I. ParaKépzőművészeti Kiállítás – Szabó Szonja emlékére

Az országos pályázati kiírás olyan 16 éves kort már betöltött, fogyatékkal élők számára nyújt megjelenési lehetőséget, akik a képzőművészet területén alkotnak akár amatőr, akár hivatásos művészként.

A országos pályázatra beadandó alkotások előzsűrizésen vesznek részt. Az előzsűrizéshez 2017. április 18-ig kell a pályázóknak adatlappal együtt alkotásaikról fényképet küldeni az iroda@fodisz.hu e-mail címre.

A bármilyen sérültségi területen érintett (látás-, hallás-, mozgássérült, illetve értelmileg vagy tanulásban akadályozott) fogyatékkal élők számára meghirdetett pályázat a Tatán, az Új Kajakház Ökoturisztikai Központban, 2017. május 12-én megnyíló és egy hónapig folyamatosan látogatható
I. PARAKÉPZŐMŰVÉSZETI KIÁLLÍTÁS-on való megjelenési lehetőségre vonatkozik, ahol a beérkezett pályaművek legkiválóbbjai több felajánló szervezet jóvoltából díjazásban is részesülnek.

A pályázati felhívásról kicsit bővebben:
A Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ), Tata Város Önkormányzata, a Humanitas SE és a Collegium Pannonicum Alapítvány, közösen, országos képzőművészeti pályázatot ír ki, úttörő jelleggel, hagyományteremtő szándékkal I. PARAKÉPZŐMŰVÉSZETI KIÁLLÍTÁS – Szabó Szonja emlékére címmel. (A pályázat kezelője a FODISZ.)

A 2016-ban, 38 évesen elhunyt súlyosan mozgássérült tatai képzőművész saját stílust teremtve alkotott. Tagja volt a Szájjal és Lábbal Festők Nemzetközi Szervezetének. Gyermekként több hazai és nemzetközi díjat nyert. 2013-ban Komárom-Esztergom Megye Príma Díjasa lett. Alapítója és aktív játékosa volt a Tatabányai Humanitás SE Boccia Szakosztályának. Több dobogós helyezése mellett 2011-ben Magyar Bajnok volt. A szervezők a névnapjához közeli rendezvénnyel kívánnak emléket állítani Szonja mindannyiunk számára példaértékű életének.

A bármilyen sérültségi területen érintett (látás-, hallás-, mozgássérült, illetve értelmileg vagy tanulásban akadályozott) fogyatékkal élők számára meghirdetett pályázat a Tatán, az Új Kajakház Ökoturisztikai Központban, 2017. május 12-én megnyíló és egy hónapig folyamatosan látogatható I. PARAKÉPZŐMŰVÉSZETI KIÁLLÍTÁS-on való megjelenési lehetőségre vonatkozik, ahol a beérkezett pályaművek legkiválóbbjai több felajánló szervezet jóvoltából díjazásban is részesülnek.
A kiállítás célja: megmutatni a fogyatékkal élők körében rejtőzködő tehetségeket, elismerést adni nekik és példát, értékeket felmutatni az ép társadalom számára. A kiállításnak különleges apropót ad, hogy a FODISZ „Több mint sport” szlogenjének megfelelően, első ízben kerül megrendezésre a sportot és a művészetet összekapcsoló olyan duális rendezvény, ahol a két terület egymással karöltve, de önállóan is értékesen mutatkozhat meg. Szabó Szonja emlékének adózva, a szervezők első alkalommal rendezik meg, egy időben, 2017. május 12-13-án, Tatán, az I. Szabó Szonja Para Boccia Emlékversenyt és ParaKépzőművészeti Kiállítást.

A FODISZ szándékai szerint a ParaKépzőművészeti Kiállítás biennálé jelleggel ezentúl kétévente kerülne megrendezésre, bővített tartalommal és változó tematikával, nemzetközi kitekintéssel. Cél, hogy a pályázati anyagok ne csak egy helyszínen legyenek megtekinthetők, hanem vándorkiállítás formájában körbejárják az országot, valamint különböző kiadványok (naptár, képeslap, mesekönyv) is készüljenek a beérkezett pályaművekből, melyek rendszeres lehetőséget adnak arra, hogy a fogyatékkal élők alkotásai, értékei minél szélesebb körben ismertté váljanak és példaként szolgáljanak az ép társadalom számára is.

Az országos pályázatra beadandó alkotások előzsűrizésen vesznek részt. Az előzsűrizéshez 2017. április 18-ig kell a pályázóknak adatlappal együtt alkotás(aik)ról fényképet küldeni az iroda@fodisz.hu e-mail címre. A pályázatra 16 éves kort már betöltött (felső korhatár nincs), amatőr és hivatásos művészek egyaránt nevezhetnek, maximum 3 alkotással, képpel, melyeknél alkalmazott technika szabadon választott. A zsűri a beérkezett fotók alapján 2017. április 21-ig hozza meg döntését és értesíti az alkotókat, hogy mely képek, alkotások kapnak meghívást a kiállításra.

További részletek a „Pályázati kiírás”, valamint a „Pályázati Adatlap” dokumentumokban találhatók, melyeket csatoltan küldjük. A felhívás és a pályázati dokumentumok az alábbi linken is elérhetőek és megoszthatóak:
http://fodisz.hu/hir/kepzomuveszetifelhivas

Érdeklődés:

E-mail: kommunikacio@fodisz.hu
Web: www.fodisz.hu

Támogatók

Széchenyi 2020

A projekt azonosító száma: EFOP-1.2.1-15-2016-00573