Parfinéria ajánlata 3-8 éves korig

Egészen kiskorukban még sokan érdeklődnek a konyhai tevékenységek iránt. Izgalmas művelet a palacsintatészta kikeverése, a pogácsaszaggatás vagy ha a kicsik maguk önthetik a kimért lisztet a tésztához. Az idő előrehaladtával már ennél bonyolultabb műveleteket is rájuk lehet bízni, tarthatják a robotgépet, vagy rétegezhetik a rétegeznivalót. Aztán eljön az a kor, amikor már nem minden gyerek tüsténkedik szívesen a konyhában, főleg, mivel klasszikus értelemben már nem is gyerekek, hanem inkább kiskamaszok vagy kamaszok. Egy-egy sikerélmény azonban sokat segíthet abban, hogy szívesen főzőcskézzenek. Ekkor a lelkesebbek egy-egy receptnek már maguk is nekilátnak, immáron nem csak a kukta szerepében.

SÓSPEREC

Hozzávalók (4-6 perechez)

  • 400 g liszt
  • 210 g tej
  • 15 g élesztő
  • 2 ek. cukor
  • 2 kk. só
  • 3 ek. olaj

A sós mázhoz:

  • 50 g liszt
  • 20 g só
  • víz

A lisztet a cukorral és a sóval összekeverjük, majd hozzáöntjük a szobahőmérsékletű tejet, és belemorzsoljuk az élesztőt. Az olajat is hozzáadjuk, majd elkezdjük kézzel dagasztani. Ruganyos tésztát kell kapnunk. Ha ezzel megvagyunk, gombócot formázunk belőle, lekenjük egy kevés olajjal, leterítjük egy konyharuhával és hagyjuk fél órán át kelni.

Ha letelt a fél óra, elosztjuk a tésztát annyi felé, ahány perecet kapni szeretnénk, és egyenként addig sodorjuk őket, míg ujjnyi vastag kígyókat nem kapunk. A kígyókból perecet formálunk és letakarva hagyjuk megint pihenni, amíg egy nagy lábosban 1 ek. sóval és 1 ek. cukorral együtt vizet forralunk és a sütőt pedig előmelegítjük 220 fokra.

A sós mázhoz összekeverjük a hozzávalókat, annyi víz kell bele, hogy tejföl sűrűségű masszát kapjunk.

Ezután “előfőzzük” a pereceket. Ehhez egyesével a forrásban levő vízbe csúsztatjuk, és oldalanként 20 másodpercig főzzük őket. Ezután a pereceket sütőpapírral kibélelt tepsibe fektetjük és a forró sütőben 10-12 perc alatt majdnem készre sütjük. Ekkor jön rá a sós máz. A sütőt lejjebb tekerjük (180 fokra), a masszát rálocsoljuk a perecekre, és így még nagyjából 5 percig sütjük őket.

 

PILÓTAKEKSZ GOLYÓ

Hozzávalók:

  • 200 g darált keksz
  • 30 g kókuszreszelék
  • 50 g porcukor
  • 30 g kakaópor (cukrozatlan)
  • 100 g vaj
  • 50 g tetszőleges lekvár
  • + kókuszreszelék a hempergetéshez

A vajat megolvasztjuk, majd összekeverjük az összes hozzávalóval. Ha nem állna össze, akkor lekvárból tegyünk még hozzá. Ezután gombócokat formázunk és kókuszreszelékben meghempergetjük.

Forrás: NOE Levelek, 2020. A lap letölthető: ITT

 

Támogatók

Széchenyi 2020

A projekt azonosító száma: EFOP-1.2.1-15-2016-00573