I. Dél-Alföldi Ifjúsági Találkozó

A napok összegzése:

1.nap: 

Elrajtolt az “Első” Dél – Alföldi Regionális Nagycsaládos Egyesületek Ifjúsági Tagozata számára meghirdetésre kerülő Ifjúsági Találkozó Mezőberényben.

A programon résztvevő fiatalokat, Mezőberény polgármesteri hivatalának Dísztermében személyesen köszöntötte Siklósi István Mezőberény város polgármestere, ezt követően Mezőberény város Hagyományait és kulturális örökségeit ismerhették meg az Orlai Petrics Soma Kulturális Központ Muzeális Gyűjteménye által.

A kulturális programot követően, csoportdinamikai játékok  következtek, ahol a csoportkohéziót, az egymásra odafigyelést és az egymással való bánásmódot fejlesztettük.

Ezt követően, egy Pénzügyi Kultúra Alapismeretei – Avagy Hogyan legyek a pénzem Ura? című interaktív előadás következett, melyet egy csapat vetélkedő követett. Érdekes volt látni a fiatalok érdeklődését és motiválódásukat. Hihetetlenül jól esett, ahogy láttam, milyen mélyen belemerültek ők is a tudatos pénzhasználat világába.

A nap lezárása képpen, egy finom meleg vacsora mellett tábortüzet gyújtottunk és élő gitárzene mellett közös éneklésekbe kezdtünk.

2021.07.23. Mezőberény –

 

2.nap:

Reggel a fiatalokkal közösen reggeliztünk meg a Városi ligetben. Kis pihenést követően az Önkéntességről beszéltünk, mit is gondolnak róla, mit szeretnek benne… – megfogalmazták többek között, miért is fontos az önkéntesség elve, miért van szükség az önkéntesekre.

10 órai kezdéssel részt vettünk a Babakocsis felvonuláson, ahol rengeteg család és érdeklődő egyszerre vonult a városközpontból a városi ligetbe.

A felvonulás után már az előzetesen átbeszélt önkéntességről, maradandó emléket készítettünk.

Az ebédet követően együtt átsétáltunk a Városi fürdőbe, ahol egy közös kikapcsolódás, aktív pihenés következett. Néhányan a gyógyvízben pihenték ki a mindennapi fáradtságot azonban akadtak olyanok is, akik aktívan töltötték ezt az időt is és strandröplabdáztak, vagy úsztak néhány kört.

18 órakor résztvettünk a városszintű szalonna sütésen, ahol nagyon nagy számban egyszerre, több tűzön sültek a finomabbnál finomabb falatok.

A közös sütögetés után elkezdődött az estére hangolódás, készülődés. Mindenki izgatottan készülődött a retro estre…

Ez esti órákban  ’80-as ’90-es évek zenéi szóltak, amelyekre táncoltunk, röplabdáztunk. Aki megéhezett időközben, kedvére válogathatott a pizzák bőségében.

Külön ünnepeltük Kiki 13. születésnapját egy 50 szeletes barackos-túrótortával.

2021.07.24. Mezőberény –

 

3. nap:

Hát hol is kezdjem… Szerintem olyan 04.00 környékén, fejeztük be az előző napot. Kifejezetten élveztük, amikor 7 órakor kelés volt. (a kicsik jóval ezelőtt feküdtek le!)

A korai kelés ellenére, nagyon gyorsan rendet tettünk, és összepakoltunk. Egy gyors reggeli után irány Köröstarcsa. Természetesen Kerékpárral.

Köröstarcsán, egy kis séta után a Kikötőben egy külsős trénerrel a fiatalok egy interaktív beszélgetés keretein belül az önkénteskedésről, az önmotivációról, a családi ráhatásról és számos hasonló érdekes témáról értekeztek. A fiatalok rengeteg olyan témát is bevontak ezekkel kapcsolatosan, ami számukra fontos és hasznos is egyben. / Meglepet hiszen a tervezett 2 órából egy kb 3 – 3,5 órás beszélgetés lett! /

Ezután egy finom bográcsgulyással megkezdtük a vízibiciklizést és motorcsónakozást! Kifejezetten jól zártuk a három napos programunkat.

Külön köszönet azoknak a szülőknek, akik délután csatlakoztak hozzánk a Kikötőben!

2021.07.25 – Köröstarcsa

 

Nos, sokat agyaltam, hogyan s miként tudnám összefoglalni mindazt a három napot, amit magam mögött tudhatok mindazokkal az emberekkel, akik részévé váltak a programoknak, akár mint szervező, akár mint résztvevő az I. Dél – Alföldi Ifjúsági Találkozón.

Számtalan gondolat és érzés kering most bennem, és úgy érzem ki kell írjam ezeket, meg kell mint a Srácokkal osszam – mind azt amit megélhettem –  és egyrészt Veletek is, hiszen Ti is kellettetek mind ahhoz, hogy a rendezvény megvalósulhasson! Azonban a kezdetekkel szeretném elmesélni…

 

A szervezés:

1. szakasz:

Amikor Timi elmesélte, hogy született egy gondolat, miszerint szervezhetnénk egy a fiatalok számára rendezett hétvégét… már dobott is az agyam és bele is mentem! Nem igazán tudtam, hogyan is fogom én ezt tudni kivitelezni munka mellett, hiszen egy elég nagy mérési időszak volt ekkor nálunk, de ez sem érdekelt, úgy éreztem, nincs lehetetlen. Nagyon hirtelen bemotiválódtam és azonnal ötletelni kezdtünk. A berényi fiatalok sok – sok ötletet adtak, és megvallom féltem, hogyan fognak ehhez viszonyulni, de kellemeset csalódtam. Mindenki pozitívan állt hozzá!

Elkövetkezett ezek után az az ominózus ZOOM-os megbeszélés, amin a NOE vezetőkkel vettem részt, és az ötleteinkről kellett mesélnem. Mit és hogyan szeretnénk, mi a motivációnk forrása, voltaképpen hogyan is kerültem én a képbe. (Hatalmas gombóc a torkomban, kb. a felét sem mondtam el akkor mindannak, amit szerettem volna.) De túl lettem rajta és megkönnyebbültem, hiszen pozitívan jeleztek vissza. —> Ezután, nehezebb dió következett, eljött az az idő, amikor már nem a Vezetőséget, hanem a Fiatalokat kellett megszólítani! (kissé félve, bár motiváltan.) Amikor azt vettem észre, hogy ők is motiváltak lettek, éreztem, sínen vagyunk. —> Ezt követte egy Facebook-os csoport, ahol több kevesebb sikerrel, de tudtunk társalogni, szervezkedni.

 

2. szakasz:

Ez az a szakasz, amikor azt éreztem, hogy nem tudom mit csináljak!? (Elbizonytalanodtam.) Vajon Tudunk olyan programokat csinálni, ami tényleg örömet okoz majd a Srácoknak? (alapból kimerült voltam, hiszen egy igen aktív és nehéz mérésen vettem részt  a cégnél) Biztos mindannyian éltetek már meg ilyen szituációkat, amikor azt érzed egy helyben állsz, mintha minden ellened menne. Na én ezt éreztem….

Hogy miért érezhettem ezt?   –   Én magam sem tudom teljesen megmagyarázni.

Azonban, ahogy egy nagyon közeli barátom egyben a fiókvezetőm is mondaná:

“Ami késik, az csak nem jön időben”

Igen, talán maga az érzés, hogy nem volt még akkor kézzel fogható, könnyen érzékelhető –  látványos eredmény. Lehet, ez volt a kiváltó érzés oka… a vízió akkor is megvolt, ez adott erőt!

 

3.szakasz:

A hétvége előtti hét:

Alig vártam, hogy elkezdődjön, Keveset aludtam, de nem voltam fáradt. Izgultam!

Vajon minden rendben lesz?

Vajon, hogyan fogják megélni a három napot?

Milyen visszhangja lesz?

Minden rendben lesz?

És társai…..

 

4. szakasz:

Elstartoltunk!

A kezdeti szorongás elmúlt és az idő gyorsan telni kezdett. ahogy láthattátok, igen aktív napokat tudunk magunk mögött. Rögtön érződött, hogy egy erős és összetartó, szuper kis csapat jött össze! Vegyes volt igaz, hiszen 11 évestől 27 éves korig voltak, de jó volt látni ahogy a kicsik a nagyokra felnéznek és a nagyok pedig foglalkoznak, segítik a kicsiket!

A Srácok kedvesen, érdeklődve és mosolyogva fogadták és várták az újabbnál újabb soron következő programokat.

A társaság nyitott volt, de nem csak a programok terén. Hamar megnyíltak egymás előtt, könnyen és hamar alakultak meg a kissebb csoportok, voltak akik mindent viccesen kezeltek, repültek  a poénok reggeltől estig, voltak akik azt figyelték, mikor kinek kell segíteni, hogyan tudnak aktívak lenni és hasznosak minden pillanatban,  és persze voltak a kis újítók, akik mindent tudtak. Nagyon színes kis csapat jött össze és igen, újra ki merem jelenteni, hogy teljesen mindegy hány km van köztünk, ez nem jelent akadályt!

Létrehoztam egy új Facebook csoportot, azt beszéltük a Srácokkal, hogy ide mindenki feltölti a képeket, videókat és innentől kezdve az a mi kis bázisunk. Ide írjuk majd ki, kinél milyen programok lesznek, ahol szívesen meg is jelennénk majd. Szeretnénk egy olyan stabil közösséget alkotni, amire még nem volt példa. Legyünk mi az újítók!

 

5.szakasz:

Most:

Nagyon fárasztó hétvége van magunk mögött. Jó értelemben fárasztó, hiszen, jó érzéssel tölt el, ahogy a rendezvény alakult! Nagyon kedves és szívmelengető visszajelzéseket kaptam! —> Ezért is szomorú egyben ez az egész. Mikor a kicsik elmentek, útra keltek, oda jöttek hozzám, megöleltek és mosolyogva megköszönték a hétvégét. Azonban kissé furcsa lett ez a nagy nyüzsgés utáni csend… Szülő visszajelzés: Olyan dolgokat meséltek már most a Srácok kortársaiknak, családjaikban, amiket nálunk egy-egy előadás vagy sima kis kupaktanács közben hallottak, éltek  és tapasztaltak meg. Hálás vagyok, hogy egy ilyen jó közösség született meg!

Véleményem szerint azt, ami most elkezdődött, nem szabad hagyni elhervadni. A magokat elvetettük, és ki is hajtott. Gondozni és ápolni kell azt az éltető fiatalos csapatot, ami most született!

Külön szeretném megköszönni mindazoknak, akik segítettek ebben a rendezvényben:

Köszönöm Timinek és Edinának a Stabil hátteret, hogy segítettek minden egyes kis és nagy  részletet lebonyolítani! Köszönöm szépen Katának a támogatást, nem ment volna nélküle. Julcsinak és Palinak a folyamatos segítségért! Szilvinek a közbenjárását a Srácoknak a meglepetést és Támogatást! Verának és Emesének a részvételt és külön a ZOOM-os szobákért. A szülőknek és vezetőknek, hogy segítettek eljutni hozzánk a fiataloknak!

Galéria

Irázi Márk

Támogatók

Széchenyi 2020

A projekt azonosító száma: EFOP-1.2.1-15-2016-00573