Kelesztés nélküli kifli, sárgarépa krémleves és csirkecombos-paradicsomos spagetti
Legyünk otthon a konyhában!
Szeretnénk segíteni a hétköznapokban így, hogy otthon az egész család.
Köszönjük a fantasztikus recepteket a Parfé Gasztroblog szerkesztőinek!
Ha elfogyott a pékáru, akkor gyorsan elkészül:
Kelesztés nélküli kifli
Hozzávalók (2 tepsi közepes méretű kiflihez):
- 350 g liszt
- 250 ml tej
- 25 g friss élesztő
- 1 tk só
- 1 tk cukor
- 25 g olvasztott vaj
- kis tej a lekenéshez
Elkészítés:
A tejből 100 ml-t meglangyosítunk és belekeverjük a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Kb 10 perc alatt hagyjuk felfutni. Addig egy nagyobb tálba öntjük a lisztet, sót, olvasztott vajat, maradék tejet és végül a felfutott élesztőt is. Ha nagyon ragadna, akkor még adjunk hozzá egy kis lisztet. Alaposan összedolgozzuk, dagasztjuk. Az így kapott gombócot ketté szedjük és mindkettőt kör alakúra nyújtjuk. A kinyújtott kört először négybe, majd nyolcba vágjuk (eredeti receptben vannak fázisfotók). Végül a szélesebbik felétől kezdve feltekerjük és sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk. Ekkor bekapcsoljuk a sütőt 200 fokra. Amíg felmelegszik, lekenjük a kifliket tejjel (itt lehet rá reszelt sajtot is szórni) és mire a sütő eléri e megfelelő forróságot, meg is kelnek a kiflik. Kb 15 perc alatt aranybarnára sütjük.
Sárgarépa krémleves
Hozzávalók:
- 2 nagy sárgarépa
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 leveskocka
- 2 dl tejszín
- olíva olaj
- só, bors
- szerecsendió
Elkészítés:
A sárgarépákat megtisztítjuk, gerezdekre vágjuk. Kis olívaolajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a préselt fokhagymát, és felöntjük egy liter vízzel. Beledobunk egy leveskockát (kész is az alaplé) majd addig főzzük, míg a répa megpuhul. Ezután leturmixoljuk és hozzá keverjük a tejszínt (lehet tejföl is) Én ekkor szoktam kis sót, borsot és kevés szerecsendiót hozzáadni. Levesgyönggyel, pirított kenyérkockával vagy tökmaggal tálaljuk.
Csirkecombos-paradicsomos spagetti
Hozzávalók 2-3 főre:
- 1 hagyma
- 1 ferezd fokhagyma
- kb 500 g csirkecomb bőrrel és csonttal
- 1 ek olívaolaj
- só, bors
- 1 babérlevél
- 1 szál újhagyma
- 150g koktélparadicsom
- egy marék friss bazsalikom
- 200g spagetti
- 1 ek vaj
- 100g sajtkrém, én ilyet használtam. Kicsit nehezen igazodom ki a sok krémsajt, sajtkrém között, de ez van az eredeti receptben
Az elkészítés menete:
A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, felkockázzuk. A csirkecombokat megmossuk, majd forró serpenyőben kevés olajjal körbepirítjuk őket. A hagymát és a fokhagymát hozzáadjuk és kicsit összeforgatjuk a hússal, majd sózzuk, borsozzuk és felöntjük 200 ml vízzel. Beletesszük a babérlevelet, felforraljuk még egyszer, majd lejjebb tekerjük a hőt és lefedve 30 percig pároljuk a combokat.
Ha kész, kivesszük a combokat és leszűrjük a levét. A húst hagyjuk hűlni, addig felkarikázzuk az újhagymát, félbevágjuk a paradicsomokat és kicsit összetépkedjük a bazsalikom leveleket.
Ha a hús kihűlt annyira, hogy már meg lehet fogni, akkor lehúzzuk a bőrét, lefejtjük a húst a csontról és apró darabkákra szaggatjuk.
A spagettit a csomagolásán leírt módon al dente főzzük.
Egy evőkanál vajat megolvasztunk egy serpenyőben, hozzáadjuk az újhagymát, kicsit később a paradicsomot, majd a sajtkrémet és a húsról leöntött szaftot. Összeforraljuk, majd alacsony hőfokon még 5 percig főzögetjük. Sózzuk borsozzuk igény szerint, majd beletesszük a csirkét is.
A megfőtt spagettiről leöntjük a vizet, majd hozzákeverjük a szószhoz. A tetejére bazsalikomot szórunk.
Zabos-magos keksz
Hozzávalók (kb 25 darabhoz):
- 150 g csoki
- 60 g mag, mazsola (én diákcsemegét használtam)
- vanília kivonat/rúd vagy vaníliás cukor
- 100 g cukor
- 125 g vaj
- 1 csipet só
- 1 tojás
- 150 g liszt
- fél kk. sütőpor
- 75 g zabpehely
- tetejére csoki díszítésnek
A csokit és a magokat nagyobb darabokra vágtam, ahogy a kekszekben általában lenni szokott. A hőlégkeveresés sütőt előmelegítettem 160 fokra (akinek nincs hőlégkeverése: 180 fok). A vajat megmelegítettem. A tojást kikevertem, hozzáaadtam a cukrot, a magokat, majd szép egymás után összekevertem mindent. Az egyetlen amire még figyeltem, hogy a lisztben előre elkeverjem a sütőport.
Diónyi gombócokat gyúrtam és helyeztem el egymástól kisebb távolságra egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, mert kicsit szétfolynak. A sütőben nagyjából középen 12-14 perc alatt megsütöttem a kekszeket, majd egy rácson hagytam őket kihűlni.
A tetejére elvileg fehércsokit kellett volna csíkozni, nekem az nem volt, meg nem is szeretem, csíkozni meg nem sikerült, úgyhogy amint látszik máshogy oldottam meg a dolgot.