Parfinéria: sütés-főzés 10-14 éves korig

Egészen kiskorukban még sokan érdeklődnek a konyhai tevékenységek iránt. Izgalmas művelet a palacsintatészta kikeverése, a pogácsaszaggatás vagy ha a kicsik maguk önthetik a kimért lisztet a tésztához. Az idő előrehaladtával már ennél bonyolultabb műveleteket is rájuk lehet bízni, tarthatják a robotgépet, vagy rétegezhetik a rétegeznivalót. Aztán eljön az a kor, amikor már nem minden gyerek tüsténkedik szívesen a konyhában, főleg, mivel klasszikus értelemben már nem is gyerekek, hanem inkább kiskamaszok vagy kamaszok. Egy-egy sikerélmény azonban sokat segíthet abban, hogy szívesen főzőcskézzenek. Ekkor a lelkesebbek egy-egy receptnek már maguk is nekilátnak, immáron nem csak a kukta szerepében.

BANÁNKENYÉR

Hozzávalók egy őzgerinc formához:

  • 3 érett banán
  • 2 tojás
  • 100 olvasztott vaj
  • 160 g barnacukor
  • 180 g liszt
  • 1 kk. só
  • 1,5 csapott kk. sütőpor
  • 1 kk. fahéj
  • 150 g különböző dió/mogyorófélék
  • 75 g keserű csoki
  • Egy ek. tejföl

A sütőt 170 fokra előmelegítjük. A sütőformát kivajazzuk és vékonyan kilisztezzük. A tojásokat a barnacukorral és az olvasztott vajjal robotgéppel/habverővel elkeverjük. Egy másik lábasban a hámozott banánokat villával szétnyomkodjuk nagyjából, maradhatnak darabok. Ehhez keverjük a fahéjat és a tejfölt. Ezt is hozzákeverjük a tojásos krémhez.

Egy harmadik tálban elkeverjük az előzőleg átszitált lisztet, a sót és a sütőport. Ezt a száraz keveréket részletekben a tojásos masszához adjuk. A diót/mogyorót/mandulát egy száraz serpenyőben zsiradék nélkül kicsit megpirítjuk. Mehet a tésztához, ahogy a csoki is.

A formába öntve egy órát sütjük. Kb. 35 perc múlva érdemes ránézni, ha már sötétebb színe van, akkor fedjük le alufóliával a sütés végig. Tűpróbával ellenőrizzük. 10 percig hagyjuk a formában kihűlni, utána szépen ki lehet belőle borítani.

ZÖLDFŰSZERES VAJAS CSIRKEMELL

Hozzávalók 4 főre:

  • 2 egész csirkemellfilé
  • só, bors
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 15 dkg vaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • evőkanál aprított petrezselyem, snidling és bazsalikom

A csirkemelleket vágjuk félbe úgy, hogy négy szép darabot kapjunk. Sózzuk, borsozzuk, kevés olajon fedő alatt süssük szép pirosra, majd hagyjuk kicsit kihűlni. Közben a szobahőmérsékletű vajat alaposan keverjük össze a zúzott fokhagymával, sóval, borssal és az aprított zöldfűszerekkel. Mindegyik csirkemellet vágjuk be átlósan három helyen úgy, hogy ne vágjuk át a húst, de belenyomkodhassuk a résbe a fűszeres vajat. Tegyük a csirkemelleket tepsibe, toljuk forró sütőbe 10 percre, hogy a fűszeres vaj átjárja a húst. Mi párolt zöldséggel ettük, de krumplipüré vagy sült burgonya is tökéletes köret hozzá.

A NOE Levelek magazin letölthető: ITT

Támogatók