Nő a kullancsveszély – mit tehetünk szülőként?

Tudta, hogy ingyenes kullancsveszély biztosítás is köthető?

A kullancsok által legfertőzöttebb területek Zala, Vas, Somogy, Nógrád és Pest megye egyes területei. A hazai vérszívók közül átlagosan minden negyedik hordozza a Lyme-kórt vagy agyvelő-, agyhártyagyulladást. A védőoltások pedig csak egy éves kortól adhatók, ráadásul Lyme-kór ellen nem is védenek. Van viszont már olyan ingyenes kullancsveszély biztosítás, amivel fertőzés esetén a család bármely tagjára fizet a biztosító.

Április közepétől hétről hétre nő a kullancsveszély Magyarország egész területén, mely egészen ősz végéig kitart. Ráadásul már nemcsak az erdőkben, réteken kiránduláskor kell tartanunk a vérszívóktól, hanem a városok parkjaiban is összeszedhetjük őket egy délutáni séta alkalmával. Zala, Vas, Somogy, Nógrád és Pest megye egyes területei a legveszélyeztetettebbek. A nagy átlagot tekintve minden negyedik kullancs fertőzött Lyme-kór vagy agyvelőgyulladás által.

Hogyan védhetjük meg gyermekünket?
A fertőzések elkerülése érdekében a legbiztosabb megoldás a védőoltás beadása, ez viszont csak 1 éves kortól kezdhető el, és csak agyhártyagyulladás ellen jelent biztosítékot, a Lyme-kór ellen még így sem tehetünk semmit. A bőrre fújható kullancsriasztók többsége pedig olyan hatóanyagokat tartalmaz, amely csak 30%-os koncentráció felett fejti ki védőhatását, így viszont már jelentős mennyiség szívódik fel belőle a szervezetbe a bőrön át, ami még felnőtteknél is mellékhatásokkal járhat, de a gyerekeknél még nagyobb eséllyel okozhat, pl. fejfájást, szédülést vagy hányingert. Emiatt a legtöbb gyerekeknek szánt készítmény nem is tartalmaz ilyen mennyiséget, így viszont csak hamis biztonságérzetet ad a kullancsok távol tartásában.

Kullancs fertőzés esetén is fizet a biztosító
Bár a Lyme-kór ellen nincs biztos védelem, az időben felismert és kezelt betegség jó eséllyel szövődmény nélkül gyógyítható. Ez viszont gyerekeknél és felnőtteknél is több hetes gyógyulással, akár kórházi benntartózkodással és jókora gyógyszeres kezeléssel jár, ami nem kis költség. Ma már azonban van olyan biztosító, többek között a Genertel is, ahol online köthető ingyenes kullancsveszély biztosítás, ami kullancscsípés okozta megbetegedés esetén fizet. Ráadásul az egy háztartásban élők számára elég, ha egy valaki regisztrál az ingyenes biztosításra, ami érvényes a háztartás többi tagjára is, akár itthoni vagy külföldi kullancscsípés esetén is.
A biztosítással ráadásul nemcsak a család járhat jól: a Genertel biztosító most extra ajándékkal jutalmaz meg egy-egy bölcsit, ovit és iskolát is. A 2018. május 20-ig regisztráló szülők megadhatják gyermekük, mely oktatási intézmény tagja, és ha nekik kedvez a szerencse, akkor a család és az intézmény és a gyermek csoportja, osztálya is egy-egy ajándékutalvánnyal gazdagodik. Az ingyenes biztosítás és a nyereményjáték ide kattintva érhető el.

Tanárként is sokat tehetünk
„Fontos, hogy élményt adjunk a gyerekeknek a tanítás keretin belül, amikor csak lehet közös kiruccanások alkalmával fedezzük fel velük a körülöttünk lévő világot, vagy épp a múlt értékeit a jelenben. Mi magunk pedagógusként is sokat tehetünk a gyermekek védelméért, ha segítjük a szülőket, és felhívjuk a figyelmüket a legfontosabb dolgokra: például, hogy egy kirándulás alkalmával milyen zárt öltözéket érdemes a gyermekre adni vagy, hogy mindig küldjenek pokrócot a gyerkőcökkel, hogy ne kelljen a fűbe ülniük, ahonnan a legtöbb kullancs felmászik a gyerekekre” –emelte ki Balatoni József, a Jocó bácsi világa blog szerzője.
Emellett az oktatók a különböző értekezletek alkalmával is felhívhatják a szülők figyelmét az ingyenes kullancsveszély biztosítás lehetőségére.

Regisztrálj most az ingyenes kullancsveszély biztosításra, és vegyél részt a nyereményjátékban Te is!

Támogatók

Széchenyi 2020

A projekt azonosító száma: EFOP-1.2.1-15-2016-00573