Az ENSZ-ben szólal fel egyesületünk képviselője

Egyesületünk Nemzetközi tagozatának vezetője New Yorkban, az ENSZ tanácskozásán szólal fel. Ez alkalomból kérdeztük készülődés közben Joó Kinga elnökhelyettest, a Nemzetközi Ügyekkel Foglalkozó Munkabizottság vezetőjét.

Feltűnően sok nemzetközi vonatkozású esemény történik egyesületünk háza táján. Magyar család kapja az év európai családja díjat, nemzetközi díjat adunk át, fiatalok utaznak Büsszelbe, vezetőségi tagok Párizsba. Miért fontos, mi a célja ennek a kiterjedt nemzetközi munkának? Van-e még fontos nemzetközi vonatkozású esemény az említetteken túl?

A NOE alapítása óta aktív nemzetközi szinten. Európai szinten a NOE nagy szervezetnek számít, a szavára mindenhol adnak, ahol megszólal. Ez a figyelem a szakértelmünknek is köszönhető, annak, hogy a NOE mindig megalapozottan nyilvánul meg. A nemzetközi munka céljáról a NOE két korábbi vezetője úgy fogalmazott, hogy egy külföldi konferencia, tanulmány út, csereprogram mindig hosszútávú befektetés, hazaérve akár hónapokkal, talán évekkel később tudjuk hasznosítani az ottani tapasztalatokat. Idén a legnagyobb nemzetközi vonatkozású rendezvény Budapesten lesz május utolsó hétvégéjén, a World Congress of Families. Külföldi jelenlétek között említeném az ENSZ Commission for Social Development ülését New York-ban, ahol a NOE képviseletében én szólalok fel február 8-án.

Ez fontos esemény, mi alapján hívják meg az egyes előadókat?

Az ENSZ-nek van egy civil szervezeteket tömörítő tanácsadó testülete, az ECOSOC. A NOE hosszú évekre visszamenően együttműködik az itteni egyik tagszervezettel, az International Federation for Family Development, az IFFD-vel. Egyesületünk tavalyi nemzetközi díját az IFFD igazgatója, Ignacio Socias kapta, aki megismerkedett szervezetünk működésével és ekkor merült fel a gondolat, hogy a NOE bemutatkozhatna az ENSZ éves szociálpolitikával foglalkozó eseményén.

Adódik a kérdés: miről fog beszélni?

Az ENSZ Commission for Social Development idei tematikája a „gyerek jogok, gyerekek jól-léte (angolul child rights and child well being)”. 2012-ben én fogtam össze azt a munkacsoportot az Európai Gazdasági és Szociális Bizottságban, amely ebben a témában készített jelentést. Fogok tehát beszélni a jelentés alapján a gyerekek és családjaik helyzetéről Európában, azon belül is régiónkban, Közép-Európában. Fogok továbbá beszélni a láthatatlan munka jelentőségéről, amire a NOE évek óta igyekszik felhívni a figyelmet idehaza és nemzetközi szinten.

Válaszából kiemelném a láthatatlan munkára vonatkozó részt. Miért fontos ez? Milyen a megítélése idehaza és Európában, vagy a világ más tájain?

A láthatatlan munka láthatóvá tételére először Kanadában került sor egy kampány keretében 2001-ben, amikor munkavállalók üres lapokat mutattak fel munkahelyükön. Azóta több országban különböző keretek között április első keddjén tartják a láthatatlan munka napját. Európában az Európai Parlament már fogadott el jelentést a láthatatlan munka gazdasági és társadalmi jelentőségéről, azonban a láthatatlan munka, mint kifejezés még midig gyakran keveredik az illegális munkával. A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) továbbá nem kezeli munkaügyi kategóriaként, nincsenek a láthatatlan munkához kapcsolódó felmérései, tehát van még tennivaló bőven a láthatatlan munkások érdekében. Idehaza az elmúlt években kampányokkal sikerült kellő figyelmet irányítani a fizetetlen otthon végzett munka jelentőségére, nem utolsó sorban a kormányzat támogató hozzáállásának köszönhetően. A NOE mindig vezető szerepet vállalt civil oldalról a láthatatlan munka láthatóvá tételében. Ezeket a jó gyakorlatokat is kívánom ismertetni az ENSZ-ben.

Mit vár a részvételtől, mit hoz haza erről az útról?

A sok új kapcsolaton túl leginkább elismerést várok a NOE számára, ami tovább növeli a NOE nemzetközi presztízsét. Remélem, hogy a jelenlétünk egyszerre lesz NOE-s és összmagyar civil siker.

-pocsolya-

 

Az interjú letöltése

Támogatók

Széchenyi 2020

A projekt azonosító száma: EFOP-1.2.1-15-2016-00573