Sajtóközlemény – Magyar Zarándokút XIII. évnyitó zarándoklata 2023. április 16-tól

A Magyar Zarándokút klasszikus „évnyitó” zarándoklattal indul, immár 13. alkalommal. Az elmúlt években kialakult szokásoknak megfelelően gyalogosan teszik meg az utat a Magyar Zarándokút zarándokai Esztergom és Baja között. Nyugalomban, békességben, szeretetben, a tényleges testi-, lelki-, szellemi megújulásuk, feltöltődésük érdekében, a Húsvét utáni „újjászületés” jegyében.

Idei „zászlós” zarándok: Kardosné Gyurkó Katalin, a NOE elnöke, aki gyalog teszi meg teljes utat. Kísérő zarándokok: Cserhátiné Kovács Edit, Csepeli Ildikó, Dézsi Erika, Majorcsics Gábor, Móricz Attila, Schadt Mihály, Rumi Imre.

A zarándokokat Scmittné Makray Katalin örökös zászlós zarándok és dr. Alberti Péter Esztergom alpolgármestere indítja útnak, 2023. április 16-án 8.00 órakor a Szent Adalbert Központ főbejáratánál.

Kardosné Gyurkó Katalin gondolatai a zarándoklatról:

„A zarándoklaton nem csak a zarándok indul útnak, útnak indulnak az otthon maradottak is. A zarándok hátizsákjában ott van a család, a gyermekek, ahogy a zarándokútra induló hiányát hordozzák ők is távollétében. Néha bizony kell, hogy hiányozzanak, néha kell, hogy hiányozzunk. A zarándoklat ilyen értelemben is közös, ilyen értelemben is családi élmény. Bármilyen célért is indul el a zarándok, azt csak akkor érheti el, ha azt visszatérve, az otthonában megtalálja, és az ő vágyuk és céljuk is a hazatérő zarándok: az egymásra találás. Az út célja gyakran nem is az előre kitűzött cél – bármilyen szép és értékes is az -, nem is maga az út, hanem magának a célnak, a valós igényeinknek a megtalálása.  A zarándoklat nem csupán önmagunkhoz, hanem másokhoz, a családunkhoz, és a keresztény közösség felé vezet, mert sohasem vagyunk egyedfül a világban, hiszen ott van velünk az Isten, ahogy a barátaink és a családunk is, s csak akkor érhetünk célt, ha megtaláljuk benne a magunk és szeretteink helyét: együtt, közösen. A hit, a remény és a legmélyebb emberi szeretet felé törekszünk, mert az az otthonunk, a valódi családunk. S minél többen vagyunk együtt, ahogy egy nagycsaládban a szülők és a gyermekek, annál tágasabb ez a világ, amelyért érdemes elindulnunk.”

Egynapos csatlakozásra bárhol van lehetőség. Szeretettel látjuk az érdeklődőket.

Részletes program: https://magyarzarandokut.hu/

Buen Camino!

Támogatók

Széchenyi 2020

A projekt azonosító száma: EFOP-1.2.1-15-2016-00573