Környezetvédelem a nagycsaládban – 15 tipp egy környezettudatos családtól

A férjemmel már családalapítás előtt is környezettudatosak voltunk. Az első gyermekünk érkezése előtt azonban olyan tudatos döntéseket hoztunk meg, amelyekkel a lehető legmagasabb szinten támogathatjuk a környezetkímélő megoldásokat.  Mert igaz, hogy többen leszünk, az ökológiai lábnyomunk azonban minél kisebb legyen. Bő évtized telt el azóta és  nagycsalád lettünk.  Családunk minden tagja tudatosan környezetkímélő, low waste (hulladékoptimalizált), zero waste (hulladékmentes), újrahasznosító.

A legfontosabbak a következők, amiket a környezetért teszünk:

  1. Próbálunk kevés hulladékot termelni és a keletkezett hulladékot szelektíven gyűjtjük, bízva abban, hogy azt valóban újrahasznosítják. A zöld hulladékot közösségi komposztálóba próbáljuk helyezni. A feleslegessé vált dolgokat, amelyek másoknak még jók lehetnek valamire – akár alkatrésznek, vagy kreatív célra (ez egy lyukas farmert is magába foglalhat) ingyen felkínáljuk a helyi csoportoknak.
  2. Vásárláskor előnyben részesítjük a használt tárgyak vásárlását, low waste vagy zero waste csoportban való beszerzését, ismerősök közti keringtetését, adományboltokat, az újrahasznosított termékeket (főként papíráruban, műanyagban).
  3. Vásárláshoz vászonszatyrot, zöldség-gyümölcs-pékáru részére saját „szütyőket” használunk és kedveljük a csomagolásmentes és/vagy újratölthető termékeket is.
  4. Lehetőség szerint addig használunk egy tárgyat, míg funkcióját betölti, ahol az esztétikai megjelenés nem fontos, ott feltétlenül, majd amikor már ezt sem tudja betölteni, bizonyos részeit még mindig újrahasznosíthatjuk, átalakíthatjuk, legyen az kerékpár-gumibelső, zipzárhúzóka, hiányos játék.
  5. Próbálunk a gyerekeknek úgy vásárolni, hogy a kinőtt ruhát, cipőt, játékot, taneszközt át tudják adni egymásnak. Évente legalább kétszer szekrényt ürítünk és átnézzük a gardróbjainkat, a feleslegessé vált ruhaneműt a helyi csoportokban ingyen elvihetőkké tesszük.
  6. Szeretjük az „5 perces ötletek” és újrahasznosítható oldalakat és videókat, ahol remek ötletek vannak. Készítünk társasjátékot filcből és gombokból, játékokat PET palackból/flakonokból. A legnagyobb, közös alkotásunk a Barbie-ház, amely egy lomtalanított 3 szintes polc, maradék anyagokkal tapétázva, a bútorok mind csomagolóanyagokból készültek, a tárgyak kupakokból vagy más hulladékból. A házban led világítás van és az oldalán egy régi fióksín egy PET-palack lifttel a fiam alkotása.
  7. Mosható pelenkát, mosható női betétet, intim tölcsért, mosható sminklemosó korongot, szoptatósmelltartó-betétet használunk. A legelső gyermek előtt határoztunk a mosható pelenka mellett. Remek döntés volt, mindhárom gyereket tökéletesen kiszolgálta és még van benne kapacitás. Egy gyermek az eldobható pelenkával a szobatisztaságig akár egy tonna le nem bomló hulladékot is termelhet, míg a mosható a mosási költség és vízfelhasználás mellett is töredék ökológiai lábnyomot hagy. A gyermekeink 15-18 hónapos koruk között részlegesen, kétéves korukra teljesen szobatiszták lettek. EC (elimination communication) korai biliztetéssel hatványoztuk a sikereket, a mosható pelenkák számát is redukálva, és a nem utolsósorban a baba személyes komfortját és higiénés érzését növelve. A mosható pelenka szívügyem lett, társadalmi munkában a helyi mosható pelenkás és EC klubbot is vezettem.
  8. Környezetkímélő háztartási szerek használata: mosószóda, citromsav, ecet, illóolajok.
  9. Amellett, hogy otthonossá és szebbé teszi a környezetünket a zöld növény, virág, mi kert híján a teraszunk balkonládáiban kis helyigényű zöldséget (pl. koktélparadicsom, retek, rukkola), gyümölcsöt (pl. szamóca), fűszernövényeket (metélőhagyma, metélőpetrezselyem, menta, bazsalikom), kozmetikai/gyógyászati célú növényeket (pl. kövirózsa, aloe vera) nevelgetünk.
  10. A méhekre is gondolva, mézontófű is van nálunk, illetve madáretetőnket is rendszeresen feltöltjük eleséggel.
  11. Amit lehet, magunk végzünk el, lehetőleg újrahasznosítással, pl. nem járunk fodrászhoz, magunk szerelünk, barkácsolunk, amit lehetséges, anya remekül javít, újít fel, fest át vagy decoupagolja azokat a cipőket, amelyeknek az orrát lerugdalták a gyerekek.
  12. Nem dobunk ki ételt, ehhez menüterv, ésszerű, listás bevásárlás szükséges. Anya kuponozik, figyeli az akciókat, de a munch (munch.hu) ételmentés vagy a pékség előző napi árujának felvásárlása is a hulladékcsökkentés (mellesleg gazdaságosság J) területéhez tartozik.
  13. Igyekszünk nem egyenként csomagolt, illetve többszörösen csomagolt árut venni, még akkor sem, ha kirándulunk. Turista evőeszközkészleteket, kanálgépeket, hordozható acélmentes turista poharakat hordunk magunkkal.
  14. Gyalog, kerékpárral (télen is), tömegközlekedéssel vagy vonattal járunk. Nincs, nem volt és szerintem már nem is lesz autónk. Évente kb. 2-3 alkalommal érezzük, hogy jó lenne, de arra is születik megoldás (házhoz szállítás, fuvaroztatás). Ezzel is csökkentjük az ökológiai lábnyomunkat.
  15. Mindezen tapasztalatainkat pedig megosztjuk cikkben, blogban, értékelésben, csoportokban, mert ezzel a közösségi össztudást gyarapíthatjuk, ami nagyon fontos. Egyes pontjain már-már tudomány, és az információ a mai technikai eszközökkel könnyen, gyorsan áramolhat is.

 

Természetesen 21. századi, európai, fővárosi családként a háztartásunkban még így is rengeteg felesleges, vagy annak tűnő tárgyunk van, de igyekszünk redukálni, még többet és jobban figyelni a környezetre, kevés, kevesebb hulladékot termelni, illetve a hulladékot az újrahasznosítás útjára terelni.

Varga Csilla

(A cikk a NOE Levelek 337-338. számában jelent meg.)

Támogatók

Széchenyi 2020

A projekt azonosító száma: EFOP-1.2.1-15-2016-00573