X. EURÓPAI NAGYCSALÁDOS KONFERENCIA

Az elmúlt év során a NOE és az ELFAC (Európai Nagycsaládos Szövetség) közös szervezésében nagy lendülettel és nagy tervekkel kezdtük el megvalósítani a X. Európai Nagycsaládos Konferenciát, melyre Európa tizenkét országából invitáltunk előadókat és vendégeket. A konferencia időpontja: a 2021. július 9-11., mottója pedig: A fenntarthatóság bölcsője a család.

23 európai ország részéről 26 ELFAC szervezet képviselteti magát Magyarországon, hogy a sokgyermekes család örömeit, kihívásait és a társadalom számára nyújtott értékét ünnepeljék együtt. Gondolatokat szeretnénk cserélni a bolygónk és gyermekeink, a környezetünk és a családok jólléte témájában és reményében.

A Keszthelyre szervezett szakmai-tudományos rendezvény a fenntarthatóság és a családok szerepének összefüggései köré szerveződik. Így a körforgásos gazdaság, a klímavédelem, az ökológiai lábnyom és a fenntartható fejlődés egyaránt az előadások és szekcióülések napirendjén szerepel.

Friss hírek (02.07.2021.)

Július 1-től korlátozás nélkül, azaz karantén- vagy tesztkötelezettség nélkül utazhat Magyarországra állampolgárságától függetlenül bárki, aki rendelkezik uniós digitális COVID-igazolvánnyal. A korlátozás a repülővel történő beutazásnál is megszűnt.

Emlékeztetőül: a közúti határátkelőhelyeken teljesen korlátozásmentes a belépés.

Köszöntő

Társadalmunk legfontosabb eleme a család, amelyet különösen óvnunk, erősítenünk kell.

Leginkább itt tanulhatják meg gyermekeink azt a személyes felelősséget, amelyet környezetükért is hajlandóak vállalni.

Jövőnk olyan nemzedékekkel képzelhető el, amelyek családi otthonban, a szeretet, a bizalom, a megbocsátás, a szolidaritás, a hűség, a szolgálat és az élet tisztelete értékeinek szellemében nőnek fel.

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) a családot, a gyermekvállalást állandó, alapvető emberi értéknek tekinti, amely nem csupán az ember testi- és lelki szükségleteinek megteremtésére szolgál, de a környezeti, fenntarthatósági és klímaszempontoknak is megfelel. A mai, gyakran komment- és celebvélemények uralta közbeszédben kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a világ más tájairól is érkező szakemberek szólaljanak meg, s mondják el véleményüket a kérdésben.

Hisszük, hogy a család számára nem a róla alkotott negatív vélemények, hanem azok megválaszolatlansága, a kibeszéletlenség, és a megfelelő szintű tudományos ismeretek hiánya jelent veszélyt. Szeretnénk minél több, a globális kérdések iránt érdeklődő ember számára megadni a választ a család és a fenntarthatóság témakörében. A tudományos megközelítések mellett pedig bemutathatjuk a témában végzett friss, reprezentatív európai kutatásunkat, valamint azokat a jó gyakorlatokat és jó példákat, amelyet a nagycsaládosok a mindennapjaikban alkalmaznak, hiszen a személyes példa ereje a legnagyobb. Ezért szervezzük örömmel a X. Európai Nagycsaládos Konferenciát, és ezért megtiszteltetés számunkra, hogy ebben az Európai Nagycsaládos Szervezet (ELFAC) is partnerünk. A konferencia témája és mottója: A fenntarthatóság bölcsője a család.

Az eseményre a világ 25 országából várunk családokat, szakértőket és előadókat. Köszönöm Keszthely város polgármesterének, hogy befogadták és mindenben segítették a rendezvény megszervezését. Köszönöm egyesületünk önkénteseinek, az ifiknek és az idősebbek egyaránt, hogy szabadidejüket erre a célra áldozzák!

Honlapunkon a megfelelő szállás megtalálásában, a plenáris- és szabadidős programok bemutatásában, az előadók és résztvevők megismerésében nyújtunk segítséget, s emellett megismerhetik a várost, a Balatont, ezt a csodálatos természeti és épített környezetet, valamint bennünket, magyar nagycsaládosokat is.

A konferencia időpontja: 2021. július 9-11.

Várunk szeretettel minden érdeklődőt!

Nagycsaládban élni jó!

Kardosné Gyurkó Katalin
a NOE elnöke

Mindig nagy öröm együtt lenni. De most annyi mindenen mentünk keresztül, hogy a nagycsaládos lét hatalmas ajándéka és öröme külön értelmet nyert.

Szeretnék őszinte köszönetet mondani a házigazdáinknak: Magyarországnak, a Magyar Kormánynak és a NOE-nek, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének, a kedves fogadtatást és az esemény megszervezését. Nagyon jó érzés itt lenni személyesen a X. Európai Nagycsaládos Konferencián!

Mindnyájan egy rendkívül fárasztó és aggodalommal terhes időszakon vagyunk túl, amely különösen megnehezítette a sokgyerekes családok életét. De azért megtapasztaltuk családjaink erejét és a benne rejlő lehetőségeket, az egység, a szolidaritás és az osztozás rendkívüli érzését. És nagyon ritkán szenvedtünk a magánytól…

Most készen állunk arra, hogy újra a gyermekes családok életének megjavításáért dolgozzunk, hogy hazáinkat és Európát kicsit családbarátabbá tehessük.

A nagycsaládok jelentős mértékben hozzájárulhatnak korunk közösségeihez és fontos szerepet játszhatnak társadalmaink fenntarthatósága szempontjából emberi, szociális, gazdasági, demográfiai és akár környezetvédelmi szempontból. Erről szól ez a kongresszus, amely tökéletes alkalmat kínál számunkra, hogy találkozzunk egymással, beszélgessünk és ötleteket, illetve bevált gyakorlatokat osszunk meg, miközben jól érezzük magunkat a gyönyörű Balatonnál. Gyermekeink jövőjét építjük együtt.

Regina Maroncelli
az ELFAC elnöke

Bővebben

Engedjék meg, hogy a Nagycsaládosok Országos Egyesülete X. Konferenciájának alkalmából néhány szóval köszöntsem Önöket. Számomra és városunk lakóinak számára nagy megtiszteltetés, hogy a X. Európai Nagycsaládos Konferencia helyszínének választása Keszthelyre esett.

Magyarország családbarát politikája, családokat támogató programjai európai szinten kiemelkedőek. Magam is családos ember vagyok, immár két gyermek büszke édesapja. Polgármesterré választásom óta arra törekszem képviselőtársaimmal közösen, hogy Keszthely egy minden szempontból megújuló, családokat támogató és családokat idevonzó, egyedülálló természeti adottságokkal és megújult területekkel rendelkező zöld város legyen. Különös hangsúlyt fektetünk a zöldterületek megőrzésére és egy rendezett városkép kialakítására. Az utóbbi két esztendőben pályázati forrásból felújítottunk 9 városi játszóteret, ezzel párhuzamosan megújul a város 3 strandja. Iskolavárosként, közel tucatnyi oktatási intézménynek adunk helyet városunkban, emellett a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem Georgikon Campusa is több száz fiatalt vonz Keszthelyre minden évben. A fiatalság megtartása valamint a gyermekes családok keszthelyi letelepedése érdekében kiemelten fontosnak tartom a Keszthely Hazavár programunkat.

Városi intézményeinkkel együtt úgy tervezzük az éves programjainkat, hogy a gyermekes családoknak tartalmas, színes kulturális programot biztosítsunk. A Balaton Kongresszusi Központ és Színház minden évben színházbérletek indításával gondoskodik a legkisebbektől a gimnazistákig a maradandó élményt nyújtó színházi és zenés programok szervezésével. A Festetics Kastély Magyarország leglátogatottabb kastélya volt az elmúlt években, de a kastélyparkban található Pálmaház a keszthelyi családok egyik kedvenc egzotikus növény felfedezőhelye is lett, ezzel párhuzamosan a Balatoni Múzeum, Majormúzeum is rendszeresen múzeumpedagógiai foglalkozásokat, táborokat szervez a gyermekeknek.

Bízom benne, hogy városunk múzeumai, a pezsgő és változatos kulturális élet és nem utolsó sorban Keszthely természeti adottságai elnyerik a NOE X. Európai Nagycsaládos Konferencia résztvevőinek tetszését és kellemes élményekkel gazdagodva térhetnek haza városunkból.

Tisztelettel:
Nagy Bálint,
polgármester

Bemutatkozás

Keszthely

Keszthely egy majd 20.000 fős iskolaváros, így különböző látnivalói, belvárosi múzeumai szinte mind sétatávolságra vannak egymástól. Ha Keszthely, akkor Festetics-kastély! A város a Balaton nyugati öblében helyezkedik el, egyedülálló természeti gazdagsága a Kis-Balaton közelségének is köszönhető.

Videó Keszthelyről

Bővebben

NOE

Az 1987-ben alakult Egyesület 200 helyi közösséggel és 15.000 tagcsaláddal bír. A NOE az értékőrzésen túl – melynek középpontjában a házasság, az élet védelme és az anyaság tisztelete áll – ellátja a családok érdekvédelmét, s rendezvényein vidám kapcsolatépítésre, szórakozásra is lehetőséget nyújt.

Bővebben

ELFAC

A 2004-ben alakult szervezet Európa-szerte 9 millió nagycsaládost foglal magába, ezzel összesen 50 millió állampolgárt elérve. Az ELFAC célkitűzései között szerepel a családok társadalmi és gazdasági érdekeinek képviselete, s ezen belül kiemelten a nagycsaládok társadalmi integrációjának támogatása.

Bővebben

Támogatók

Széchenyi 2020

A projekt azonosító száma: EFOP-1.2.1-15-2016-00573