Interjú egy hétgyermekes anyukával

Miért választottátok a Nagycsaládos életet?

Számunkra a család mindig is az élet legfontosabb pillére volt. Az első gyermek érkezésével ráébredtünk, hogy a szeretet és az összetartozás ereje nem csupán boldog pillanatokat hoz, hanem mélyebb értelmet ad az életnek. Úgy döntöttünk, hogy továbbadjuk ezt az értéket és megsokszorozzuk a szeretetet a családban.

Mennyi gyermeket neveltetek?

Az évek során hét gyermek lett családunk része, akik minden egyes pillanatban gazdagítják életünket és színesítik mindennapjainkat. Családunk minden egyes tagja különleges és egyedi, és mindegyikünknek megvan a saját útja az életben.

Hogyan élik meg a gyerekek, hogy több testvérük van?

A gyerekeink közötti kötelék nem csupán szoros, de erős és ellenálló is. Izgalmas soktestvérű család dinamikus közegben neveli a gyerekeket, ahol megtanulják az együttműködést, az empátiát és a kölcsönös tiszteletet. Az összetartozás érzése mindig ott van közöttünk.

Milyen a családi rutinotok?

A reggelek vidám pezsgése, a közös vacsora készítés, vagy éppen a hétvégi kikapcsolódások mind a családi élet meghatározó pillanatai. A stabil rutin biztosítja, hogy mindenki megtalálja a helyét és feladatait a mindennapokban, miközben lehetőséget ad a közös időtöltésre és az egymásra figyelésre.

Hogyan osztjátok be a feladatokat?

Mindenki hozzáteszi a magáét a közös háztartáshoz és a családi teendőkhöz, így tanuljuk meg, hogy együtt minden könnyebb.

Milyen közös tevékenységeket szoktatok csinálni a gyerekekkel?

A közös programokban rejlik a családi élet igazi kincse. Kirándulások, játékos vetélkedők, vagy éppen a hétvégi piknikek, és persze a gyerekek kedvence, a strandolás mind olyan élmények, amelyek emlékezetes pillanatokat teremtenek és erősítik a családi kapcsolatokat.

Mi a legnagyobb kihívás a nagycsaládos életben, és hogyan kezeled ezt?

A gyerekek száma és az időhiány, a kevés idő menedzselése néha kihívást jelent. Szülőként megtanultuk rugalmasan kezelni a nehezebb helyzeteket, és próbáljuk mindig megtalálni a közös hangot a gyermekeinkkel, mindent időben megbeszélni.

Milyen célokat tűztetek ki magatoknak és a családnak a következő időszakra?

Célunk, hogy egy boldog és harmonikus családi életet teremtsünk, ahol mindenki megtalálja a saját helyét. különös figyelmet fordítunk a gyerekek egyéni céljainak és álmainak elérésére, hogy mindenki kibontakozhasson abban, amiben igazán tehetséges és amivel szívből szeret foglalkozni.

Hogyan szervezitek meg a tanuló és szórakozó időt?

Az egyensúly megtalálása a tanulás és a szórakozás között fontos része a gyerekek nevelésének, de sajnos nekünk sem sikerül mindig megtalálni a munka és a magánélet egyensúlyát, ezért ezt mindannyiunknak tanulni kell.

Hogyan támogatjátok gyermekeitek fejlődését?

Szerintünk a legfontosabb a nyitott kommunikáció és az empátia. Ez segíti abban, hogy minden gyermekünk értékelje saját képességeit és bízzon önmagában.

Főzőné Marianna

Hatvani NOE tag

 

Támogatók

Széchenyi 2020

A projekt azonosító száma: EFOP-1.2.1-15-2016-00573