Táborválasztás TUDATOSAN

A sport és digitális élménytáborok a legnépszerűbbek!

Pénteken kitört az a bizonyos nagybetűs VAKÁCIÓ, sok szülő azonban még nem tervezte meg az egész nyári menetrendet, még gondolkodik a táborválasztáson, keresi a legjobb lehetőséget gyermeke számára. Arról, hogy milyen szolgáltatásokkal és adottságokkal rendelkezik egy ideális tábor, mást gondolnak a szülők és mást a gyerekek. Egyben azonban mindenki egyetért, legfontosabb a testi és a lelki biztonság. Ezután következik az élmény és az érték. Az elmúlt időszakban a sport-, valamint a digitális élményeket kínáló táborok bizonyultak a legnépszerűbbnek. De hogyan válasszunk?

„A tábor, mint szolgáltatás ugyan  piaci termék, de alapvetően a bizalomról szól. Igénybe vevője a gyermekünk, aki a legféltettebb kincsünk, ezért kell különös figyelemmel, felelősséggel lennünk a választásra – mondta el a NLCafénak Tibenszky Moni Lisa, a Felelős Szülők Iskolája alapítója. – Az internet ugyan tele van csillogó hirdetésekkel, de ennél sokkal jobb, ha a saját köreinkből tájékozódunk. Elég lehet, ha ismerjük a táborvezetőt, vagy a barátok, szomszédok révén gyűjtünk referenciákat. Nagyon fontos, hogy ismerjük magát a helyszínt is. Vannak, akik nyílt napot tartanak, mások nyitottak a külön, személyes konzultációra. Ne legyünk szemérmesek, éljünk ezekkel a lehetőségekkel, függetlenül attól, hogy milyen korú a gyerekünk!”

Emellett sokat segíthet a Táborfigyelő weboldal is, ahol több mint ötven táborszervezővel közösen dolgozták ki azt a közös szempontrendszert, ami szintén sokat segíthet a tájékozódásban.

A Táborfigyelő csapata szerint ezek a szempontok határozzák meg a jó tábort:
1.      Megállapodás, szerződés a szervezőkkel, avagy milyen jogi személy áll a tábor mögött?
2.      Táborfelügyelők létszáma és személyisége
3.      Tematika, alapprogram
4.      Szabadidős programok
5.      Korosztályi bontás
6.      Szállás, alvás minősége
7.      Étkezés színvonala
8.      Kütyük, okos eszközök használatára vonatkozó policy a táborban.
(A biztonságos tábor kiválasztásának a Táborfigyelő szakemberei által összeállított szempontjai itt érhetők el részletesen.)
(A Felelős Szülők Iskolája tippjei és cikkei a táborválasztás szempontjairól itt érhetők el.)

Szülőként pedig sokat tehetünk gyermekünk jövőjéért, ha az évek során tudatosan olyan táborokat választunk számára, ahol a szerzett élmények és játékos foglalkozások mellett azokon a területeken is fejlődik, amelyek a jövőben sokat segítenek majd neki, így talán nem meglepő, hogy a választások alapján a digitális kompetenciákat, valamint az együttműködési és alkalmazkodókészséget fejlesztő táborok a legnépszerűbbek.

A logikus, algoritmikus gondolkodás fejlesztésével sokat tehetünk gyermekünk jövőjéért
A Logiscoolnál az elmúlt években már 13 000 diákot oktatattak élményalapú programozásra magas szintű szakmai felkészültséggel. Missziójuk, hogy a digitális írástudás, a kreatív problémamegoldás elsajátítása minél több gyerek számára elérhető legyen. Az idei évben egy nagyvállalat támogatásának köszönhetően a Bizniscool táborba – ahol a gyerekek vállalkozói alapismereteket szereznek a saját csokigyáruk működtetésével – országszerte 150 hely ingyenesen elérhető a három- vagy többgyermekes családban élő 8-12 éves gyerekek számára. Az érdeklődő szülők a helyi Logiscool iskolavezetőknél tudnak jelentkezni.
„Az egyik legfontosabb, hogy megtanítjuk a gyerekeket a logikus, algoritmikus gondolkodásra. Ugyan nem lesz mindenkiből programozó, de nálunk olyan készségeket szereznek meg, amelyek nagyon sok jövőbeli munkaerőpiaci helyzetre is megoldást kínálnak nekik. A cél, hogy logikusan gondolkodó gyerekeket neveljünk, hiszen ez a jövő tudása. Aki tudatos és felelős szülő, ezt felismeri, ezért küldi hozzánk a gyermekét. Korábban az idegen nyelv tanulása és elsajátítása járt hasonló cipőben, amelynek az alapjait szintén gyerekkorban, játékosan, sokkal könnyebb lefektetni, ugyanígy vagyunk mi a programozással, a logikus, algoritmikus gondolkozással.” – mondja dr. Breuer Anita, a Logiscool alapító ügyvezetője.
„Emellett a sikerélmény az, amit a gyereknek adunk már az első perctől. A megismerkedéstől kezdve pedig lesz minden gyereknek egy saját számítógépes játéka, amit ő csinál. Valami, amit saját maga alkot és működik. Végezetül egy virtuálisan kézzel fogható játékot visz el Tőlünk.” – tette hozzá a Logiscool alapítója.
Emellett júniustól augusztusig országosan 40 helyszínen szerveznek táborokat, 7-18 éves kor közötti gyermekek számára, amelyek legtöbbjéhez különleges előképzettség sem szükséges. A weboldalukon található táborkereső segítségével pedig életkor, helyszín, időpont és tábortípus alapján böngészhetünk.
A Logiscool nyári táboraiba korlátozott számban még vannak szabad helyek, ha nem szeretnétek lemaradni, akkor az alábbi oldalon tudtok tájékozódni, érdeklődni, jelentkezni.

Mozgáskoordináció és koncentráció a hatékony tanulási folyamatokért

„Jó ideje tudjuk, hogy kisgyermekkorban a mozgás fejlődése elválaszthatatlan és elengedhetetlen részét képezi a gondolkodásfejlesztésnek. Ahogyan pedig felnőnek a csemeték, megtanulnak járni, egyensúlyozni, óvodás kortól kezdve a különböző sportok által fejleszthetjük tovább mozgásos képességeiket, amik hozzásegítik őket az agyféltekék közötti gyorsabb átváltáshoz, a gyors idegpályák kialakításához, a gondolkodás gyorsaságának fejlesztéséhez. A gyermekünk életkorának és adottságainak megfelelő sportág kiválasztásával sokat tehetünk azért, hogy pici gyerek korától megszerettessük vele a mozgást, helyes mozgáskoordináció alakuljon ki, mentálisan is fejlődjön, valamint ezáltal az iskolában is jobb eredményt érjen el.” – írja Vargacz Alexandra, a Felelős Szülők Iskolája ügyvezetője egy sport általi fejlesztésről szóló cikkében.

A Svábhegyen immár 25 éve szerveznek tenisz – és sporttábort az 5-18 év közötti fiúk és lányok számára. Június 18 – július 20. között heti turnusokban várják a kezdőket a sportág megkedveltetése céljából, a haladókat pedig tenisztudásuk további csiszolása miatt. A tenisz mellett pedig változatos programokkal készülnek a gyerekek számára: asztaliteniszezni, focizni, lovagolni és fürdőzni is lehetőségük nyílik minden nap.
„A táborunk immár 25 éve működik és 50 % a visszatérők aránya. A sport nagyon fontos iskoláskorban és talán közhelynek hangzik, de valóban a gyerekek testi-lelki fejlődésének alapja! A rendszeres mozgásra és ezen belül a teniszre hatványozottan igaz, hogy segíti a mozgáskoordináció és a koncentráció együttes működését, ami nagyban hozzájárul a gyerekek tanulási folyamatainak hatékonyabbá tételéhez.”- mondja Regős István, táborvezető.
A júniusi turnusok már beteltek, a júliusi alkalmakra azonban még korlátozott számban lehet jelentkezni a tenisztabor.com oldalon keresztül.

A logikus, algoritmikus gondolkodás fejlesztésével sokat tehetünk gyermekünk jövőjéért
A jövő tudománya egy táborban, avagy gyere, csináljunk robotot, tanuljunk programozni, hozzunk létre saját vállalkozást!
Számtalan kutatás és felmérés igazolja, hogy a felnövekvő generációnak, gyermekeinknek a jövő munkaerőpiacán már nem a lexikális tudásra lesz legnagyobb szüksége, hanem sokkal inkább olyan készségekre, kompetenciákra, mint az infokommunikációs technológiai készségek, a magas fokú együttműködés, alkalmazkodókészség, az interperszonális kommunikáció, a kritikai gondolkodás, illetve a komplex rendszerekben való gondolkodás, problémamegoldás. Szülőként sokat tehetünk gyermekünk jövőjéért, ha az évek során tudatosan olyan képzéseket, tanfolyamokat, táborokat választunk számára, ahol a szerzett élmények és játékos foglalkozások mellett ezeken a területeken is fejlődik. Ezáltal megszerezheti mindazt a tudást, illetve olyan készségekre tehet szert, amelyekre egy hagyományos tantermi óra keretein belül nincs lehetőség.

„Az nagyon fontos és alapvető dolog, hogy a gyerekeket a jövőre kell készíteni és ez azt jelenti, hogy bizonyos online területeket, applikációkat, játékokat nem lehet kiiktatni az életükből. Nagyon sok szülő attól érzi magát felelősnek, hogy letiltja a gyermekeit ezekről. Azonban egy szülő akkor tud felelős szülő lenni, ha olyan tartalmakat, lehetőségeket, képzéseket keres, amelyek szűrtek és minőségiek, ezeken keresztül pedig a gyerek fantáziája, kreativitása működtetve van.” – mondja Polus Enikő, mentálhigiénés szakember.
„A 21. századi diákok otthonosan mozognak a digitális terekben, de az észveszejtően gyors technikai fejlődéssel a klasszikus pedagógia eszközei látszólag már nem mindig tudnak lépést tartani, sőt … A gyerekek már oly mértékben fogyasztják az online teret, játékokat, hogy szülőként ehhez nehéz hozzátenni, követni, ehhez már szaktudás kell. Ezért érdemes olyan táborba küldeni a gyerekünket, ahol pedagógusok, szakértők, képzett animátorok közreműködésével megtanulja használni és kihasználni a gépezés előnyeit, tanul programozni, robotokat készíteni. Erre jó lehetőséget kínálnak a Logiscool digitális élménytáborai, amelyek országszerte elérhetően, professzionálisan és különféle tematikákkal oktatják a „kütyüzést”, legyen szó a Minecraftról, videóvágásról, programozásról vagy éppen vállalkozás alapításáról, mindezek mellett persze minden nap van szabadidő, strand és szabad játék is.” – nyilatkozta Tibenszky Moni Lisa, a Felelős Szülők Iskolája alapítója.

A Logiscoolnál az elmúlt években már 13 000 diákot oktatattak élményalapú programozásra magas szintű szakmai felkészültséggel. Missziójuk, hogy a digitális írástudás, a kreatív problémamegoldás elsajátítása minél több gyerek számára elérhető legyen. Az idei évben egy nagyvállalat támogatásának köszönhetően a Bizniscool táborba – ahol a gyerekek vállalkozói alapismereteket szereznek a saját csokigyáruk működtetésével – országszerte 150 hely ingyenesen elérhető a három- vagy többgyermekes családban élő 8-12 éves gyerekek számára. Az érdeklődő szülők a helyi Logiscool iskolavezetőknél tudnak jelentkezni.
Emellett júniustól augusztusig országosan 40 helyszínen szerveznek táborokat, 7-18 éves kor közötti gyermekek számára, amelyek legtöbbjéhez különleges előképzettség sem szükséges. A weboldalukon található táborkereső segítségével pedig életkor, helyszín, időpont és tábortípus alapján böngészhetünk.
„Az egyik legfontosabb, hogy megtanítjuk a gyerekeket a logikus, algoritmikus gondolkodásra. Ugyan nem lesz mindenkiből programozó, de nálunk olyan készségeket szereznek meg, amelyek nagyon sok jövőbeli munkaerőpiaci helyzetre is megoldást kínálnak nekik. A cél, hogy logikusan gondolkodó gyerekeket neveljünk, hiszen ez a jövő tudása. Aki tudatos és felelős szülő, ezt felismeri, ezért küldi hozzánk a gyermekét. Korábban az idegen nyelv tanulása és elsajátítása járt hasonló cipőben, amelynek az alapjait szintén gyerekkorban, játékosan, sokkal könnyebb lefektetni, ugyanígy vagyunk mi a programozással, a logikus, algoritmikus gondolkozással.” – mondja dr. Breuer Anita, a Logiscool alapító ügyvezetője.
„Emellett a sikerélmény az, amit a gyereknek adunk már az első perctől. A megismerkedéstől kezdve pedig lesz minden gyereknek egy saját számítógépes játéka, amit ő csinál. Valami, amit saját maga alkot és működik. Végezetül egy virtuálisan kézzel fogható játékot visz el Tőlünk.” – tette hozzá a Logiscool alapítója.
A Logiscool nyári táboraiba korlátozott számban még vannak szabad helyek, ha nem szeretnétek lemaradni, akkor az alábbi oldalon tudtok tájékozódni, érdeklődni, jelentkezni.

Támogatók

Széchenyi 2020

A projekt azonosító száma: EFOP-1.2.1-15-2016-00573