Népviseletes Babamúzeum Viselettörténet és népi építészet

Cím:

8360 Keszthely, Kossuth Lajos utca 11.

Érdeklődni:

Kedvezmény mértéke:

20% a jegy árából, A kedvezmény más akciókkal össze nem vonható!

Megjegyzés:

20% a jegy árából, A kedvezmény más akciókkal össze nem vonható!

Bemutatkozás:

1999 Pünkösdjén lépett az első látogató, a volt Festetics magtárból kialakított, népies ízléssel fogant, és népies mondanivalóval bíró ódonat falak közé. Tizenhét méter hosszú mestergerendák, talán még a vörsi tölgyrengeteg hűs árnyát, a Marcali – hátság szelíd lankait sírják vissza. Sok – sok társukból bödöncsónak faragtatott, némelyekből Kristóf, Főnix vagy Judítta derék nagy vitorlások ácsoltattak. – El is tűnt az ősrengeteg, minthogy a ma sem kegyelmez, hitványabb társainak…
Több mint kétszáz éve birkózik a hihetőleg Rákóczi – korban fogant, öles oszlopokra fektetett óriás, a búza-árpa terhével; de idestova két évtizede, nyári látogató sokaságától, súlyától feszülnek izmai.
A földszinti helyiségbe lépve a Trianon utáni Magyarország népviseleteit, iparos és polgáröltözeteit sorakoztatják fel külön elhelyezve a kis alföld Nagyalföld, Dunántúl, Északi-középhegység. Tiszántúl, Ormánság ,Zselicség stb. A kerámia és porcelánfejű,-kezű és lábú babákat textiltestek fogják össze.
Nem kis meglepetésemre az alsó szint architektúráját a Tisza mellől hozott ide szállított
Tiszafa gyökerekből összeállított ülő alkalmatosság koronázza ,mely nem csak külföldi ,de sok hazai vendég számára eddig nem látott praktikus díszítő elem . a korabeli 18.század derekán épült fafödémes magtár második szintjére költöztették az elcsatolt részek Erdély, Felvidék, Kárpátalja ,délvidék és őrvidék népviselet babáit Itt nagyobb számba található részeket később benépesítő ma az adott ország állam alkotó népeinek viseletei (tót,oláh,szász). Török Tibor (Magángyűjtő) a múzeumok tulajdonosa helytörténeti jelleggel bemutatja gyűjtése féltett darabjait.
2009, PRO - CULTURA díj, Krúdy Gyula díj.

Támogatók

Széchenyi 2020

A projekt azonosító száma: EFOP-1.2.1-15-2016-00573