Szépirodalmi pályázatunk nyertesei

Tekintettel a beérkezett pályázatok magas színvonalára a zsűri – az I-III. helyezések mellett – további 5 pályázót is dicséretben részesített, melyet a NOE 2017. március 3-án 14 órakor a Petőfi Irodalmi Múzeumban ünnepélyes díjátadó keretében hozott nyilvánosságra.

Határon innen és túl sokakat megmozgatott pályázatunk, melynek témája: „Hogyan lettem nagycsaládos?”. Számos megrendítő és vidám írás érkezett, ezzel is mutatva, hogy milyen sokfélék is a nagycsaládosok. A zsűri nem volt könnyű helyzetben, de végül meghozta döntését, melyet a Petőfi Irodalmi Múzeumban tartandó ünnepélyes díjátadón hoztunk nyilvánosságra.

„A család is… olyan valami az életben, ami becses… Olaj az élet lámpásában.” Gárdonyi Géza megkapó sorai családunkat, gyermekeinket, szüleinket juttatja eszünkbe. Ugyan kit nem foglalkoztatnak azok a titkok, történetek, amelyeket egy gyermek vagy a család hordoz, s miért mulasztjuk el mégis megkérdezni őket? A kiírás tálcán kínálta a lehetőséget, hogy megismerjünk okokat, szándékokat, történeteket.

Az eseményre minden pályázó meghívást kapott. Az egybegyűlteket Fűrész Tünde, az EMMI miniszteri biztosa és Prőhle Gergely a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója köszöntötte; a díjakat a Nagycsaládosok Országos Egyesültének elnöke, Kardosné Gyurkó Katalin adta át.

1. helyezett: Tedd Tünde: Családot? Köszönöm, nem kérek! c. munkája
2. helyezett: Patak Gyöngyvér: PIC-i történet c. munkája
3. helyezett: dr. Horváthné Lehel Krisztina: Nagycsaládos lettem! c. munkája

Oklevél és könyvjutalomban részesült:
Ozvári Lukács Réka: Isten útjai
Rábel Nagy Ágnes: Otthon
Székely Andrásné Tünde: Hogyan lettem nagycsaládos?
Fáncziné Békés Erika: Gangsöprés
Siklós Attila és Melinda: A család, akire rámosolygott az Isten

A pályázat felhívása azt célozta, hogy a nagycsaládosok felidézzék a személyes múlt egy-egy eseményét, amely a gyermekvállaláshoz, vagy a több gyermek vállalásához kötődik. Ezzel kapcsolatosan egy-egy fontos, emlékezetes pillanat került rögzítésre prózában vagy versben.

Számos megrendítő és számos vidám írás is érkezett, ezzel is mutatva, hogy milyen sokfélék is a nagycsaládosok. A zsűri nem volt könnyű helyzetben, de végül meghozta döntését. Tekintettel a pályázatok magas színvonalára a zsűri – az I-III. helyezések mellett – további 5 pályázót is dicséretben részesített, melyet a Nagycsaládosok Országos Egyesülete 2017. március 3-án 14 órakor a Petőfi Irodalmi Múzeumban ünnepélyes díjátadó keretében hozott nyilvánosságra.

A NOE az értékes pályaművekből kötet összeállítását tervezi 2017-ben.

A díjátadó képei

Támogatók

Széchenyi 2020

A projekt azonosító száma: EFOP-1.2.1-15-2016-00573