Csak őszintén!

TANÁCSOK A GYERMEKEK SZEXUÁLIS FELVILÁGOSÍTÁSÁHOZ

NOE Levelek magazin – június-júliusi szám

 

A tudatos gyerekneveléshez hozzátartozik az is, hogy a számunkra esetleg zavarba ejtő témákkal is foglalkozunk. A szexuális felvilágosítás fontos a gyermek életében, és ha nem ijedünk meg tőle, akár bizalmas családi beszélgetések kiindulópontja is lehet.

Szülőként könnyen elkövethetjük azt a hibát, hogy addig húzunk-halasztunk egy fontos beszélgetést a gyermekünkkel, amíg csemeténk más forrásból hozzájut olyan információhoz, amit jobb lett volna tőlünk megkapnia. A szexuális felvilágosítás és a hozzá kapcsolódó témakörök megvitatása szülői kötelesség, ami ráadásul igen nagy felelősséggel jár.

Nincs megfelelő időpont

Előbb-utóbb minden családban beszédtéma lesz a szexualitás, kérdés, hogy egy természetes folyamat részeként, vagy muszájból. A felvilágosítás a gyermeknevelés fontos része, ezért ajánlott, hogy ne várjunk vele kamaszkorig, hanem kisgyermekkortól kezdve, a gyermek érettségi fokának megfelelően beszélgessünk a témáról. Nem kell nagy dolgokra gondolni: például arra, hogy megtanítjuk a gyerekeknek a neki szervük nevét, elmondjuk, hogy más van a fiúknak és más a lányoknak. Nem kell semmit sem siettetni, kezdetben csupán elegendő, ha őszintén válaszolunk a gyermekben felmerülő kérdésekre. Nincs megfelelő időpont, sem helyzet egy ilyen beszélgetésre, egy dolog lényeges csupán, hogy ne görcsöljünk rá a témára. Nem kell tökéletes válaszokat adnunk, amikor a gyerek a saját teste vagy a szex felől érdeklődik, csak szánjuk rá az időt a válaszadásra és legyünk őszinték. A kíváncsi gyereknek ez egy ugyanolyan téma, mint a többi, ám ha mi zavarba jövünk, akkor ő is feszengeni fog tőle. Ráadásul az internet és az okostelefonok világában már egyre előbb jön el az a kor, hogy ha nem kap elég információt, akkor maga keresi meg külső, – sokszor megbízhatatlan – forrásból a válaszokat.

Első lépés: önreflexió

Ahhoz, hogy igazi segítség lehessünk gyermekünk kíváncsiságának kielégítésében, először érdemes átgondolnunk saját viszonyunkat a szexualitásunkkal és a nemiségünkkel kapcsolatban.  Hogyan éljük meg az együttléteket: örömforrásként vagy kötelességként, esetleg kényszerként? Tudunk-e beszélni igényeinkről? Tabu-e számunkra a téma? Mi a helyzet a saját testünk elfogadásával? Milyen párkapcsolati mintát láttunk a szüleinktől és mi milyen mintát mutatunk a gyermekünknek? Akkor tudunk legjobban segíteni, ha tudunk és merünk válaszolni ezekre a kérdésekre. Ha a gyermekben nincs bizonytalanság, amikor kérdez, fontos, hogy bennünk se legyen. Ha mi zavarba jövünk a szexualitás témájától, akkor az a későbbiekben befolyásolhatja a gyermek hozzáállását a szexualitáshoz. Gyakran a gyerek azért kezd el feszengeni, mert ugyanezt látja a szülőn. Ha pedig folyamatosan ilyen visszajelzéseket kap a szexualitás témájával kapcsolatban, akkor ahhoz negatív érzeteket fog csatolni.

Mégis kinek a feladata?

Bár Magyarországon a szexuális felvilágosítás a nemzeti alaptanterv része, azt nem lehet elvárni a pedagógusoktól, hogy minden apró részletre kiterjedő információátadást nyújtsanak. Így ha a szülők nem tekintik feladatuknak a szexuális edukációt, akkor félő, hogy gyermekük a kortársaitól és a médiából szerez értő magyarázat nélküli ismereteket. Az otthoni nyílt beszélgetésre nem csak azért van szükség, hogy az innen-onnan nyert információk a gyermek érettségi szintjének megfelelően kerüljenek a helyükre, hanem azért is, hogy a szexualitással kapcsolatos tudást hiteles forrásból sajátíthassa el. Az előre elrendezett beszélgető-helyzetek helyett érdemes a spontán lehetőségeket megragadni, hiszen a közösen megnézett filmek, irodalmi élmények, művészeti alkotások, természeti, családi, baráti történések is alkalmakat teremthetnek arra, hogy beszélgethessünk erről a fontos témáról.

Mi van, ha elakadtam?

Persze az is előfordulhat, hogy olyan kérdést tesz fel a gyermekünk, vagy olyan témát pedzeget, amiben nem tudunk megfelelő választ adni. Ilyenkor kérhetjük pedagógus, szexológus, pszichológus segítségét, vagy körülnézhetünk a Yelon nevű weboldalon, ami a szexualitással összefüggő információkat kívánja eljuttatni a 10–18 éves gyerekeknek és az irántuk felelősséget érző szülőknek. Az oldal egyrészt a gyerekek számára közvetít szexualitással összefüggő, érthetően és világosan leírt információkat, valamint test-pozitív üzeneteket, másrészt számos olyan témát érint, amelyről kellene ugyan beszélni a fiatalokkal, csak nem tudjuk, hogy hogyan.

5 jó tanács a felvilágosító beszélgetésekhez

  • Az őszinteségre törekedjünk, ne a tökéletességre!
  • Ne térjünk ki a kérdések elől, és mindig a gyermek érettségi szintjének megfelelően válaszoljunk. Ne kritizáljuk vagy szégyenítsük meg, bármilyen kérdéssel is fordul hozzánk.
  • Maradjunk empatikusak! Idézzük fel, milyen volt ezt gyerekként átélni.
  • Feszengés helyett inkább olvassunk utána a témának, és kérjünk segítséget olyanoktól, akik számára nem kényelmetlen a szexről beszélni.
  • Ne vegyük túl komolyan a témát, ez is csak egy ugyanolyan családi beszélgetés, mint az összes többi.

Viniczai Andrea
coach, tréner

NOE Levelek magazin