Egyszerű, de NAGYSZERŰ RECEPTEK 1.

Kelesztés nélküli kifli, sárgarépa krémleves és csirkecombos-paradicsomos spagetti

Legyünk otthon a konyhában!

Szeretnénk segíteni a hétköznapokban így, hogy otthon az egész család.

Köszönjük a fantasztikus recepteket a Parfé Gasztroblog szerkesztőinek!

Ha elfogyott a pékáru, akkor gyorsan elkészül:

Kelesztés nélküli kifli

Hozzávalók (2 tepsi közepes méretű kiflihez):

  • 350 g liszt
  • 250 ml tej
  • 25 g friss élesztő
  • 1 tk só
  • 1 tk cukor
  • 25 g olvasztott vaj
  • kis tej a lekenéshez

    Elkészítés:

    A tejből 100 ml-t meglangyosítunk és belekeverjük a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Kb 10 perc alatt hagyjuk felfutni. Addig egy nagyobb tálba öntjük a lisztet, sót, olvasztott vajat, maradék tejet és végül a felfutott élesztőt is. Ha nagyon ragadna, akkor még adjunk hozzá egy kis lisztet. Alaposan összedolgozzuk, dagasztjuk. Az így kapott gombócot ketté szedjük és mindkettőt kör alakúra nyújtjuk. A kinyújtott kört először négybe, majd nyolcba vágjuk (eredeti receptben vannak fázisfotók). Végül a szélesebbik felétől kezdve feltekerjük és sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk. Ekkor bekapcsoljuk a sütőt 200 fokra. Amíg felmelegszik, lekenjük a kifliket tejjel (itt lehet rá reszelt sajtot is szórni) és mire a sütő eléri e megfelelő forróságot, meg is kelnek a kiflik. Kb 15 perc alatt aranybarnára sütjük.

Sárgarépa krémleves

Hozzávalók:

  • 2 nagy sárgarépa
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 leveskocka
  • 2 dl tejszín
  • olíva olaj
  • só, bors
  • szerecsendió

Elkészítés:

A sárgarépákat megtisztítjuk, gerezdekre vágjuk. Kis olívaolajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a préselt fokhagymát, és felöntjük egy liter vízzel. Beledobunk egy leveskockát (kész is az alaplé) majd addig főzzük, míg a répa megpuhul. Ezután leturmixoljuk és hozzá keverjük a tejszínt (lehet tejföl is) Én ekkor szoktam kis sót, borsot és kevés szerecsendiót hozzáadni. Levesgyönggyel, pirított kenyérkockával vagy tökmaggal tálaljuk.

Csirkecombos-paradicsomos spagetti

Hozzávalók 2-3 főre:

  • 1 hagyma
  • 1 ferezd fokhagyma
  • kb 500 g csirkecomb bőrrel és csonttal
  • 1 ek olívaolaj
  • só, bors
  • 1 babérlevél
  • 1 szál újhagyma
  • 150g koktélparadicsom
  • egy marék friss bazsalikom
  • 200g spagetti
  • 1 ek vaj
  • 100g sajtkrém, én ilyet használtam. Kicsit nehezen igazodom ki a sok krémsajt, sajtkrém között, de ez van az eredeti receptben

Az elkészítés menete:

A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, felkockázzuk. A csirkecombokat megmossuk, majd forró serpenyőben kevés olajjal körbepirítjuk őket. A hagymát és a fokhagymát hozzáadjuk és kicsit összeforgatjuk a hússal, majd sózzuk, borsozzuk és felöntjük 200 ml vízzel. Beletesszük a babérlevelet, felforraljuk még egyszer, majd lejjebb tekerjük a hőt és lefedve 30 percig pároljuk a combokat.

Ha kész, kivesszük a combokat és leszűrjük a levét.  A húst hagyjuk hűlni, addig felkarikázzuk az újhagymát, félbevágjuk a paradicsomokat és kicsit összetépkedjük a bazsalikom leveleket.

Ha a hús kihűlt annyira, hogy már meg lehet fogni, akkor lehúzzuk a bőrét, lefejtjük a húst a csontról és apró darabkákra szaggatjuk.

A spagettit a csomagolásán leírt módon al dente főzzük.

Egy evőkanál vajat megolvasztunk egy serpenyőben, hozzáadjuk az újhagymát, kicsit később a paradicsomot, majd a sajtkrémet és a húsról leöntött szaftot. Összeforraljuk, majd alacsony hőfokon még 5 percig főzögetjük. Sózzuk borsozzuk igény szerint, majd beletesszük a csirkét is.

A megfőtt spagettiről leöntjük a vizet, majd hozzákeverjük a szószhoz. A tetejére bazsalikomot szórunk.

Zabos-magos keksz

Hozzávalók (kb 25 darabhoz):

  • 150 g csoki
  • 60 g mag, mazsola (én diákcsemegét használtam)
  • vanília kivonat/rúd vagy vaníliás cukor
  • 100 g cukor
  • 125 g vaj
  • 1 csipet só
  • 1 tojás
  • 150 g liszt
  • fél kk. sütőpor
  • 75 g zabpehely
  • tetejére csoki díszítésnek

A csokit és a magokat nagyobb darabokra vágtam, ahogy a kekszekben általában lenni szokott. A hőlégkeveresés sütőt előmelegítettem 160 fokra (akinek nincs hőlégkeverése: 180 fok). A vajat megmelegítettem. A tojást kikevertem, hozzáaadtam a cukrot, a magokat, majd szép egymás után összekevertem mindent. Az egyetlen amire még figyeltem, hogy a lisztben előre elkeverjem a sütőport.

Diónyi gombócokat gyúrtam és helyeztem el egymástól kisebb távolságra egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, mert kicsit szétfolynak. A sütőben nagyjából középen 12-14 perc alatt megsütöttem a kekszeket, majd egy rácson hagytam őket kihűlni.

A tetejére elvileg fehércsokit kellett volna csíkozni, nekem az nem volt, meg nem is szeretem, csíkozni meg nem sikerült, úgyhogy amint látszik máshogy oldottam meg a dolgot.

Támogatók

Széchenyi 2020

A projekt azonosító száma: EFOP-1.2.1-15-2016-00573