Tudásbővítés a NOE-ban

2023-ban a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft.-től kapott támogatásunk egy részéből, régióvezetőink különböző képzéseket szerveztek régióikban. A kenyérsütéstől, a tésztakészítésen át, egészen a sajtkészítés fortélyainak megismeréséig igazán hasznos és különleges ismeretekre tehettek szert a tanfolyamok résztvevői. 

 

Tanfolyamok a Dél-Alföldi régióban

A régióban szeptember és november között 6 alkalommal összesen 110 főnek tudtunk tudásbővítő tanfolyamot tartani.

Előzetes felmérés alapján a legnépszerűbb a sajtkészítés és a kenyérsütés volt.

A tanfolyamvezetők három alkalommal a kenyérsütés, két alkalommal pedig a sajtkészítés gyakorlati tudását adták át, valamint volt négy óra biokertészeti ismeretek témakör is.

Kenyérsütés:

Beszélgettünk a lisztekről, azok tulajdonságairól, megtanultuk a kovász etetését és sütésre alkalmassá tételét, tulajdonságait, egészségre gyakorolt hatását is. Közben elkészítettük azt a kenyérkét, melyet a nap végén mindenki büszkén vihetett haza.

Sajtkészítés:

Nemcsak a sajtokról, hanem a joghurt és a túró készítéséről is részletes ismereteket kaptunk, közben közösen elindítottunk egy grillsajtot, amit a tanfolyam végén meg is sütöttünk és közösen elfogyasztottunk.

Minden helyszínen kóstolókkal, ebéddel várták az érdeklődőket. Olyan hasznos kulisszatitkokkal lettünk gazdagabbak, amelyeket az általános leírásokban nem lehet megtalálni. Jó hangulatban teltek az órák, mindenki büszkén és lelkesen tért haza.

(Benedek Szilvia)

 

Gyógynövényes Nap a Felső-Duna régióban

Izgalmas, jó hangulatú napot tölthettünk el november 4-én az Ürmös porta pannonhalmi birtokán. A reggeli négy fok tíz órára már 12-re szelídült és a nap mellett a finom gyógynövényes teák is kellemesen melengették a régió minden pontjáról érkező résztvevőket. Miután megismerkedtünk a hely és tulajdonosa, dr. Pottyondy Ákos történetével, a délelőtt a gyógynövényekről, azok termesztéséről és felhasználásáról szólt, de a talajegészség fontossága, a mulcsolás és takarás különbsége  a biodinamika és még sok más is szóba került. Az ebédszünetben megosztottuk kis batyuink tartalmát, beszélgettünk, ismerkedtünk, majd gyümölcsészettel folytattuk. Megtudtuk, miért jó tájfajtákat ültetni, hogyan történik az oltás és a metszés, ha egyáltalán szükség van rá.

A nap egyik legfontosabb üzenete talán az volt, hogy csak a természettel összhangban dolgozva, a működéseit megértve és tiszteletben tartva érhetjük el, hogy tápláljon minket.

Az utolsó részben a gyógynövények kivonatolásának technikáit tekintettük át, készítettünk fehér ürmös tinktúrát, körömvirág macerátumot és zsályás mézet. Így aztán két hónap múlva, amikor a készítményeink majd „megérnek” a kamrapolcokon, a gyomrunk, a bőrünk és a légutaink is biztonságban lesznek a sérülésekkel, illetve a betolakodókkal szemben.

Az ingyenes programot Horvát Hajnalka, a NOE Felső-Duna régiójának vezetője szervezte meg.

Köszönjük, hogy részesei lehettünk ennek az értékes napnak!

(Mosonmagyaróvári Nagycsaládosok Életfa Egyesülete)

 

 

Tanuljunk Együtt Egymástól Egy helyen

Az Al-Duna régió által első ízben megrendezett tudásbörzén a családok több témakörben is bővíthették tudásukat. Nagy öröm volt számunkra, hogy a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium az első megkeresésre partner lett a szervezésben. A gimnázium területén 4 témakörben vártuk a családokat előadásokkal, bemutatókkal, miközben a gyerekek a Kreatív kuckóban közösen alkottak.

Az energetika témakör házigazdája Herbert Gábor volt. Dr. Kovács Antal (MVM Paksi Atomerőmű, kommunikációs igazgató) „Atomenergia – egy lehetséges megoldás” című előadása során betekintést kaptunk a paksi atomerőmű munkájába és biztonságosságába.  Ezután interaktív tudásmegosztás következett, amelyhez Horváth Gábor, épületgépész: Az energia nem vész el,… vagyis de ” és  Dénes Attila:  Napelemmel a jövő fényesebb!” címmel megtartott prezentációiból kaptunk hasznos információkat.

 

Az Életünk az ételünk tematika háziasszonyaként Ilcsik Annamária fogta össze a téma bemutatóit, előadóit, várta a recepteket és segítette a kovászbörzét. Ebben a teremben nagy volt a jövés-menés, mivel az előadások között itt lehetett gyakorlati információkat szerezni. A témában a régió mesterei, háziasszonyai adták tovább tudásukat az alábbiakról:

Lánytesók (Kiskunhalas): Tartósítás befőző automatával, avagy egy családi gazdaság létrejötte.

Illés Krisztina (Kalocsa): A tésztakészítőgép bemutatása, avagy hogyan készítsünk könnyedén tésztát otthon.

Németh Imre, pék (Komló): Az otthon kenyere az otthon melege! Kenyérsütéssel kapcsolatos praktikák és receptek cseréje.

 

Tanulás témakörben az előadók a családokat érintő aktuális kérdésekről beszéltek. Hallottunk a tanulási nehézségekről, az internet veszélyeiről és a digitális világban rejlő pozitív megoldási lehetőségekről is. A témák címszavakban: Dr. Hollós Roland (ELTE): Virtuális növényekkel a klímaváltozással szemben. Miben segíthetnek a számítógépes játékok?

Tukericsné Schvilinger Anikó gyógypedagógus): „SNI-s tanulók segítése az iskolákban”

Nagy Imre mérnök-informatikus (Dombóvár): Hogyan védjük meg magunkat az interneten.

 

A testi-lelki egészség teremben Kisné Szirtes Andrea: Az élet egy csoda! című előadásában védőnőként a csecsemőkori táplálás újdonságairól beszélt.

A terem illatozott és zöldellt az Imhoffné Szalma Éva természetgyógyász, reflexológus, intenzív szakápoló (Komló) által hozott bemutató növényektől, aki „Ismerkedés a gyógynövényekkel” címmel készült erre a napra.

Szeitz Tibor mentőtechnikus (Kalocsa): „Logikus elsősegély, avagy mire nem tanítanak meg az elsősegély-tankönyvek” című előadása pedig igen hasznos tanácsokkal látta el a résztvevőket arról, hogy mit tegyenek baleset esetén.

 

Az esemény előzményeként az Al-Duna régió családjai körében a gyermekek számára logókészítő pályázatot hirdettünk a TE3 (TE a köbön) címmel, melyre 25 pályázati munka érkezett. Ezekből az alkotásokból a helyszínen kiállítást szerveztünk és a helyszíni szavazás alapján jutalmaztuk meg az alkotókat. A rajzpályázatot a TE a köbön név ötletgazdája Gyalog Hortenzia fogta össze, és neki köszönhettük az esemény 12 plakátját is.

A nap folyamán az udvaron felállítottunk egy mesterségeket bemutató kiállítást is, ahol részleteket tudhattunk meg a Pécsett honos mesterségekről.

 

A program zárásaként Dr. Papp Lajos, Széchenyi-díjas szívsebész professzor előadását hallgathattuk meg, melyben a „Test, lélek és szellem harmóniájá”-ról beszélt. Miközben a szülők lélekben gazdagodtak, a gyermekek hulladékból hangszert készítettek és közösen dalra fakadtak Kovács Gábornak a Muzsikus élvezetes és magával ragadó előadásával.

Az első TE3 Tudásbörze 2023 című rendezvényünk igazi tudáscsere volt. Mindenki hozott valamit és mindenki valami mást vitt magával. A résztvevők visszajelzései alapján már készülünk is a Tudásbörze 2024-re!

 

(Al-Duna régió)

Támogatók

Széchenyi 2020

A projekt azonosító száma: EFOP-1.2.1-15-2016-00573