Nyíregyháza többet ad

Egy remek családi túra fontos hozzávalója a gyerek, Nyíregyháza pedig tökéletes helyszín arra, hogy minden gyerkőc jól érezze magát. Éppen ezért rendezzük itt a 2021-es Őszi Találkozónkat.

Nyíregyházán évről évre látványos fejlődésnek lehetnek tanúi azok, akik ellátogatnak Magyarország 7. legnagyobb városába, ahol számtalan kikapcsolódási lehetőség várja a családokat. Igazi paradicsom mind a gyermekek, mind pedig a szülők számára a belvárostól mindössze 5 km-re található üdülőövezet, Sóstógyógyfürdő, ahol csodálatos környezetben, karnyújtásnyi távolságra egymást érik a turisztikai attrakciók.

 

Nyíregyházi Állatpark – a legek állatkertje

2018-ban immár 2. alkalommal választották meg Európa legjobb állatkertjévé (500 E látogatószám alatti kategóriában). A parkot a legek állatkertjének is nevezik, ahol a 35 hektáros tölgyerdőben élő 500 faj 5000 egyede természeteshez közeli kifutóban látható. Minden évben új látványossággal bővül a park, ilyen az India-ház, az 500.000 literes cápás üvegalagút, a 3000m2-es ázsiai dzsungel egy óriás vízeséssel, csakúgy, mint a 3 méter magasságú, hosszan kanyargó bambuszhíd, ahol Afrika élővilága tekinthető meg vagy a Dél-Amerika vadvilágát bemutató függőhidas kalandösvény. Különleges programok – mint a fókashow, cápaetetés, tevegelés – részesei lehetnek, ha ellátogatnak a Sóstó ZOO-ba.

 

Aquarius Élmény- és Parkfürdő – vizek varázsa

A gyógyvizéről híres és hangulatos üdülőhely központjában, Sóstógyógyfürdőn található a többgenerációs fürdőnek is nevezett Aquarius Élményfürdő. Az Élményfürdő egész évben várja vendégeit, míg a Parkfürdő a nyári szezonban nyújt felfrissülést. A medencében frissítő koktélok, a csúszdaparkban izgalmak várják az ideérkezőket.

 

Sóstói Múzeumfalu – ahol élmény a hagyomány

Magyarország legnagyobb regionális szabadtéri néprajzi múzeuma egy igazából soha nem létezett falu másaként mutatja be Szabolcs-Szatmár-Bereg megye néprajzi sajátosságait. Olyan kuriózumok is helyet kaptak a múzeum területén, mint a hajdani kismesterségeket bemutató műhelysor, a kovácsműhely és a borbélyüzlet, a faluvégi cigánykunyhók épületegyüttese, vagy Nyíregyháza környékére a 18. században betelepült szlovák népesség jellegzetes bokortanyai életmódját reprezentáló ˝tirpák tanya˝.  A skanzenben kirándulva nemcsak az épületek, kiállított tárgyak ragadják meg a figyelmet, de megízlelhetik a kemencében sült finomságokat is, sőt a népszokások felelevenítésekor részesévé válhatnak a hagyományos falusi ünnepek különleges világának.

 

Jósa András Múzeum – ahová érdemes visszatérni

Érdekes és izgalmas időszaki és állandó kiállításai között régészeti és néprajzi tárlatok láthatók, valamint itt található Közép-Európa egyik legjelentősebb 15-17. századi arany éremlelete.

Az időszaki kiállításokon nemzetközi szinten is elismert magyar festők életműveit tekinthetik meg a látogatók. 2019-ben elnyerte az Év Múzeuma díjat, hiszen az intézmény arra törekszik, hogy minden évben valami különlegességet mutasson be, így például a Seuso-kincsekkel, a Munkácsy 50 tárlattal, illetve Szinyei legszebb alkotásaival is találkozhatott már a nagyközönség.

 

Kállay Gyűjtemény – a Kállay család relikviái

Igaz, hogy már tavaly nyáron megnyílt a patinás Kállay-ház, de még mindig újdonságként hat az egykor Magyarország miniszterelnökének, Kállay Miklósnak az otthonában berendezett gyűjtemény. A Kállay család relikviái mellet az épületben kialakítottak egy várostörténeti kiállítást is, amely interaktív módon avatja be az érdeklődőket Nyíregyháza hétköznapjaiba, a kezdetektől a rendszerváltásig. A kiállítást VR szemüveg, kvízszőnyeg és egyéb interaktív megoldások teszik élményszerűvé.((

(A cikk a NOE Levelek 337-338. számában jelent meg.)

Támogatók

Széchenyi 2020

A projekt azonosító száma: EFOP-1.2.1-15-2016-00573