KREATÍVAN a karaténban

Házimunkára fel!

Egy iowai egyetem kutatási eredménye szerint immár bizonyított tény, hogy a házimunka egyenesen hasznos a gyerekek számára. Elégedettebbek lesznek életükkel, jobban alakulnak társas kapcsolataik, sőt még az iskolában is jobban teljesítenek.

Hogy milyennek is szeretnénk látni gyermekeinket…? Boldognak, önállónak, alkalmazkodónak, nagylelkűnek, összeszedettnek, segítőkésznek és még sorolhatnám. Azért, hogy ezeket az ideális képességeket elérjük, hasznos lehet, ha visszamegyünk az alapokhoz, és „munkára fogjuk őket” (természetesen a gyerek életkorának, képességeinek megfelelően). A rendszeres feladatok és a csapatként való együttműködés hozzásegít minket ahhoz, hogy elérjük nemes célunkat.

Az ajánlások szerint egy táblázatot érdemes készítenünk, melyben „mindenki számára egyértelműen látszik, hogy kinek milyen ház körüli feladatai vannak (és ebbe érdemes a felnőtteket is feltüntetni, nem csak a gyerekeket); állítsuk a gyerekeket újabb és újabb kihívások elé (hogy ne váljon unalmassá a házimunka); hangsúlyozzuk számukra, milyen fontos nekünk a segítségük; végezzük a házimunkát közösen (főleg kisebb gyerekeknél); és nem utolsó sorban biztosítsunk számukra némi önállóságot abban, hogyan teljesítik, amire megkértük őket.” (wmn.hu/elet)

Az elméleti megalapozottság után lássuk, hogyan készíthetünk egy házimunkákat tartalmazó táblát. Több kreatív ötlet is felmerülhet, ezek közül a számomra legszimpatikusabbat választottam.

A készítés menete:

  1. Az alapot egy palatábla jelenti. Kreatív boltban fakerettel árulják, amit kedvünk-ízlésünk szerint kifesthetünk, készen kapható fém/fa díszekkel, matricákkal, dekupázs technikával díszíthetünk.
  2. Szalaggal, festékkel osszuk fel a táblát annyi részre, ahány gyermekünk van. A tábla méretétől függően nagycsaládosoknál előfordulhat, hogy több táblát kell vennünk.
  3. A szalagot rögzítsük a tábla hátsó feléhez.
  4. A kinyomtatott ikonokat, melyek a munkafeladatokat ábrázolják, vágjuk körbe és ragasszuk a nagy üvegkavicsok hátuljára.
  5. A mágneskorongokat ragasszuk az üvegkavics hátsó felére.

Kellékek:

  • mágnestábla,
  • üvegkavicsok vagy mozaiklapok,
  • mágneskorongok (esetleg öntapadós mágnesszalag)
  • színes szalag,
  • olló, ragasztó.

Ötletek:

  • A gyerekek szeretik a rendszert az életükben, ugyanakkor a változatosságot is. Hogy hosszabb ideig érdekes maradjon rendszerünk, érdemes időként frissíteni, változtatni rajta a tapasztalatok alapján (pl. a visszatérő feladatok mellé bónusz jutalom ellenében lehet extra feladatokat vállalni, új ikonokat, feladatokat bevezetni stb.)
  • Érdemes elgondolkodnunk azon, hogyan reagálunk az el nem végzett vagy hiányos munkára, illetve hogyan jutalmazzuk az ügyes segítőket. Az extra feladatokat teljesítők kiemelt jutalmat kaphatnak.
  • A lenti videó egy másik típusú tábla készítését mutatja be lépésről-lépésre.

Készült a http://chaosserveddaily.blogspot.hu/2012/03/working-their-little-fingers-to-bone.html, https://www.youtube.com/watch?v=i0gGojZRHnI és a https://wmn.hu/elet/29365-immar-bizonyitott-teny-hogy-a-hazimunka-egyenesen-szukseges-a-gyereknek alapján.

Forrás: NOE Levelek, 2017. április

Támogatók

Széchenyi 2020

A projekt azonosító száma: EFOP-1.2.1-15-2016-00573