Megalakult az ELFAC Családbarát Önkormányzatok Európai Hálózata

  1. november 19-én megtartotta első gyűlését az ELFAC Családbarát Önkormányzatok Európai Hálózata Brüsszelben, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EGSZB) székházában. A rendezvényre hetven képviselő érkezett civil szervezetek és önkormányzatok részéről egész Európából. A gyűlést Regina Maroncelli, az ELFAC elnöke és Raul Sanchez, az ELFAC főtitkára nyitotta meg. A résztvevőket Joó Kinga, a NOE elnökhelyettese és az EGSZB munkatársa is köszöntötte.

 

A programban helyet kaptak európai parlamenti képviselők is, mint Karácsony Ádám, Marco Zullo és Jorge Buxadé. Beneda Attila családpolitikáért felelős helyettes államtitkár előadásában bemutatta a hazai családpolitika pozitív hatásait. Az eseményen sor került az európai hálózat pilot programjához csatlakozó és a programon megjelent önkormányzatok okleveleinek átadására is. Hazánkból Nagykovácsi önkormányzata vehette át az oklevelet, és mutathatta be jógyakorlatait az ülés második felében.

Aczél Petra kommunikációkutató beszélt a családbarátság fogalmáról, mint az intézkedések érték-alapú stratégiai megközelítéséről, melynek célja, hogy támogassa a fenntartható és virágzó emberi életeket tartós közösségekben. Előadása során a jelenlévők segítséget kaphattak a családbarát intézkedések, stratégiák átgondoltabb megalkotásához, javaslatokat hallhattak a konkrét lépések megtételét illetően is.

Luciano Malfer, a trentói Agenzia Per La Famiglia szervezet igazgatója bemutatta az általuk kidolgozott és nagy sikernek örvendő családbarát tanúsítvány-rendszert, mely Trento tartományban évek óta igyekszik minél több érintettet bevonni a munkába. A rendezvényen felszólalt továbbá Vicenzo Bassi, a katolikus családszervezeteket tömörítő európai szervezet (FAFCE) elnöke, valamint Heba Al Fara, a dohai nemzetközi családintézet (DIFI) képviselője is.

Tartalmilag az esemény egyik fő eleme a megjelent európai önkormányzatok családbarát jógyakorlatainak bemutatása volt. Hazánkból Nagykovácsi mellett Orosháza önkormányzata és Budapest V. Kerület Belváros-Lipótváros önkormányzata mutatkozhatott be. A rendezvény egy közös nyilatkozat elfogadásával zárult, illetve lehetőség volt az est folyamán kötetlenebb eszmecserére, közös gondolkodásra is.

Támogatók

Széchenyi 2020

A projekt azonosító száma: EFOP-1.2.1-15-2016-00573