SAJTÓKÖZLEMÉNY – Átfogó kutatást készít a NOE az egyetemisták gyermekvállalásáért

S A J T Ó K Ö Z L E M É NY

Átfogó kutatást készít a NOE az egyetemisták gyermekvállalásáért

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) széleskörű felmérést készít a felsőoktatási hallgatók gyermekvállalással kapcsolatos véleményeinek, terveinek, félelmeinek feltérképezésére. Az Európai Unió Erasmus+ programjának támogatásával megvalósuló projekt célja, hogy a szervezet mélyrehatóan megismerje azokat a tényezőket, amelyek befolyásolják a hallgatók döntéseit a gyermekvállalással kapcsolatban, és szakmai javaslatokat fogalmazzon meg a felsőoktatási intézmények és a döntéshozók számára a gyermekvállalási kedv növelése céljából.

A kutatás első fázisában fókuszcsoportos beszélgetéseken keresztül mérik fel a projekt munkatársai a hallgatók életkörülményeit, prioritásait és a gyermekvállalással kapcsolatos kihívásait. A második és harmadik fázisban, a részt vevő intézmények adminisztratív adatainak és dokumentumainak elemzésén, majd oktatókkal való interjúk készítésén keresztül ismerik a legjobb, már rendszerben lévő gyakorlatokat és fogalmazzák meg azok kiterjesztési lehetőségeit új javaslatokkal kiegészítve.

Kardosné Gyurkó Katalin, a NOE elnöke, kiemelte: „Ez a projekt egyedülálló lehetőséget kínál arra, hogy megértsük a hallgatók gyermekvállalási szokásait, és olyan környezetet teremtsünk, ahol a családalapítás nem akadály, hanem része lehet az egyetemi éveknek.”

Ennek érdekében nemcsak azonosításra kerülnek, hanem részletes elemzés is készül azokról az akadályokról, amelyek gátolják a hallgatókat a gyermekvállalásban, legyen szó akár a pénzügyi nehézségekről, az időhiányról, a rugalmatlan tanulmányi követelményekről, vagy a társadalmi elvárásokról. A kutatás partnerintézményei között szerepel a Károli Gáspár Református Egyetem, a Selye János Egyetem, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, akik aktív szerepet vállalnak a kutatás lebonyolításában, biztosítva a szükséges adatokat és résztvevőket.

Ez az átfogó kutatás nemcsak a hallgatók közvetlen támogatását kívánja elérni, hanem hosszú távon is hozzájárulhat a hazai demográfiai kihívások kezeléséhez. Az eredmények alapján megfogalmazott szakmai javaslatok segíthetnek a felsőoktatási intézményeknek abban, hogy támogatóbb és rugalmasabb oktatási környezetet biztosítsanak a családos hallgatók számára.

„A NOE elkötelezetten dolgozik azon, hogy a családos hallgatók számára támogató és inkluzív környezetet teremtsen, elősegítve ezzel a családalapítást és a felsőoktatási tanulmányok sikeres összeegyeztetését.” – teszi hozzá Kardosné Gyurkó Katalin. Az Erasmus+ projekt révén az egyesület tovább erősítheti szerepét a hallgatói családalapítás támogatásában, és olyan javaslatokat dolgozhat ki, amelyek valóban változást hozhatnak a felsőoktatási intézmények működésében és a hallgatók életében egyaránt. A kutatás során szerzett tapasztalatokat és eredményeket a NOE egy dedikált weboldalon teszi közzé, ahol a projekt minden eredménye megismerhető lesz.

Budapest, 2024. május 24.

A sajtóközlemény letöltése

Támogatók