Szigetvári vár

Cím:

7900 Szigetvár, Vár utca 19.

Érdeklődni:

Kedvezmény mértéke:

10%

Megjegyzés:

10% kedvezményt biztosítunk a családi belépőjegy árából.

Bemutatkozás:

SZIGETVÁR, ZRÍNYI-VÁR
A gazdag történelmi múltat őrző Szigetvár legismertebb látványossága a vár, valamint a település török kori műemlékei. A város története szorosan összefonódott a vár történetével, a vár pedig Zrínyi Miklós személyével. Magyarország egyik leghíresebb vára 1566-ban írta be magát Európa történelmébe, amikor Zrínyi Miklós várkapitány 2500 magyar és horvát katonájával megállította Szulejmán szultán százezres seregét. A legnagyobb török szultán nem érhette meg a vár elfoglalását: az ostrom vége előtt két nappal elhunyt, halálát titokban tartották.

A várban lévő Zrínyi Miklós Múzeum kiállításai felidézik a hősi küzdelmet és méltó módon mutatják be Szigetvár hadtörténeti jelentőségét és az ostromot. A digitális technológia segítségével a látogatók egy igazán korszerű és interaktív múzeumot tekinthetnek meg. Az újonnan épült, modern fogadóépület is egyedi élményeket nyújt az idelátogatóknak.

Rendezvénnyel kapcsolatos ajánlatkérését a következő email címre várjuk: rendezveny@nofnkft.hu

HELYSZÍNLEÍRÁS
A Szigetvári Vár Nemzeti Emlékhely Zrínyi Miklós és mártírtársai 1566-os hősi helytállásának és halálának állít méltó emléket. Szulejmán szultán utolsó hadjárata és egyben a szultán élete is a vár falai alatt fejeződött be. Miután Zrínyi Miklós és néhány száz főnyi megmaradt védője nem számíthattak segítségre, a lángtengerré vált belső várból rárontottak az ellenségre, és nagy részük, köztük a kapitány is, hősi halált halt. A várban századokon átívelő látogatást tehet a vendég, hiszen az első, XV. század elején épített kerektorony maradványaitól kezdve az 1566-os török megszállást követően épített Szulejmán szultán, és a 17. század elején épült kazamatasoron keresztül a XX. század elején megépült Andrássy-kastélyig kalandozhat térben és időben.
A vár kazamatasorán 2023. májusától látogatható a Nemzeti Várprogram keretében berendezett új, interaktív kiállítás.

Támogatók

Széchenyi 2020

A projekt azonosító száma: EFOP-1.2.1-15-2016-00573