Néprajzi Múzeum

Cím:

1146 Budapest, 1146 Budapest, Dózsa György út 35.

Érdeklődni:

Kedvezmény mértéke:

10%

Megjegyzés:

A Néprajzi Múzeum az "All-in családi jegyből 10% kedvezményt biztosít a jogosultságot igazoló kártya felmutatásával. Ha a család 4 vagy annál több gyermekkel érkezik, ők 50 % kedvezménnyel léphetnek be. A belépőjegyek pontos áráról itt tájékozódhat: https://neprajz.hu/latogatasok/belepojegyek.html
A kedvezmény a Néprajzi Múzeum kiállításaira használható fel, vendégkiállításokra és szolgáltatásra (fotójegy, tárlatvezetés) nem alkalmazható.

Bemutatkozás:

A budapesti Néprajzi Múzeum egyike Európa legfontosabb szakmúzeumainak. A több mint 200 000 néprajzi tárgy mellett egyedülálló fényképfelvételeket, kéziratokat, fotókat, népzenei- és filmfelvételeket őriz gyűjteményében. A magyar népi kultúra felbecsülhetetlen értékű tárgyi emlékei mellett itt található az ország legnagyobb nemzetközi gyűjteménye és a kortárs kultúra kutatásának is fontos központja.

A Városliget szélén, az Ötvenhatosok terén álló, két egymásba fonódó domboldalt megidéző, látványos 2022-ben átadott új múzeumépület különlegessége a közel félmillió pixelből kialakított homlokzati díszítése, amely 20 magyar és 20 nemzetközi néprajzi motívum kortárs újrafogalmazását jeleníti meg, illetve a több mint 7.000 négyzetméteres tetőkertje, mely legmagasabb pontján gyönyörű panorámát nyújt.

A múzeum első időszaki kiállítása Megérkeztünk címmel nyílik meg, és a gyűjtemény keresztmetszeteként mutat be egy különleges válogatást. Az interaktív és látványos ZOOM egészen egyedi perspektívából tekint a múzeumi gyűjteményre. Sosem tapasztalt élményt nyújt az épület főlépcsője mentén mintegy 4000 műtárgyat felvonultató, nyitvatartási időben ingyenesen látogatható Kerámiatér is. A két részből álló kiállításban a kerámiatárgyak a múzeum gazdag magyar és nemzetközi gyűjteményeibe engednek betekintést.

Az új épület újdonsága a MÉTA – Múzeumpedagógiai tér is. A klasszikus labdajátékra utaló név egyben a Múzeum, Élmény, Tudás, Alkotás fogalmait magába sűrítő betűszó, és ez nem véletlen: a hangulatos helyiség a Néprajzi Múzeum interaktív közösségi és múzeumpedagógiai tere. A foglalkozások résztvevői mellett családokat, egyéni látogatókat is várnak itt, akik a MÉTA zugaiba bekuckózhatnak olvasgatni, filmet nézni, játszani, alkotni vagy akár csak beszélgetni.

Támogatók

Széchenyi 2020

A projekt azonosító száma: EFOP-1.2.1-15-2016-00573