A pontok bűvöletében

Egy kedves kolléganőm révén szereztem tudomást a pontozásról, mint új kreatív kihívásról. Kiderült, hogy a hobbi boltokban már kaphatók is a segédeszközök, melyek egyébként nem túl rafináltak, mindössze átmérőjükben különböznek egymástól. A lényeg nem is az eszközökön van, hanem sokkal inkább a sok-sok pontból összeálló, harmóniát és szépséget sugalló végeredményen. Tapasztalatból mondom, hogy az alkotó folyamat olyannyira megnyugtató az ember lelkének, hogy – recept nélkül – bárkinek csak ajánlani tudom:).

A dotillizmus néven ismert technika eredetét az ausztrál őslakosokig vezetik vissza, akik pöttyökkel festettek. Manapság ez a modern technika annyira egyedi irányt hozott létre, hogy önálló festési technikaként hivatkoznak rá. Jelenleg három irányba indulhatunk el, ha szeretnénk kipróbálni a pontozó technikát.

 

PONTOZÁS AKRILFESTÉKKEL ÉS PÖTTYÖZŐ TOLLAL

Ezt a technikát alkalmazhatjuk mandala készítéséhez vagy bármilyen felület díszítéséhez. Egyszerű akrilfestékkel megrajzoljuk a segítő vonalakat vagy esetleg sablont használunk, majd kisebb-nagyobb pöttyökkel és pontokkal kifestjük a mandalánkat. Sokféle felületre dolgozhatunk (kavics, karton, vászon, üveg, kerámia, bőr, textília stb.), de célszerűbb először kavicson vagy kartonon kipróbálni magunkat. Ha az már jól megy, „szintet ugorhatunk”, és jöhet egyéb felület is.

A pöttyöző toll segítségével különböző átmérőjű pontokat vihetünk fel a felületre. A színek kiválasztása és a pöttyök méretének változtatása, esetleg egymásra festése adja a munka dinamikáját és játékosságát. Elsőre ajánlatos bejelölni a középpontot, majd a segítő vonalakat, melyek mentén haladunk. A pöttyöző tollat határozottan, függőlegesen kell a felülethez érinteni, így a festék egyenletesen oszlik el.

Kellékek:

  • akrilfesték
  • akrilfesték hígító (nagyon sűrű festék esetében használható)
  • pöttyöző toll – különböző átmérőkkel
  • festőpaletta – több szín egyidejű használatához
  • ceruza (vagy akrilceruza, toll, kréta a felülettől függően az alapvonalak megrajzolásához)
  • ecset – az alapszín festéséhez

 

Ha textil felületen dolgozunk, fontos, hogy ügyeljünk a textilfesték száradására, és arra, hogy mereven rögzítsük a felületet.

 

PONTOZÁS BLOB PAINT-TEL

Ha különleges 3D hatású munkákat szeretnénk készíteni, próbálkozhatunk az ún. blob paint-tel is. Ebben az esetben azonban nagyon kell ügyelnünk a száradási időre is, hiszen a különböző átmérőjű pontok egymásra helyezésekor a színek nem szabad, hogy összekeveredjenek. Ebben az esetben flakonból visszük fel a festéket vízszintes felületre, s a száradási idő a pontok vastagságától függ. Először mindenképpen próbadarabon próbálkozzunk, mielőtt élesben alkalmaznánk.

 

PONTOZÁS GYÖNGYTOLLAL

Még nehezebb dolgozni gyöngytollal, de a varázslatos gyöngyház hatás érdekében megéri kísérletezni. Különleges alkalmakra – pl. meghívóra, ültető vagy ajándékkártyaként – alkalmazhatjuk. Külön előnye, hogy textil és bőr felületen is bátran használható.

 

Kívánok szívmelengető alkotó perceket!

 

Lódi Viktória

 

Forrás: https://rayher.hu/otlet/tudj-meg-tobbet-a-pottyozo-festesrol, https://pontozottvilag.hu/

Képek: Benedek Szilvia munkái és Pinterest

(Az eredeti cikk a NOE LEVELEK 332-333. számában olvasható)

Támogatók

Széchenyi 2020

A projekt azonosító száma: EFOP-1.2.1-15-2016-00573