Hogyan neveld másképp a gyereked 2017-ben

Egy újabb év vége és egy újabb kezdete. Az év ezen szakasza sok új lehetőséget kínál. Az új év egyben sok új kezdetet is jelent.

Tiszta lappal lehet indulni és megfogadjuk, hogy nem ismételjük meg a múlt rossz szokásait. Terveket szövünk, hogy jobban takarékoskodunk, kevesebbet eszünk és nagyobb harmóniára törekszünk a következő évben. Ezeket hallom a körülöttem élőktől.

De ha gyereked van, felteszed magadnak a kérdést: „Idén mi lesz más?”
Idén is minden ugyanaz lesz, vagy néhány dolog meg fog változni, sőt mi több, esetleg egy-két fokkal jobb szülő leszel ebben az évben? Ha szülőként is fontos számodra a fejlődés, akkor fontold meg ezt a 12 ötletet, amik garantálják, hogy 2017-ben más szülő leszel.

Engedd szem elől téveszteni a gyerekeidet

Oké, tudom ez elég ellentmondásos. Manapság az aggodalom és a féltés éveiben, a hatékony szülőség egyenlő azzal, hogy folyamatosan azt figyeljük, hogy mit és hol csinál a gyerek.
Ez azzal kezdődik, hogy a szülők már a csecsemőik alvását felügyelik, hogy ezzel a megelőző intézkedéssel elkerüljék a babák hirtelen, fulladásos halálát. Ugyanakkor a folyamatos megfigyelés és szupervízió felerősödik, amikor a gyerekek idősebbek lesznek és a technológiának köszönhetően (mobilok és követő berendezések) lehetetlenné teszik, hogy a gyerekek kikerüljenek a szülők megfigyelő radarjai alól. Ez a folyamatos felügyelet egybeesik a példátlan magas szintű gyermekszorongással, amit sok szakértő is alátámaszt, miszerint a szülők túlzott aggodalma az oka ennek.
A népszerű hiedelemmel ellentétben, Ausztrália nem lett veszélyesebb hely azóta, hogy te felnőttél, mégsem engedjük a gyerekeinknek felfedezni azt a szabadságot, amit mi is élveztünk gyerekként. Ebben az évben érezd magadnak szabadnak arra, hogy tudj mindenről, amit a gyereked csinál. Engedd, hogy egyedül játszanak, felfedezzék a környéket és meglátogassák a barátaikat, anélkül, hogy minden mozdulatukról tudnál.

Követeld meg tőlük, hogy elnyerjék a jogaikat

Folyamatosan emlékeztetnek téged a gyerekeid, hogy nekik jogaik vannak? Mondják neked, hogy jogaik vannak (válaszd ki bármelyiket és nyugodtan egészítsd ki a listát): ahhoz, hogy oda menjenek, ahova akarnak; akkor használják a mobiljukat, amikor akarják; játszhatnak a nappaliban, anélkül, hogy kitakarítanák? Ha igen, akkor lehet, hogy a jogok egy hamis értelmezésével nőnek fel, ami gyorsan ennek a generációnak a névjegyévé válik.
Ebben az évben, engedd, hogy a gyerekeid elnyerjék a jogaikat, amit korábbi kemény munkájukkal, felelősségteljes viselkedésükkel és segítőkész hozzáállásukkal szereznek meg.
Engedd, hogy gyakorolhassák jogaikat azáltal, hogy van valami amit megóvnak, valamire spórolnak, azáltal, hogy megdolgoznak valamiért vagy csak egyszerűen megvárják azt, hogy elég idősek legyenek ahhoz, hogy értékelni tudjanak dolgokat.

Michael Grose Gyereknevelési oktató, író

A cikk folytatása ide kattintva elérhető

Forrás

Támogatók

Széchenyi 2020

A projekt azonosító száma: EFOP-1.2.1-15-2016-00573