KREATÍVAN A KARANTÉNBAN 12. – Emlékek új köntösben

A kreatív albumkészítés manapság egyre nagyobb divat. A technika elnevezésében – scrapbook – az angol scrap szó töredéket, darabkát jelent, a book könyvet. Scrapbook technikával üdvözlőkártyákat, képkereteket, naptárokat, nászajándékot, családi emlékalbumot készíthetünk.   A scrapbook ajándék ötletnek kiváló, hiszen az illetőt megajándékozzuk egy egyszeri és megismételhetetlen kreatív alkotással.

Egész könyveket szenteltek már a technika hogyanjának és mikéntjének, kezdve az alapoktól a haladók különleges technikai megoldásaihoz. Díszítőelemeket és tematikus rajzokat, matricákat merészen, ötletgazdagon és főleg szabadon használhatunk! Az anyag és eszközpalettán különleges szalagok, csipkék, ragasztószalagok, apró réz- és fafigurák, dekorgombok, betűmatricák, fényképek, nyomdák, lyukasztók, kapcsok, szegecsek szerepelnek. Végre értelmet nyernek évek óta gyűjtögetett kincseink: szaténszalagok, szép gombok, apró figurák, csomagolópapír-darabok.

A sok lehetőség közül egy családi fotóalbum készítését írom le. Sokan vagyunk úgy, hogy utazásaink alkalmával jártunkban-keltünkben sok tárgyi emléket gyűjtünk össze: szórólapokat, reklámokat, belépőjegyeket, térképeket, apró emlékeket, egy skiccet az újság vagy szalvéta szélén, apró kavicsokat, sorolhatnánk. Ha ezeket egy albumban összegyűjtjük és melléjük tesszük fotóinkat, pár mondatos útleírásunkat, a közös élmény bármikor könnyedén felidézhető és egész biztosan maradandó lesz!

Kellékek:

  • fényképek,
  • belépők, jegyek, utazásunk emlékei
  • scrapbook papír,
  • háttérkarton,
  • olló, ragasztó, washi tape,
  • zsinór,
  • csőszegecs,
  • boríték,
  • dekorgomb, tematikus matricák.

Az album alapja nagyon leegyszerűsítve lehet egy vastag papíros (dekor)füzet vagy album, de borítóját összeállíthatjuk scrapbook papírral bevont lemezkartonból is. Ha az utóbbit választjuk, hajtsuk meg a hajtásvonalon. A belívek különböző scrapbook papírokból állhatnak, melyeket színes zsinórt használva fűzünk össze: lyukasztóval vagy árral három lyukat fúrunk a hajtásvonalon. Belülről kifelé, a két szélső lyukon fűzzük át a zsinórt, majd a két zsinórszárat kívülről befelé haladva fűzzük át a középső lyukon, végül az ott fekvő zsinórdarab segítségével kössük csomóra. A fűzést megerősíthetjük szegeccsel, illetve kiemelhetjük az ún. washi tape ragasztószalagokkal. A szalag színe jó, ha jelentősen eltér az album alapszínétől, ugyanakkor díszítőelemként ismétlődve egységessé teszi albumunk stílusát.

Nem maradt más hátra, mint hogy felöltöztessük albumunkat, vagyis használjuk játékosan az utazás során begyűjtött tárgyi emlékeket, fotókat, belépőjegyeket és írjuk mellé személyes benyomásainkat, élményeinket. A megoldásokat illetően hagyjuk szabadon szárnyalni fantáziánkat…!

Forrás: NOE Levelek, 2014

Készült Budaházi Brigitta: Ajándékok scrapbboktechnikával (Cser Kiadó, Budapest, 2012.) c. könyve alapján.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Támogatók

Széchenyi 2020

A projekt azonosító száma: EFOP-1.2.1-15-2016-00573