Március 20. A boldogság világnapja

A boldogság egy pillangó. Ha kergetjük, kisiklik a kezünk közül, de ha csendben leülünk, az is lehet, hogy leszáll ránk. Nathaniel Hawthorne

2012. június 28-i ENSZ közgyűlés: „A boldogság keresése az emberi lét egyik alapvető célja” – nyilvánította ki az ENSZ.

A világszervezet két éve hívta életre a kezdeményezést. „A boldogság alapvető emberi cél, és ha a politika javítja a boldogság feltételeit, az egy egész társadalmat előbbre visz” – mondta John Ashe, az ENSZ Közgyűlésének elnöke.

A boldogság nemzetközi napjának ötlete a kis himalájai buddhista királyságtól, Bhutántól származik. Az ázsiai ország 2008-ban a világon elsőként vezette be és rögzítette alkotmányában a bruttó nemzeti boldogság fogalmát lakosai jólétének mérésére.

A kilenc pontból álló index segítségével megbecsülhető, hogyan érzik magukat az emberek gazdasági, társadalmi és érzelmi szempontból.

A kezdeményezés alapgondolata szerint az ember koldusszegényen is élhet boldogan. Ennek megfelelően a világnap üzenete elsősorban az, hogy nem csak a növekedési számok és a gazdasági értékek a legfőbb mutatók, az emberek elégedettségét más feltételek is befolyásolják.

http://www.bien.hu/otthon-kikapcsolodas/erdekessegek-nagyvilag/marcius-20-a-boldogsag-vilagnapja/115493

Támogatók

Széchenyi 2020

A projekt azonosító száma: EFOP-1.2.1-15-2016-00573