Célunk egy családbarátabb Európa – szakmai konferencia Brüsszelben

Az „Egy családbarátabbb Európa felé” címmel rendezett családkonferenciánkon 2018. november 27-én Brüsszelben, az Európai Parlamentben, az értékfelmutatás és az érdekvédelem került előtérbe.

Kardosné Gyurkó Katalin, a NOE elnöke kiemelte, a családpolitika sokkal mélyebben befolyásolja a mindennapi életet, mint azt sokan gondolják. Nem lehet jól működő gazdaságot, társadalmat építeni családok nélkül. Az európai politikának számolnia kell a családszervezetek által képviselt széleskörű társadalmi igényekkel. El kell mondani azt is, hogy a házasság és család egy férfi és egy nő szeretetközössége. Olyan lelki és szellemi kapocs, amely a gyermekvállalással válik még teljesebbé – húzta alá.

Beneda Attila az Egy családbarátabb Európa felé címmel, az Európai Parlamentben a Nagycsaládosok Országos Egyesületével (NOE) közösen rendezett konferencián kifejtette, Magyarországon 2018 a Családok Éve, melyről „így az év végéhez közeledve elmondhatjuk, igyekeztünk még inkább középpontba helyezni a családi értékeket, még több támogatást adni a magyar családoknak”.
A kormány 2010 óta folyamatosan bővíti a családtámogatások rendszerét, melynek tekintetében Magyarország listavezetővé vált Európában – emelte ki. A helyettes államtitkár elmondta, az elmúlt években Magyarország bizonyította, hogy a családpolitika terén kimagaslót alkotott, tekintettel a családtámogatási rendszer rugalmasságára, kiszámíthatóságára és értékállóságára. Kiemelte, jelenleg Európában Magyarország fordítja GDP-arányosan a legtöbbet a családtámogatásokra, amelyet az európai közvélemény is elismer. Fontos, hogy a fiatalabb korosztállyal meglegyen a kapcsolat a több gyermek vállalását akadályozó tényezők azonosítása érdekében, a demográfiai problémák megoldására – tette hozzá.

Hölvényi György a Fidesz-KDNP európai parlamenti (EP-) képviselője köszöntőjében kijelentette, a fiatalok vezethetik ki Európát a demográfiai hullámvölgyből és ők azok, akik az európai népesedési fordulat lehetőségét jelentik. Fontosnak nevezte, hogy ameddig számos európai országban a család ügye a pártpolitika része lett, addig Magyarországon ez a kérdés a pártpolitika felett áll. A család kérdésének össznépi stratégiának, pártokon felülálló témának kell lennie. Családok nélkül Magyarország nem fog tudni boldogulni. Minden igyekezettel segíteni kell a gyermekeket vállaló családokat – húzta alá.

Képgaléria

Támogatók

Széchenyi 2020

A projekt azonosító száma: EFOP-1.2.1-15-2016-00573