külön-külön. A válaszadók legkevésbé a használt ruhákat és cipőket hasznosítják újra.

 

  • A magyarok a legkevésbé tudták azonosítani magukat azzal a kijelentéssel, hogy az éghajlati katasztrófa miatt nem érdemes gyermeket hozni a világra, de más európai nagycsaládok is határozottan elutasítják a gyermekvállalás és a környezeti katasztrófa közötti ilyen összefüggést.

 

  • A válaszadók több mint 90% -a környezettudatosan neveli gyermekét. Rendszeresen beszélnek a környezetről és megóvásának fontosságáról a családon belül.

 

  • A válaszadók nagy százaléka elutasítja azt az állítást, hogy a gyermekvállalásnak nincs értelme a közelgő éghajlati katasztrófa miatt.

 

  • A nagycsaládok határozottan egyetértenek abban, hogy a gyermekvállalók felelősségteljesebben viszonyulnak a környezethez. (Fűrész Tünde, a KINCS elnöke)

 

 

  1. A nők munkanélküliségi rátájának 1 százalékpontos csökkenése 0,6 százalékkal növelheti a termékenységi rátát Magyarországon, így fontos az alternatív foglalkoztatási formák elterjedése (Baksay Gergely, MNB).

 

  1. Fontosabb a fenntarthatóság szempontjából, hogy hogyan élünk, mint az, hogy hányan vagyunk a Földön. Az üvegházhatású gázok és más károsanyag kibocsátás és a környezetkárosítás nem a népességnövekedéssel van átfedésben. (Litkei Máté, a Klímapolitikai Intézet igazgatója).

 

  1. A nők és az anyák kulcsfontosságú szerepet játszanak a fenntartható gyakorlatok előmozdításában gyermekeik, családjuk és az általuk lakott közösségek körében. Az OECD tanulmányai azt mutatják, hogy a nők nagyobb valószínűséggel vásárolnak újrahasznosítható, ökocímkével ellátott és energiatakarékos termékeket, mint a férfiak. Az ENSZ szerint a családok figyelembevétele felgyorsítja a fenntartható fejlődési célok elérését.

 

A család az a hely, ahol az oktatás elkezdődik, ahol kialakulnak a szokások, ahol a kezdeményezéseket először lehet tesztelni és fejleszteni. Ezért is fontos a családszervezetek és polgárok bevonása az EU döntéshozatali és kutatási projektjeibe (Olalla Michelena, kommunikációs és közéleti szakember az EU környezetvédelmi és szociális ügyeiben)

 

A konferencia során megfogalmazott ajánlások:

 

  1. Vegyék fel a vállalati társadalmi felelősségvállalás portfóliójába a családi szerepek erősítése és a demográfiai hanyatlás elleni projektekhez való hozzájárulást (Alejandro Macarron).

 

  1. A termékek élettartamának mesterséges csökkentése (számítástechnika, gépjárművek, háztartási gépek) helyett, azok élettartamának növelésének ösztönzése.

 

  1. A tudatos fogyasztói magatartás népszerűsítése, a családi nevelés során is.

 

  1. A családszervezetek, így a nagycsaládosok – mint a jövő generáció egyik leglegitimebb képviselői – korábbinál nagyobb mértékű bevonása az európai döntéshozatali és kutatási folyamatokba.

 

  1. A rugalmas és alternatív foglalkoztatási formák ösztönzése az anyák foglalkoztatásának javítása érdekében.

 

  1. Adókedvezmények körének kiszélesítése a környezetbarát technológiák, termékek és szolgáltatások kapcsán.

 

  1. Szükséges, hogy a korábbinál egységesebben, tudatosabban vegyenek részt a családszervezetek a kérdésről folyó vitákban, mert csak így érhető el, hogy a legfiatalabb generáció, azaz a gyerekek, hangja is érvényesüljön.

 

  1. Az alábbi tények és üzenetek népszerűsítése fontos az európai és nemzetközi párbeszéd kapcsán:

 

  • A gyermekvállalás nem jelenti azt, hogy növeljük a károsanyag-kibocsátást – a fenntarthatóság bölcsője is a család.

 

  • A családban található a legfontosabb megújuló energia: a szeretet. Ez a fenntarthatóság célja.

 

  • Az ember része az ökoszisztémának, s nem ítélhető meg egy olyan mérőszám alapján, mint a széndioxid-kibocsátás.

 

A túlnépesedés nem egyformán érinti a világ különböző területeit. Európa az elnéptelenedéssel és az elöregedéssel küzd, s ez ellen a gyermekvállalás, valamint az egészség megőrzése a leghatásosabb eszköz, amely képes ellensúlyozni a technikai előnyök elvesztésével járó hátrányokat, s így hozzájárulhat, hogy kontinensünk versenyképes maradhasson.

Támogatók

Széchenyi 2020

A projekt azonosító száma: EFOP-1.2.1-15-2016-00573