Az eddigi legnagyobb otthonteremtési program

Magyarország legnagyobb otthonteremtési programját valósítja meg a kormány, több részletet már nyilvánosságra is hozott Novák Katalin, családokért felelős tárca nélküli miniszter. Januártól indul az otthonfelújítási program és az illetékmentes ingatlanvásárlás csokkal.

Január elsejétől az új építésű otthonok értékesítésének áfatartalmát 27 százalékról 5 százalékra csökkentjük. Azok a családosok, akik igénybe veszik a csokot, visszaigényelhetik az 5 százalékos áfát is új otthonuk vásárlásakor. Például egy 30 millió forint plusz áfáért hirdetett lakás esetében 6,5 millió forintot spórolhat meg egy család az 5 százalékos áfával, emellett további másfél millió forintot visszaigényelhetnek. Ha tehát csokkal vásárolják az ingatlant, akkor összesen 8 millió forintot takaríthat meg ez a család.

Szintén jelentős kedvezmény lesz január elsejétől, hogy a legalább egy gyermeket nevelő családok otthona felújítási költségeinek felét átvállalja az állam, legfeljebb hárommillió forintig. A támogatás a gyermek 18 éves koráig biztosan igényelhető, de a gyermekek otthongondozási díjára jogosultak életkori határ nélkül is élhetnek a lehetőséggel.

Januártól teljes illetékmentességet is biztosít a kormány azoknak, akik családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok) vásárolnak új vagy használt ingatlant. Ez egy 50 millió forintos ingatlan esetében 2 millió forint megtakarítást jelent, a családok így az áfacsökkentéssel és az áfamentességgel együtt 15,5 millió forintot spórolhatnak meg.

Fontos, hogy az illetéket nem utólag kapják vissza a vásárlók, hanem egyáltalán nem kell megfizetniük. A kedvezménnyel egyedülálló szülők is élhetnek, hiszen a csokot ők is igényelhetik.

Forrás: kormany.hu

Támogatók

Széchenyi 2020

A projekt azonosító száma: EFOP-1.2.1-15-2016-00573