KREATÍVAN A KARANTÉNBAN 13. – Hóbagoly bross

Napjaink divatos, mondhatni menő motívuma a bagoly. Ezernyi helyen észrevehetjük: a lányok fülében fülbevalóként, nyaklánc medáljaként, utazótáska vagy neszesszer színes mintájaként vagy lakásdíszként, esetleg gyertya formájában.

A bagoly, mint jelkép – a görög Pallas Athene istennő „kedvence”, a bölcsesség, egyúttal a női princípium, tehát a női bölcsesség jelképe is. A bagoly – különösen a kuvik – halálmadárként híresült el, mivel éjszakai életet él és gyakran fészkel a sok kis rágcsálónak otthont adó, békés, csöndes temetők környékén. A világ számos helyén kultikus állatként tisztelik, gyakran gyógyító erőt, különleges uralmat tulajdonítanak neki. (Gondoljunk csak mindannyiunk régi kedvencére, Dr. Bubóra.) Harry Potter madara is egy bagoly – a titokzatos éjjeli hírvivő, aki a bölcsességet szállítja a mágikus égen. A heraldikában az ülő, szemből ábrázolt bagoly a tudós foglalkozású családok címerállataként vált ismertté. (forrás: http://www.harmonet.hu/)

Ma nagy divatja van a tudás megszerzésének, a bölcsesség keresésének. A motívum bagoly ezt a törekvésünket erősítheti többek között az utazás, a szerelem, a bőség területén.

Nemrégiben felfigyeltem egy, a többi közül kiemelkedő mintájú kitűzőre, mely egy hóbaglyot ábrázolt. Ez színében és mintájában annyira eltért az eddig látottaktól, ráadásul a hóbagoly annyira nemes és titokzatos állat, hogy eldöntöttem, elkészítem. Ez az egyedi minta egyszerűségében nagyszerű!

bagolyfélék családjából a hóbagoly él a legészakabbra és az egyetlen faj a családból, amelyik a tajgaövnél északabbra költ. Külső megjelenésében az uhufajoktól főleg a fehér tollazatával és a tollakkal borított csüdjével és lábujjaival különbözik. Ezek a bélyegek a sarkvidéki klímához és élőhelyhez való alkalmazkodás folyamán alakultak ki a fajnál. Éjszakai ragadozó, többnyire magányosan él. (forrás: http://hu.wikipedia.org)

Kellékek:

  • filcanyag (fekete, fehér színű),
  • tű, cérna,
  • vastag fekete cérna a mintához,
  • bross alap v. biztosító tű.

A készítés menete:

  1. A papírra előrajzolt bagolyformát fektessük a fekete filcre és rajzoljuk körbe, majd vágjuk ki. A szintén előrajzolt csőrt és szemeket is így készítsük elő.
  2. A fehér filcre 2-3 mm-rel kisebb bagolyformát fektessünk le, majd azt is vágjuk ki. A szárnyat hasonlóképp készítsük elő.
  3. A fekete filcre fektetett fehér baglyot varrjuk körbe. A szemeket és a csőrt ragasztással, a szárnyat varrással rögzítsük.
  4. Végül a bagoly fejére, mellére és szárnyára vastag fekete cérnával (a hímzőfonal vastag) toll mintákat öltsünk díszítésként. Ez teszi igazán egyedi mintázatúvá madarunkat.

Ötlet: Nagyon érdekes, mennyi területen használhatjuk a baglyot motívumként. Íme, néhány lehetőség:

  • Könyökvédő,
  • Horgolt kesztyű,
  • Kulcstartó,
  • Telefontok,
  • Tűpárna,
  • Tároló doboz.

Forrás: NOE Levelek, 2015

Támogatók

Széchenyi 2020

A projekt azonosító száma: EFOP-1.2.1-15-2016-00573