Egyszerű, de NAGYSZERŰ RECEPTEK 11.

Mai receptünk: SVÉD HÚSGOLYÓ

Legyünk otthon a konyhában!

Szeretnénk segíteni a hétköznapokban így, hogy otthon az egész család.

Köszönjük a fantasztikus recepteket a Parfé Gasztroblog szerkesztőinek!

 

  • 1 kg darált sertéshús
  • 1 hagyma
  • 3 vastag szelet héj nélküli kenyér
  • 1,5 dl tej
  • 2 tojás
  • 1/4 tk szerecsendió
  • 1/2 tk szegfűbors
  • só, bors
  • 4 ek vaj

Barna mártáshoz:

  • 1 ek liszt
  • 1,5 dl főzőtejszín
  • 2 dl tejföl, kis víz
  • só, bors
  • pár csepp szójaszósz

Elkészítés:

A kenyeret aprítógépben morzsa állagúra aprítjuk, majd felöntve a tejjel állni hagyjuk, hogy megszívja magát. Ezt utána a darált húshoz keverjük. Hozzáadjuk a hagymát, amit mi szintén aprítóban aprítottunk fel, végül az enyhén felvert tojásokat is. Mehetnek bele a fűszerek, alaposan összegyúrjuk és amíg felmelegszik a serpenyőben a vaj, pihentetjük. A sütéshez 2-3 ek vajat felolvasztunk egy serpenyőben. Majd vizes kézzel kis gombócokat formázunk a darált húsos masszából és a forró vajba téve kisütjük. Menet közben megforgatjuk, hogy minden oldala megsüljön. Mi raktunk egy kis olívaolajat is bele, mert a csak vaj, könnyen megég. A megsült golyókat papírtörlővel bélelt tányérra tesszük.

Ha minden elkészült, akkor a zsiradék egy részét leöntjük. A maradékba elkeverjük a lisztet, majd hozzáaadjuk a tejszínt, tejfölt, szójaszószt, sót, borsot. Alaposan elkeverjük és annyi vizet adunk hozzá, hogy folyós állagot kapjunk. (eredeti receptben húsleves alaplével hígít, nekünk ez nem volt kéznél, így improvizáltunk). A golyókat sült krumplival, áfonya lekvárral és a barna szósszal tálaljuk, akárcsak az ikeában 🙂

Támogatók

Széchenyi 2020

A projekt azonosító száma: EFOP-1.2.1-15-2016-00573