Magyar Földrajzi Múzeum

Cím:

2030 Érd, Budai út 4.

Érdeklődni:

Kedvezmény mértéke:

2 gyermek ingyenes látogatása NOE kártyával

Megjegyzés:

2 gyermek ingyenes látogatása NOE kártyával

Bemutatkozás:

Magyar Földrajzi Múze
Tudás, kaland, egzotikum

A Magyar Földrajzi Múzeum 1983-ban nyílt meg Érden, az 1840-es években épült egykori Wimpffen-kúriában. Múzeumunk hat állandó kiállítással, valamint időszakos tárlatokkal és színes programokkal várja a földrajz szerelmeseit és a világra kíváncsi érdeklődőket.

Magyar utazók, földrajzi felfedezők

A kiállítás közel hetven magyar utazó és felfedező életútján vezeti végig a látogatókat. Történeteik segítségével megtudhatjuk, hogy milyen szerepet játszott nemzetünk a Föld megismerésében, a térképek fehér foltjainak eltüntetésében. Felfedezőink között volt őshaza kutató, földrajztudós, nyelvész, geológus és szerzetes, de ami közös bennük, hogy mindannyiukat a világ megismerésének vágya hajtotta távoli tájak felé. Földgömbök, néprajzi tárgyak, trófeák és expedíciós felszerelések teszik még izgalmasabbá a tárlatot.

A Kárpát-medence tudományos feltárói

A kiállítás bemutatja a Kárpát-medence természettudományos feltárásának történetét. A leíró földrajz képviselőin túl, jeles hazai geográfusaink, geológusaink, térképészeink és barlangászaink munkássága is helyet kapott a tárlaton. A kiállítás különlegessége egy Zeiss C5-ös sztereoplanigráf (légifotó kiértékelő), mely az egyetlen kiállításon bemutatott darab hazánkban.

3276 expedíciós nap, Balázs Dénes, a múzeumalapító geográfus újraolvasva

Balázs Dénes, a Magyar Földrajzi Múzeum alapítója, 130 országra kiterjedő utazásai során kimagasló eredményeket ért el a karsztvidékek, a sivatagok, az őserdők, a jég világa és a vulkánok tanulmányozásában. A kiállítás ezeken a tematikus egységeken végighaladva mutatja be a világjáró geográfus munkásságát, egyúttal Föld körüli barangolásra is invitálva a látogatókat, akik egy korabeli reptéri tranzitból kezdhetik meg az utazást.


Szabadulás nélkül

1945. január 6-án a megszálló szovjet hadsereg katonái mintegy háromezer civil embert gyűjtöttek össze Érdről és vittek el kényszermunkára a GULAG/GUPVI táborrendszerébe. Az elhurcolás megrázó történetét, a málenkij robot okait, valamint a foglyok, illetve az itthon maradottak további sorsát mutatja be a kiállítás. A tárlat helyi, országos és nemzetközi összefüggésekbe ágyazva tárja a látogatók elé az elhurcoltak által átélt személyes tragédiát.


Érd elszórt természeti kincsei

Az Érd–Tétényi-fennsíkon elterülő Érd a főváros közelsége miatt gyorsan növekedett, és napjainkban már közel 70 000 ember otthona. E miatt azonban kevés természetes élőhely maradt meg a településen. A város helyi és országos védettségű, valamint Natura 2000-es területeinek élővilágát a kiváló érdi preparátor, Sipos György diorámái segítségével mutatja be a tárlat.

Helytörténeti kiállítás

A különálló épületben (Érd, Alsó utca 3.) látható kiállítás Érd történetét mutatja be az őskortól a XX. századig, különféle régészeti, néprajzi és helytörténeti emlékeken keresztül. Az őskori, rómaikori és törökkori leleteken túl a látogatók megismerhetik az érdi nemzetiségek – rácok, svábok, bukovinai székelyek – életét, használati tárgyait, az 1930-as parcellázás történetét és az egykori ófalusi sportrepülőtér legjelesebb pilótáit is.

Szoborpark

A Magyar Földrajzi Múzeum kertje ad helyet a világjáró utazók szoborparkjának, ahol Antal Károly és Domonkos Béla szobrászművészek alkotásai láthatók. A 12 szobor mellett egy napóra is díszíti a klasszicista kúria kertjét, melynek gesztenyefái alatt jólesik megpihenni a kiállítások megtekintése után.

MAGYAR FÖLDRAJZI MÚZEUM
2030 ÉRD, BUDAI ÚT 4.

06 (23) 363-036

e-mail: info@foldrajzimuzeum.hu

www.foldrajzimuzeum.hu


Nyitva tartás:
Április 1. és október 31. között
Hétfő: szünnap
Kedd–vasárnap: 10.00–18.00 óra

November 1. és március 31. között
Hétfő: szünnap
Kedd–péntek: 10.00–17.00 óra
Szombat–vasárnap: 10.00–18.00

Támogatók

Széchenyi 2020

A projekt azonosító száma: EFOP-1.2.1-15-2016-00573