Ajándékozz okosan!

Az év vége közeledtével sok családban kérdés, hogy ki mit kapjon, mit vegyünk, milyen legyen az ajándék? A gyermekjátékok funkciói sokfélék, segítik a világ megismerését, általuk is finomodik a mozgás, fejlődik a gondolkodás. A gyermekek ezeken a játékokon keresztül dolgoznak fel tapasztalatokat, ismernek meg szabályokat, gyakorolnak szerepeket is. Manapság olyan hatalmas a játékkínálat, hogy elég nehéz választani. Mégis szeretnék segítséget nyújtani.

A kiscsecsemők (0-6 hó)számára érdemes olyan játékokat, leginkább csörgőt, gumi állatkát választani, amely jól fogható, az apró kezecskék könnyen kézben tarthatják és az anya tisztán tarthatja.

A következő 6-9 hónapos korosztály számára jó, ha van kisebb és nagyobb játék is, ami lehet kis, kézbe simuló labda és nagy pöttyös labda, a csörgők mellett műanyag vödör, lufi. A játék során nagyon sok inger éri a babát, a két kéz munkája összehangolódik, sokszor az egész testükkel próbálnak megszerezni játékokat. A mozgásfejlődés ebben a korban ugrásszerű, ez a kúszás-mászás időszaka. Ilyen korban szoktam ajánlani a felfújható, nagy gimnasztikai labdát, a felfújható játszóhengert, ezek a mozgásfejlődésben sok segítséget nyújthatnak.

9-12 hónapos babák esetén azt lehet kiemelni, hogy szeretnek dobálni, ezért reggel pl. kosárban ajánlhatjuk számukra a kislabdákat, lekerekített szélű műanyag kockákat, kisebb plüssöket. Ezeket a kis drágánk vagy rögtön kiborítja vagy egyenként dobálja. Ez a mozdulat sokkal bonyolultabb, mint elsőránézésre gondolnánk. A gyerekek ekkor fedezik fel, hogy ők is tudják irányítani a világot maguk körül. Szintén ebben a korban kezdik figyelni a játékok belsejét, amihez jó segítséget nyújthatnak az olyan csörgők, amelyeknek a belsejében láthatóan is mozog, zörög valami, ilyen pl. az esőcsináló.

A játékoknak ma már szigorú szabályoknak kel megfelelniük. Tehát, a festékanyagok, lelógó részecskék, a fa játékok anyaga, mind, mind  biztonságos. A fa játékok kimondottan jók, lehetnek építő kockák, konyhai felszerelések, montessori jellegű toronyépítők stb. Az 1-3 éves korosztály számára ezek kimondottan ajánlottak. A gyerekek ebben a korban nemcsak felfedezni szeretnek, hanem szeretik az állandóságot is, a fajátékokkal nagyon sokáig és sokféleképpen el tudnak játszani. Számukra még jók a kerekes járgányok, futóbicikli és társai. A fontos, hogy ők tudják mozgatni, érezzék a sebességet, az egyensúly változását.

A játékokról is elmondhatjuk: a kevesebb több. Ennek a szakmai háttere többek között az, hogy a gyerekek számára kb. 10 darab játék, ami még átlátható, kb. 4 darab játékkal játszanak, és ha bármilyen szempontból fejleszteni szeretnénk, ahhoz 2 darab játékra lehet szükség. Ha túl sok játékkal halmozzuk el, az számukra nehezen befogadható.

A játék örömöt szerez, örömmel játszik gyerek és felnőtt, először egyedül, majd együtt, a gyerekek, az egész család, kisebb csoport, szóval, a jó játéknak a fő funkciója az örömszerzés. Ez azért fontos, mert az „önműködő”, hangot adó, „csak” szép játékoknak is helyük lehet az életünkben, ha ebben a gyermek örömét leli. Én személy szerint azt szeretem, ha egy játék cselekvésre ösztönöz, ugyanakkor elismerem, hogy van gyerek, aki áhítattal nézi a „száguldó” kisvonatot, akit elbűvöl az elemes kis tündér.

Ahogy közeledik a Karácsony, esetleg meg lehet egyezni, hogy a család közösen finanszíroz egy-egy nagyobb játékot és a szülők egy kisebb ajándékkal kedveskednek a csemetének. Ez nemcsak azért jó, mert így biztosabban olyan játék lesz a fa alatt, amellyel szívesen játszik a gyermek, hanem azért is praktikus, mert kisebb az esélye a feszültségnek, a családtagok egyedi extra várakozásainak és némelyikük esetleges csalódásának.

Tóth Györgyné

Magyar Védőnők Egyesülete

A cikk a NOE Levelek 341-342. számában jelent meg.

Támogatók

Széchenyi 2020

A projekt azonosító száma: EFOP-1.2.1-15-2016-00573