Így neveljük kis kertésszé gyermekeinket!

Igaz, hogy kint még barátságtalan arcát mutatja az időjárás, de néhány hét és ránk köszönt a tavasz. Végre elérkezik az évszak, amikor mindenkinek megjön a kedve a kertészkedéshez. De hogyan vonjuk be gyermekeinket, hogyan adhatjuk át nekik a növénynevelés örömét?

Emlékszem az első babcsíráztatási házi feladatra még általános iskolás koromból.  És arra az izgatott kíváncsiságra is, ahogy reggel kipattantam az ágyból és rohantam ellenőrizni, mi történt az éjszaka a joghurtospohárban. Az új élet indulásának első jelei még motiváltabbá tettek, gondoztam, vigyáztam az én kis babpalántámat. Sajnos, kertészkarrierem itt jó időre megszakadt, a tízemeletes panelházban akkoriban nem volt túl sok lehetőség hódolni ennek a szenvedélynek.

Kert az egész világ

Szerencsére, gyerekkorom óta nagyot fordult a világ, ma már a lakótelepeken is megszokottá váltak az erkélyen tartott balkonládák, elterjedtek a közösségi kertek és akár otthon a konyhaablakban is lehet miniveteményesünk. Egy kis kert a gyermekeink számára olyan hely lehet, ahol saját maguk tapasztalhatják meg, hogyan sarjad egy új élet, ahol megfigyelhetik a természetet, megmunkálhatják a földet, ültethetnek magokat, majd figyelhetik a növény fejlődését. Azáltal, hogy egy kis kertet biztosítunk nekik növényekkel és zöldségekkel, elindíthatjuk őket egy csodálatos utazáson. A kérdés az, hogyan?

Játszva tanulás, játszva gondoskodás

A gyerekek ösztönösen szeretik a természetet, átölelik a fákat, leguggolnak egy-egy szép virághoz és boldogan hemperegnek a fűben. Ezért könnyen rá tudjuk venni őket, hogy úgy ismerkedjenek meg közelebbről a növényvilággal, hogy közben besegítenek nekünk a hasznos kerti munkákba. Ezt úgy érhetjük el a legkönnyebben, ha bátorítjuk őket, hogy játékként fogják fel és munka közben élvezzék az együtt töltött időt. Ráadásul később hasznukra lesz minden kerti tudás, amit elültetünk a kobakjukba, hiszen megismertetjük őket a Nap, a föld, az időjárás és a természet kapcsolatával. Sőt, közben felelősségre tanítjuk őket, amikor megmutatjuk nekik, hogy a kemény munkának szó szerint meglesz a gyümölcse.

Ovisok is elkezdhetik

A kertészkedésre való hangolódást már egészen kiskorban elkezdhetjük. Fontos, hogy megtanítsuk a gyerekeinknek a körülöttük élő fák, virágok, bokrok és kerti növények nevét. Nézzük meg együtt egy kiránduláson, mik azok a jelek, amik alapján meg lehet különböztetni a fákat egymástól: a törzsük színe, érdekes mintázata, a levelük széle vagy színe. Próbáljuk ki együtt otthon a magcsíráztatást, virágültetést, bármit, ami viszonylag hamar látványos eredményt hoz. És ehhez még kert sem kell, elég egy balkonláda vagy egy műanyag doboz. Nagyon fontos, hogy a gyerekek még ne munkaként tekintsenek a kerti növényekkel való teendőkre. Számukra a kertészkedés még inkább játék, tehát, hagyjuk, hogy játszanak! Tény, hogy lassabban megy és körülményesebb kisgyerekekkel növényekkel foglalatoskodni, de ha türelmesek vagyunk, akkor lesznek szép közös emlékeink és élményeink.

Vonjuk be őket!

Kisebb és nagyobb gyerekeknél is aranyszabály, hogy figyeljünk arra, hogy a kertészkedéssel kapcsolatos dolgokat ne érezzék kötelezettségnek és ne legyen egyszerre túl sok a teendő, mert akkor elmegy a kedvük az egésztől. Hogy meghozzuk a kedvüket, tavasz elején vonjuk be őket a kreatív munkába is és hozzunk közös döntéseket! Tervezzünk együtt, vásároljunk együtt magokat, palántákat, találjuk ki közösen, mit és hova ültetünk. Ha a gyerekek azt érzik, hogy szerepet kapnak, hogy ők is ötletelhetnek és számít a szavuk a kert kialakításában, nagyobb felelősséget fognak érezni majd a kert gondozásában is és szívesebben vesznek részt akár a nehezebb, fizikai munkákban is. Kezdetben érdemes olyan növények közül választani, amelyek biztosan kikelő és könnyen termő fajták, hogy a gyerekek kerti munkáját siker koronázza: ilyenek például a kifejezetten katica- és pillangócsalogató virágmagcsomagok. A kerttel nem rendelkezőknek sem kell teljesen lemondaniuk a kertészkedésről, hiszen balkonládába vagy az erkélyen egy-két cserépbe ugyanúgy el lehet vetni a salátamagokat, az epret, vagy a fürtös paradicsomot. A gyerekek ugyanúgy élvezhetik az alkotás örömét, megfigyelhetik a növények kialakulását és felelősséget tanulhatnak, hiszen egy palántát kint is, bent is ápolni kell.

Stresszoldás, lélekgyógyítás a növények között

A kamaszokról eddig nem esett szó. Ők az a korosztály, akiket talán a legnehezebb rávenni a kerti munkákra. Pedig számukra a kertészkedés igazán feltöltő hatású lehet, hiszen amikor a növények ültetésével vagy gondozásával foglalkoznak, kiszakadhatnak a mindennapi rohanásból. Ilyenkor van idő lelassulni, elcsendesedni és figyelmüket az apró részletekre irányítani. Ez az összpontosítás segíti őket abban, hogy eltávolodjanak a stresszkeltő gondolataiktól és egy időre megszabaduljanak a bennük kavargó dilemmáktól. Az aprólékos munka a kertben, a hosszas pepecselés figyelmet igényel, ugyanakkor nyugtató és energetizáló hatással is bír. Tinédzser gyermekeink a növények gondozása közben megtapasztalhatják az úgynevezett flow élményt. Ilyenkor megszűnhet számukra az idő, mert magával ragadja őket a tevékenység, amit végeznek. Ebben az élményben azonban csak akkor lehet részük, ha épp megfelelő számukra az általunk kiadott munka nehézsége, kihívásszintje. Ha túl nehéz a feladat vagy esetleg unalmasnak és rutinszerűnek érzik, a flow élmény elmarad. Érdemes ezért arra törekednünk, hogy kertészkedés közben ne tűzzünk ki számukra túl nehéz célokat és ne törekedjünk látványos eredményre. Ne vigyünk teljesítménykényszert ebbe a szabadidős elfoglaltságba, hanem egyszerűen engedjük, hadd élvezzék. És ne feledjük, a kertészkedés nem feltétlenül magányos elfoglaltság. Kiváló alkalom arra, hogy a család együtt legyen és közösen hozzon létre valami maradandót. A szűkszavú kamaszoknak is megeredhet a nyelvük, ha több generáció serénykedik együtt a szabadban. Áthívhatunk ismerősöket, barátokat közös kertészkedésre, segíthetünk egymásnak, átadhatjuk a tapasztalatainkat és megoszthatjuk az élményeinket másokkal is. Ha pedig a kerti munka után egy közös sütögetéssel és beszélgetéssel zárjuk a napot, akkor gyermekeinknek valószínűleg máskor is lesz kedvük a közös kertészkedéshez.

Mi kerüljön a kertbe vagy a balkonládába?

  • Retek
  • Metélőhagyma
  • Saláta – például rukkola, tépősaláta, lolló
    Egy dologra kell figyelni: a magokat nem szabad mélyre vetni. Egyszerűen szórjuk a föld tetejére, kicsit nyomjuk bele a földbe és tartsuk nedvesen.
  • Fürtös paradicsom – érdemes először palántával próbálkozni
  • Sárgarépa – rövidebb fajta
  • Spenót
  • Sóska
  • Földieper
  • Fűszernövények – jól mutatnak cserépben a konyhaablakban is: bazsalikom, petrezselyem, kakukkfű, rozmaring, menta
  • Bébicékla
  • Chili paprika
  • Levendula – vonzza a pillangókat
  • Muskátli
  • Petúnia
  • Csüngő verbéna
  • Törpe dália

 

Viniczai Andrea

coach, tréner

Támogatók

Széchenyi 2020

A projekt azonosító száma: EFOP-1.2.1-15-2016-00573