A nagycsaládosok autóvásárlási támogatásáról (1. rész)

EZÚTTAL AZOKNAK SZERETNÉNK SEGÍTSÉGET NYÚJTANI, AKIK MÉG NEM TUDTAK ELINDULNI A GÉPJÁRMŰVÁSÁRLÁSI TÁMOGATÁS FELHASZNÁLÁSÁNAK ÚTJÁN, DE SZERETNÉK AZ ÁLLAM NYÚJTOTTA NAGYSZERŰ LEHETŐSÉGET IGÉNYBE VENNI. EZ ÜGYBEN IS SZÁMTALAN KÉRDÉS ÉRKEZIK A NOE-FON VONALAIRA, ÉS E-MAILEN IS SOKAN ÉRDEKLŐDNEK A TÉMA EGYES RÉSZLETEIRŐL, EZÉRT CIKKSOROZATUNKAT A NOE LEVELEKBEN MOST EZZEL A TÉMÁVAL FOLYTATJUK.

A feltételek
A támogatást a nagycsaládosok személygépkocsi-szerzési támogatásáról szóló 45/2019. (III. 12.) Kormányrendelet szabályozza.
A támogatás legalább 7 üléssel rendelkező személygépkocsi megvásárlásához – ideértve a hitelintézeti kölcsön
igénybevételével történő szerzés esetét is – vagy zártvégű pénzügyi lízingszerződés útján történő megszerzéséhez (a továbbiakban együtt: megszerzés) vehető igénybe.
A támogatás mértéke legfeljebb 2.500.000 forint, éspedig legfeljebb a megszerzés időpontjában érvényes ÁFÁ-s vételár 50%-a.

A támogatás igénybevételére jogosultak

Azok a három- vagy többgyermekes családok, akik legalább három gyermekük után jogosultak családi pótlékra, és azok az egy- vagy kétgyermekesek, akiknél az anya a harmadik gyermekkel (egygyermekesek esetén tehát ikrekkel) betöltötte a várandósság 12. hetét, vagy ha legalább egy éve gyámként legalább három teljesen árva gyermek után családi pótlékra jogosult,
– ha az igénylőnek vagy a támogatással érintett személynek (házastársnak, élettársnak) van „B” kategóriás jogosítványa és nem áll a vezetéstől való jogerős eltiltás alatt;
– ha az igénylőnek és a támogatással érintett személynek nincs adó-,
vám- vagy helyiadó-tartozása;
– ha az igénylő nincs (a rendelet 1. mellékletében felsoroltak közül) súlyos bűncselekményért elítélve, ill. ha már mentesült a büntetett előélethez fűződő hátrányok alól;
– ha az igénylő Magyarország területén bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik;
– ha sem az igénylő, sem a támogatással érintett személy még nem kapott gépkocsiszerzési támogatást (a házassága megszűnése után is nagycsaládosnak minősülő személyre ez nem vonatkozik).
A szerzési támogatásra való jogosultságnak a kérelem benyújtásakor kell fennállnia. A támogatás iránti kérelem benyújtására csak 2022. december 31-ig van lehetőség.

DR. TÓTH BRIGITTA

További információk

Széchenyi 2020

A projekt azonosító száma: EFOP-1.2.1-15-2016-00573