Mai receptünk: SVÉD HÚSGOLYÓ
Legyünk otthon a konyhában!
Szeretnénk segíteni a hétköznapokban így, hogy otthon az egész család.
Köszönjük a fantasztikus recepteket a Parfé Gasztroblog szerkesztőinek!
- 1 kg darált sertéshús
- 1 hagyma
- 3 vastag szelet héj nélküli kenyér
- 1,5 dl tej
- 2 tojás
- 1/4 tk szerecsendió
- 1/2 tk szegfűbors
- só, bors
- 4 ek vaj
Barna mártáshoz:
- 1 ek liszt
- 1,5 dl főzőtejszín
- 2 dl tejföl, kis víz
- só, bors
- pár csepp szójaszósz
Elkészítés:
A kenyeret aprítógépben morzsa állagúra aprítjuk, majd felöntve a tejjel állni hagyjuk, hogy megszívja magát. Ezt utána a darált húshoz keverjük. Hozzáadjuk a hagymát, amit mi szintén aprítóban aprítottunk fel, végül az enyhén felvert tojásokat is. Mehetnek bele a fűszerek, alaposan összegyúrjuk és amíg felmelegszik a serpenyőben a vaj, pihentetjük. A sütéshez 2-3 ek vajat felolvasztunk egy serpenyőben. Majd vizes kézzel kis gombócokat formázunk a darált húsos masszából és a forró vajba téve kisütjük. Menet közben megforgatjuk, hogy minden oldala megsüljön. Mi raktunk egy kis olívaolajat is bele, mert a csak vaj, könnyen megég. A megsült golyókat papírtörlővel bélelt tányérra tesszük.
Ha minden elkészült, akkor a zsiradék egy részét leöntjük. A maradékba elkeverjük a lisztet, majd hozzáaadjuk a tejszínt, tejfölt, szójaszószt, sót, borsot. Alaposan elkeverjük és annyi vizet adunk hozzá, hogy folyós állagot kapjunk. (eredeti receptben húsleves alaplével hígít, nekünk ez nem volt kéznél, így improvizáltunk). A golyókat sült krumplival, áfonya lekvárral és a barna szósszal tálaljuk, akárcsak az ikeában 🙂