A sok gyerek biztos tipp a frissen maradásra

Nem emlékszem rá, hogy lett volna határátlépés a családos létből a nagycsaládos létbe.

Az ember nem egyik napról a másikra lesz nagycsaládos, hanem évek leforgása alatt, vagyis van ideje „belenőni” ebbe az állapotba és a vele járó feladatokba. Nincs felkészülési idő, minden élesben zajlik. Akit sok gyerek vesz körül, az nem ismeri az unatkozás luxusát. Sokszor kell nagy erőket mozgósítani, hogy működjön a rendszer, cserébe viszont annyi jót kapunk vissza, amiről talán sosem álmodtunk. Minden egyes gyerek áldás, „egyedüli példány”, „milliók közt az egyetlenegy”, ahogy írta Kosztolányi. Minden gyerekhez külön emlékek fűznek, és ez a sok párhuzamos élmény a mi családi emlékalbumunk ezernyi értékes kis mozaikja. Mindegyik gyerek egyszeri és megismételhetetlen. És mégis összetartoznak, összetartozunk, együtt vagyunk egy egység.

Mindenkinek saját feladatai vannak, eltérő az időbeosztásunk. De ott vannak az ünnepek, amikor mind együtt vagyunk, és bízom benne, hogy ez az idő múlásával sem fog változni: mindig lesz születésnap, névnap, Karácsony, amikor valamennyien körbeüljük az asztalt. És ez mindig a családi élet fénypontja.
Azt mondják, ahhoz, hogy az ember biztonságban érezze magát, fix pontokra van szükség az életében, legyenek azok személyek, helyek vagy események. A családnak is fontos a biztonság, a kiegyensúlyozottság, csak így tudja felvértezni tagjait az olykor negatív, bántó környezeti hatásokkal szemben. Stabil háttérből könnyebb magasba rugaszkodni. Megnyugtató érzés, hogy mindig van valaki, aki épp oda tud figyelni arra, akinek épp erre van szüksége.

Az a jó a gyerekekben, hogy mindig edzésben tartják a szüleiket. Nemcsak fizikai értelemben, hanem szellemi értelemben is. Amikor tanulunk velük. Vagy amikor vitázunk velük. Charles Wadsworth zongoraművész mondta egyszer, hogy „mire az ember rájön, hogy az apjának igaza volt, már ott a fia, aki úgy véli, hogy téved”. Szerintem ennek az érzésnek mindkét fázisát átélte már mindenki, aki gyereket nevel. Aki sokat nevel, az sokszorosan is. Ha valaki az örök fiatalság titkát keresi, annak azt üzenhetem: a sok gyerek biztos tipp a frissen maradásra.

Boldog Karácsonyt!

Dr. Zsigmond Barna Pál
Budapest

Támogatók

Széchenyi 2020

A projekt azonosító száma: EFOP-1.2.1-15-2016-00573