Ifjúsági családpolitikai munkatalálkozó Lisszabonban

Vasárnap ért véget az ötödik európai ifjúsági családpolitikai munkatalálkozó (European Youth Initiative for Future Families, EYIFF).

A NOE által szervezett, Lisszabonban tartott eseményen 12 európai országból 31 fiatal vett részt, hogy a háromnapos program alatt közösen gondolkodjanak a digitalizáció családokra és a családi kapcsolatokra gyakorolt hatásáról, és megfogalmazzák, hogy mi segíthet egy családbarátabb digitális kor kialakításában.
A program részét képezte az Európa idei ifjúsági fővárosában, Cascais-ban rendezett iTalks – Youth 4Family című konferencia is, amelyen a magyar állam képviseletében Breuer Klára nagykövet asszony és Ekler Gergely, a Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkári Kabinet megbízott kabinetfőnöke is felszólalt. A konferenciát Kardosné Gyurkó Katalin, a NOE elnöke és Rita Mendes Correia, a társszervező portugál nagycsaládos egyesület (APFN) elnöke közösen nyitotta meg.

A NOE idén januárban vette át a nemzetközi ifjúsági programsorozat szervezését, amely a magyar kormány anyagi támogatásának köszönhetően valósul meg. Ezzel a munkával a NOE az európai nagycsaládos szervezetek közül úttörőként járul hozzá a jövő generáció családjainak neveléséhez, amelyet számos európai szervezet is elismer. Az ötödik alkalom társszervezője ezúttal a portugál nagycsaládos szervezet, az APFN (Associacao Associação Portuguesa de Famílias Numerosas), illetve a munkatalálkozókon korábban már részt vett portugál fiatalok voltak.

A lisszaboni esemény központi témája a digitalizáció családokra vetett hatásának vizsgálata volt. Novák Katalin család- és ifjúságpolitikáért felelős államtitkár,  az esemény fővédnöke videóüzenetben köszöntötte a munkatalálkozó résztvevőit, és bátorította őket arra, hogy a digitális világ előnyeit kihasználva igyekezzenek megőrizni a családi értékeket a jövőben is. A háromnapos munka során a fiatalok számos szempontból járták körbe a témát. A találkozó végén deklarációt fogadtak el, amelyben jövőbeli saját gyermekeik számára fogalmazzák meg azokat a javaslataikat, amelyek a digitális világban segítenek eligazodni, és megőrizni a család értékét, a családi fészek melegét. A fiatalok arra is tettek javaslatokat, hogy a digitalizáció miként járulhat hozzá egy családbarátabb Európa építéséhez az egészségügy vagy éppen a turizmus területén.

A konferencia köszöntőjében Gyurkó Katalin kiemelte a fiatalok felelősségét abban, hogy Európa a jövőben is családbarát lehessen, és megőrizze a család méltóságát. Ekler Gergely kabinetfőnök részleteiben bemutatta a magyar családpolitika sikereit és részleteit, ezáltal is jó hírét víve a családbarát szemléletű politikai gondolkodásmódnak. A konferencián rendkívül megindító személyes tanúságtételek hangzottak el hiteles és valamilyen szempontból különleges családoktól, akiknek életpéldája nagy hatást tett a hallgatóságra. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával megvalósuló EYIFF-sorozat igazolja a magyar családpolitika nyitottságát és felelősségérzetét, amellyel a jövő családjait megalapító fiatalok felé fordul.

Támogatók

Széchenyi 2020

A projekt azonosító száma: EFOP-1.2.1-15-2016-00573